Börsen är mycket billigare nu!


Börsen stiger och stiger och ofta pratas det om på ett sätt som att den blir allt dyrare. Börsbolagen och dess aktier kan stiga på två olika sätt och det är genom att värderingen blir högre (multipelexpansion) och genom att vinsterna stiger. Med oförändrad värdering blir ju aktiekursen högre om man utgår från de högre vinsterna.

Börsen har stigit i många år nu och det är en blandad mix av multipelexpansion och högre vinster. Om vi tittar lite i backspegeln så ser vi i grafen här ovan att börsen stod betydligt högre i kurs mars 2015. Sedan dess har bolagens vinster växt rejält och börsen står lägre nu. Det betyder att börsbolagen och dess aktier har växt in i en rimligare värdering. Vinsterna är högre och kurserna lägre vilket betyder en lägre värdering. Samtidigt är framtidsutsikterna ganska sunda. Det går bra nu och ser ut att göra det även i närtid. Börsbolagens vinster och dess nuvarande värdering är sannolikt inte något som utlöser en stor nedgång i närtid. Ofta är det just något oförutsett som är den utlösande faktorn till en nedgång på börsen. Att förutspå något sådant kräver sannolikt en utbildning på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

5 kommentarer:

  1. Vad gäller värderingen på svenska börsen så kan vi tillägga att svenska kronan också tappat i värde jämfört med mera etablerade valutor vilket i praktiken att börsen är "billigare" än vad kurvan i SEK visar.

    SvaraRadera
  2. Personligen har jag aldrig begripit detta eviga tjattrande om var börsindex ska eller vilken värdering "börsen" har. Jag handlar ägarandelar i bolag, inte andelar i siffror i ett index. Blir betydligt enklare så.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
  3. OMXSPI är dock all time high...

    SvaraRadera
  4. Svenska börsen (OMXS30) utgör ca 1 % av världens totala börsvärde.

    Det innebär att vi i mycket hög grad påverkas av hur omvärldens börser utvecklas.

    Börjar det gå nedåt i USA och övriga västeuropa kommer vi att dras med nedåt.

    SvaraRadera
  5. Tror att H&M:s nedgång förklarar mycket

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...