tisdag, april 17, 2018

Castellum Q1 rapport 2018 +12% förvaltningsresultat


På bilden ovan är fastigheten Läkaren 10 i Stockholm. En av kontorsfastigheterna som utgör en fantastisk tillgång i vad jag har kommit att kalla "The golden era". Kontorsmarknaden i Stockholm är stekhet utan tecken på ändring de närmsta åren. Omförhandlingar av hyresavtal leder till rejäla intäktsökningar.
Castellum rapporterar ett förvaltningsresultat om 665 miljoner kronor för det första kvartalet. Per aktie är det 2,43 kronor och en tillväxt om hela 12 procent mot föregående års 2,17 kronor. När ni läser Castellums rapporter är det vad som kallas förvaltningsresultat som är de pengar som fastighetsrörelsen genererar. Normalt sett tittar man på "resultat" men i fastighetsbolag rymmer det bla orealiserade värdeförändringar på fastigheter. Förvaltningsresultat är din sanning, där har du de riktiga pengar fastigheterna genererar.

Substansvärdet var 151 kronor per aktie och på nuvarande kurs kring 135 spänn är det en substansrabatt om cirka 10 procent.
Belåningsgraden är fortsatt rimliga 48 procent och jag är mycket nöjd över att de behållit den på denna nivå samtidigt som de presterar mäkta fint resultat. På lång sikt ser jag gärna ännu lägre belåningsgrad men det är en vågskål och Henrik Saxborn har svarat mig att nuvarande nivå är angenäm. Ja, visst är den det. 48 procent belåningsgrad är förhållandevis lågt och i goda tider som nu är det ju så att en högre belåning kan ge större vinster. Ett sunt bolag söker dock balans i risk och intjäningsförmåga. Castellum presterar fantastiskt bra med en sund finansiell risk.
Snitträntan är 2,2 procent för Castellum.

Nettoinvesteringarna i kvartalet bestod i huvudsak av ny och ombyggnationer. Här finns det en stor potential där bolaget skapar nya lokaler att hyra ut. Nya kontorslokaler i Stockholm är mycket lukrativt vilket Castellum och andra bolag som tex Hufvudstaden nu kapitaliserar på. Ny mark på rätt läge växer ju inte på träd men det finns möjligheter i att bygga om och bygga till. Det här är en fin potential.

Castellums VD upprepar sitt statement från bolagsstämman att Castellum har mycket goda möjligheter att nå sitt mål om 10 procent tillväxt i förvaltningsresultatet.
För er som inte är bekanta med Castellum kan jag nämna att bolaget har höjt sin utdelning varje år sedan noteringen 1997 och de brukar höja den lika mycket som de växer förvaltningsresultatet. Under 2018 betalar de 5,3 kronor utdelning fördelat på två tillfällen om 2,65 kronor på våren (mars) och i september. En höjning om 10 procent nästa år skulle innebära en utdelning om 5,83 kronor per aktie.

Läs mer om Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Ett problem med bolaget är väl att det inte finns någon tydlig huvudägare som ser det som något mer än en rent finansiell placering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag hade gärna sett en tydlig huvudägare i Castellum men man kan ju tillägga att ägarbilden länge sett ut som den gör nu med en rad aktörer som har kring 5% som mest.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. God morgon Petrusko,
  Du som kan väldigt mycket om fastigheter i allmänhet och kanske Castellum i synnerhet.

  Vad tyckte du om Hemfosa’s Q1 och är du intresserad att köpa in dig inför eventuell uppdelning?

  Jag har en GAV på dryga 60:- och sitter lugnt kvar i båten men vore intressant att höra vad du tycker om dom?

  Tack för en riktigt läsvärd blog och hoppas ni alla får en härlig Torsdag.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Malte,
   Jag tycker Hemfosa och dess samhällsfastigheter är jätteintressant. Ett bra bolag och en rimlig värdering runt 100 kronor. Jag skrev nyligen en artikel om Hemfosa på Tradingportalen. Länk till den här: http://www.tradingportalen.com/dividend-investor-v-14-2-svenska-kvartalsutdelare/

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack Petrusko,
   Ber att få önska Dig och alla övriga läsare en riktigt härlig helg.

   //Malte

   Radera