Stigande priser i mataffären


Igår läste jag en artikel om hur den svaga kronan får priset på bland annat frukt och grönt att stiga och idag läste jag en annan artikel om att priset på fett och olja har ökat 19 procent sedan årsskiftet i spåren av hög efterfrågan i Europa.

Innan jag läste dessa artiklar hade jag faktiskt noterat i mataffären en förändrad prisbild på frukt och grönt och när jag köpte bordsmargarin sist gång fick priset mig att fundera på vad sjuttsingen det brukar kosta egentligen. Jag vet ju inte vad det där paketet brukar kosta normalt sett men när jag stod där vid hyllan och såg priset på "mitt" paket och den generella prisbilden fick jag intrycket att det här är ett snäpp upp mot vad det brukar vara.

Så har jag nu läst de där artiklarna som bekräftar min observation. För mig som konsument innebär det en högre prislapp på matkassen. Som ägare till Axfood och för er som äger ICA innebär det fler vinstkronor. Butikernas inköpspris stiger och på det lägger de sin vanliga marginal men eftersom den är procentuell på ett lite högre pris så blir vinsten i kronor lite större.

Länk till artikeln om svag krona och frukt/grönt.

Länk till artikel om pris på fett mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...