tisdag, oktober 09, 2018

Bättre avkastning med småbolag


Historiskt har småbolag gett en bättre avkastning än breda börsindex och storbolag. Detta syns tydligt vid jämförelse och gäller inte bara här i Sverige utan är precis lika tydligt i tex USA eller globalindex. Det finns globalindex för småbolag och det har också överavkastat om man jämför med "vanliga" globalindex.
En anledning till detta kan vara att mindre bolag har större tillväxtpotential. De har kanske inte gjort en internationell expansion ännu och kan ta sin verksamhet till nya marknader. Mindre bolag kan också vara laddade med innovation där vissa blir till något riktigt populärt och stort vilket i sin tur ger en tillväxtresa för bolaget.

Hör mer om småbolag i min intervju med Ulf Hedlundh som är VD för investmentbolaget Svolder med inriktning mot små och medelstora bolag: http://fondpodden2.libsyn.com/2-smbolag-med-investmentbolaget-svolder

Mer bra småbolagssnack hör du i poddavsnittet med Catrin Jansson som förvaltar fonden Enter Småbolag: https://petrusko.blogspot.com/2018/10/catrin-jansson-enter-smabolag.html

Överst i det här inlägget ser du vinstestimat för småbolag (CSX) vs storbolag (OMX Stockholm 30). Det här är ju inte på något sätt facit, man får ta det för vad det är: analytikers förväntningar. Historiken ger dock stöd för en sådan här förväntning. Som sagt överpresterar småbolag jämfört med storbolagen.

I min egen portfölj har jag valt att få småbolagsexponering via Didner & Gerge Småbolag samt en global indexfond för småbolag från Handelsbanken.

4 kommentarer:

 1. Har också Handelsbanken fonden . kör även AMF småbolag och svolder i portföljen . Didner fonden har jag även i ppm 0.32 i avgift där . Tycker den är för dyr för vanliga portföljen . Vet att man ska titta på total avkastningen men känner mig rånad på Avanza mot vad den kostar i ppm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Rodriguez,
   Hehe, ja jämfört med PPM så kan ju avgiften kännas likt ett rån. AMF Småbolag som valt istället i vanliga portföljen är ju ett utmärkt val. Väldigt låg avgift och bra historik. Jag gillar den.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko. Sedan om man vill göra det smidigt kan man välja att ta in 40% av portföljen i Seb Sverige index då får man allt eller Spp Aktiefond Sverige. Mvh.jacke77

   Radera
 2. Hej Petrusko.
  Om det var så enkelt då kan man köra 100% småbolag global/Sverige i portföljen långsiktigt? Så enkelt är inte speciellt Sverige. Handelsbanken GL småbolag är riktigt bra branchfördelning och över 2000 aktiermen surt att avg kostar 0.30% för företag och dubbla 0.60% privat. Den borde inte kosta mer än 0,30% i avgift småbolag index både global och Sverige. Eller hur? Mvj.jacke77

  SvaraRadera