NP3 teckningsrätt och preferensaktie

Fastighetsbolaget NP3 emitterar preferensaktier och ägare av stamaktien har fått teckningsrätter som ger dem företräde att teckna.
Preferensaktien kommer ge 2 kronor utdelning och tecknas till 26,5 kronor per styck.

Teckningsrätterna som nu handlas på börsen ger rätt att teckna 1 st preferensaktie för 26,5 kronor per 5 st teckningsrätter. Du behöver 5 st teckningsrätter för att få köpa 1 st preferensaktie för 26,5 kronor.

På teckningskursen 26,5 kronor är direktavkastningen cirka 7,5 procent.

NP3 äger i huvudsak handelsfastigheter och de är belägna i norra delen av Sverige. De har sannolikt bra koll på sina lokala marknader och kan den bättre än andra bolag. Typen av fastigheter de äger är dock inte den minst riskfyllda.

Som jämförelse nämner jag ett par preffar med fastigheter av lägre risk.

Samhällsbyggnadsbolaget har i huvudsak samhällsfastigheter. Preffen handlas kring 7 procent direktavkastning.

K2A äger i huvudsak hyreslägenheter och handlas kring 7,2 procent direktavkastning.

En utvärdering kräver naturligtvis närmre titt än så men det där skall ses som en snabb jämförelse för att bilda en uppfattning om priset på NP3 preferens.

Jag tycker att 26,5 kronor och 7,5 procent direktavkastning är ett rimligt pris för preferensaktier i NP3.

Om du skall handla med teckningsrätten  så håll koll på att det går 5 st per aktie och betala inte för mycket. Om NP3 preferens skall värderas likadant som K2A preferens är teckningsrätten värd 25 öre.

7 kommentarer:

 1. Om 5st rätter ger en pref-aktie, dvs 26,5/5=5,30kr för att få till samma pris som i företrädesemissionen. Hur menar du då att man kan jämföra på 25 öre med K2A eller varför ligger priset idag på 60-70 öre. För ig ser det ut som om en pref idag kostar 3,5 kr om du köper 5 st TR

  Får fel magkänsla, varför handlas den så lågt?

  // Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micke,
   Det råder nog en hel del okunskap kring detta där ute.

   Just nu handlas tekningsrätten till 0,7 kronor. För de som köper dessa och tecknar preferensaktien blir totala priset: 0,7 kr x 5 + 26,5 kronor = totalt 30 kronor per preferensaktie.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej,

  Lite ny på detta fenomenet när de skapar en preferensaktie..
  Vad händer med utdelningen för stamaktien?

  Mvh
  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej M,
   Utdelningen på stamaktien påverkas ej av en preferensaktie normalt sett. Preferensaktien påverkar ju utdelningsutrymmet men samtidigt köper bolaget fastigheter som ökar det samma så det bör vara lugna gatan.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag tycker att det är rena rama lotteriet att köpa teckningsrätter för en aktie som ännu inte är noterad. När aktien redan är noterad på börsen så är teckningsrätterna värda = (aktiekurs - teckningskurs)/antal teckningsrätter som krävs för att få en aktie. Nu gissar man på att kursen på preffen stiger till minst 30 kr direkt efter noteringen på börsen. Går kursen inte upp till 30 kr eller mer så lönar det sig inte att köpa teckningsrätter, bättre i så fall att köpa efter notering.

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
 4. Hej! Har ägt NP3 sedan starten och kommer utnyttja alla mina teckningsrätter fullt ut.

  Tycker det är lätt att motivera en kurs på dryga 30 kr för preffen, i NP3 så tankar insiders lite då och då aktier. De har en VD som ger bra intryck till skillnad från SSB.
  Ett kassaflöde som ger stamaktieägarna fin utdelning.
  Om man är väldigt positivt inställd så ser man NP3 som ett mer lättfotat Sagax, Sagax äger nu en del av NP3, i Sagax får man bara ca 6% avkastning på preffen.

  Med vänlig hälsning JFG

  SvaraRadera

Rejäl utdelningshöjning i Xact Sverige

Den börshandlade indexfonden Xact Sverige har precis informerat om årets utdelning och det blir en rejäl höjning mot föregående år då den...