Jag kollade in Lysa, robotinvestering

Ni som följer mig även via twitter kanske snappade upp mina tankar om nätmäklarnas "robotspar". Utan att gå närmre in på det och utan fula ord så kan vi nöja oss med att säga att deras tjänster är dyra och dåliga. 

Dessvärre förstörde de min attityd till sådana här tjänster att jag tappade min nyfikenhet kring dem. Så besviken vart jag. Jag har sett folk nämna Lysa en tid nu men först idag har jag spanat närmre på deras tjänst. Snacka om att överträffa förväntningarna. Där gick jag in på Lysa.se i tron att den tjänsten är lika dålig som de där andra jag spanat på men icke!

Lysa utlovar en avgift om 0,15 - 0,24 procent och deras robot investerar i produkter som i snitt kostar 0,15 procent. Okej nu är jag ganska positiv till kostnaderna ok klickar mig vidare till mitt gratis investeringsförslag och blir då mycket glad och positiv till de investeringar som Lysa föreslår.
Baserat på min långsiktighet och riskvilja säger Lysa att jag skall ha 100 procent i aktier och det får de godkänt på. I bilden här ser ni vad de skulle investera i om jag använda deras tjänst och det här är ju för tusan riktigt bra! Mycket god riskspridning och väldigt låga avgifter.

Jag tycker Lysa verkar rimligt, mycket rimligt. Oklart dock om jag trots det skulle rekommendera deras tjänst. Jag menar det är ju inte svårt att välja ett knippe billiga och bra fonder. Jag skulle hellre se att folk får hjälp med att spara i några enstaka fonder utan extra tjänster som kostar pengar. Det behöver inte vara krångligare än en svensk indexfond och en globalfond. Svensk indexfond finns gratisvarianter och globalfonder finns från Länsförsäkringar för 0,2 procent avgift. Läs mitt inlägg om globalfonden från Länsförsäkringar.

Visst förstår jag att somliga tycker det är svårt det här med börsen och fonder. Helst skulle jag vilja att dessa får hjälp att hitta de där fonderna gratis. Får man inte det eller inte känner sig trygg i det eller what ever så är Lysa något att checka in.

Så ja, jag ger Lysa tummen upp under mina egna knepiga premisser. Lysa är den bästa robottjänsten jag har sett på den svenska marknaden.

Investeringarna sker på ett ISK hos Lysa.
Länk till dem: https://lysa.se/

Som sagt, allra bäst är det ju att inte använda sådana här tjänster över huvud taget och här tipsar jag om hur du enkelt kan klara dig utan. Läs min bokrecension av boken som hjälper dig att lätt som en plätt fixa ett bra långsiktigt spar i fonder. Tro mig när jag säger lätt som en plätt. När du har läst boken lovar jag att du tänker "jasså det är verkligen så här enkelt". Länk: http://petrusko.blogspot.se/2017/10/sa-har-blir-du-miljonar-i-hangmattan.html

5 kommentarer:

 1. "Totalt summerar dina avgifter till ca 0,27 - 0,39 %. Det enda som inte ingår är mindre transaktionskostnader"

  SvaraRadera
 2. De har ju satt ihop en komplicerad globalfond, i princip. Det riktigt stora problem jag ser med den här typen av "rådgivning" är att de utgår ifrån att framtiden matematiskt sett blir som framtiden. Det finn i princip dock ingenting som säger det, givet omständigheterna idag. Ska du ha räntefonder idag, så måste du ha de få fonder som har en bra aktiv risktagning med mycket flexibla mandat. Det har inte de råd som ges ovan.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 3. Hittade det här gamla inlägget och vet inte om du ser min fråga. Men chansar ändå.:) Vet du om man får ta del av utdelningen om Lysa väljer en av Xactfonderna i innehavet?
  Mvh Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta,
   Tack för din kommentar. Du tar del av utdelningen till fullo men jag är osäker på hur de gör rent praktiskt. Ett alternativ är att den ramlar in på din depå och ligger där till dess du själv gör något. Alternativ 2 är det jag tycker vore rimligast och är så här: Lysa investerar automatiskt utdelningen. Det skall ju vara ett automatiskt och friktionsfritt spar och då är det ju rimligt att man inte behöver fundera kring utdelningen utan att den investeras automatiskt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej och tack för info! Ska försöka hålla lite koll där då jag nyligen bestämde mig för att testa Lysa med en mindre summa! Ha det gott/Lotta

   Radera

Snart utdelning i VGWD

  Nu är det snart dags för utdelning i den börshandlade fonden VGWD - Vanguard FTSE All World High Dividend Yield. Förra året var X-datum de...