fredag, januari 05, 2018

Xact Råvaror


Som namnet antyder är detta en fond med inriktning mot råvaror och det är en börshandlad fond vilket innebär att den handlas precis som en aktie i realtid och man betalar courtage. Sedan årsskiftet har vi inte längre möjlighet att köpa amerikanska ETFer och för vissa kan detta vara ett alternativ till att ha exponering mot guld. Somliga har en strategi med tillgångsallokering där guld är en del i portföljen. Inte för alla men för de som nu inte längre kan köpa guldETFer kanske denna RåvaruETF kan vara av intresse. Tanken med att ha en del råvaror i portföljen är att de är frikopplade från börsen och dess utveckling. En sorts riskspridning. I grafen ovan har jag lagt in USD och en vanlig guldETF som jämförelse.

Nedan är en bild med innehaven i Xact Råvaror:

Det är en syntetisk fond vilket innebär att den inte äger de fysiska råvarorna utan istället börshandlade värdepapper kopplade till dessa råvaror.

Fondavgift: 0,7 procent.
Fondförmögenhet: 59 miljoner kronor.
Utdelning: Betalar ingen utdelning.

Som sagt är det ingen rak ersättare till guld utan snarare en portfölj olika råvaror.

Länk till Xact Råvaror hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. Den kan nog bli väldigt i tressant om börsen blir orolig. Då står man inte utanför.
  Just nu har jag 12% Spiltan räntefond i min fondportfölj, resten aktiefonder. Men denna låter helt klart som något jag kommer gå in i om jag vill minska de traditionella aktiefonderna.

  SvaraRadera
 2. På tal om XACT har jag sett att Högutdelande har ändrat innehavet en hel del nyligen. Ut med en del verkstadsbolag och byggbolag och in med bl.a. H&M. Skulle vara bra om XACT släppte pressreleaser när de gjorde ändringar i sina etf:er, men jag kan inte hitta någon sådan service. Känner du till om den informationen läggs ut någonstans?

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattiasm
   Tack för din kommentar. Xact skickar inte ut pressmeddelande men de uppdaterar innehavet på sajten så om man tittar in på den då och då håller man sig uppdaterad.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Svårt att se denna korrelera nämnvärt med guld när den innehåller bensin, vete, kaffe, grisar och annat och inte ens 10% guld. Är det guld man är ute efter finns certifikat med eller utan hävstång som följer guldpriset. T.ex denna:
  https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/certifikat-torg/om-certifikatet.html/282800/guld-s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Som jag nämner i inlägget och som grafen visar så är det ingen guldETF och den korrelerar således inte med guld.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej, Har du tittat på alternativ till de ETF som nu ej går att handla i, t.ex Pimco?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Mja, det finns inga vettiga alternativ till Pimco och många andra fina fondbolag som Cohen & Steers, Blackrock mfl som arbetar med CEFer. Riktigt surt tycker jag som tycker väldigt mycket om den typen av fond.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Guld/råvaror kan vara bra att ha om börsen svkier. Tackar för tipset om Guld S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena TJ,
   Tack för din kommentar. Ja precis, jag förstår attraktionen i att äga något som inte hänger på börsens utveckling utan lever ett "eget liv".

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Passade på att köpa lite GLD under december.
  OT: Jag handlar på Nordnet och fick i mitt byte från LF Global till Swedbanks olika likviddagar; sälj 2/1 och köp 4/1 vilket innebär att jag gick miste om drygt 1% uppgång. :(
  Funkar det på samma sätt hos Avanza?

  /Robert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Robert,
   När man köper Swedbanks fond innan kl 13.00 hos Avanza ser man redan på kvällen avslutet på depån med kurs och antal man köpt. Vid ett byte så tar det totalt två dagar om man beställer bytet innan kl 13 och om den fond man säljer har 1 dag i sina villkor som tex LG Global har.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej,

  Jag tycker verkligen det är trist att man inte kan handla dessa amerikanska ETF:er längre. Visst finns det alternativ, men man vill ju kunna välja själva. Hur ser du på chanserna att fondbolagen kommer bistå med den information som krävs för att de ska få handlas i Europa igen? Förstår att vi småsparare inte har så mycket att säga till om, men när en hel marknad försvinner borde de väl satsa på att rätta sig efter reglerna?
  / Jonas

  SvaraRadera
 8. Tack för ditt svar. En dag snabbare på Avanza alltså. Känns surt..

  /Robert

  SvaraRadera
 9. Hej! När det står att en ett som denna har hävstång 1 ggr, är det samma sak som att fonden egentligen inte har nån hävstång? Alltså att den följer underliggande index 1 till 1? Hoppas du förstår min fråga. Jag är lite skeptisk till hävstång och vill egentligen inte ha det, men om jag tolkat rätt har denna egentligen ingen hävstång eftersom den ”bara” är 1 ggr?

  SvaraRadera