lördag, juni 03, 2017

Tight budget men jag går under innan

Jag lever på mina utdelningar samt lite sidoinkomster, det är en tight budget men än så länge går det runt. Det är inte fett men det var ett lätt val att prioritera familjen framför arbetet. För varje månad och år som går blir det större rymd i min budget tack vare utdelningstillväxt och att jag köper mer aktier. I min budget har jag med en post för nya aktieköp varje månad.

Något jag också har med i min budget oavsett hur tight det blir är välgörenhet, jag går närapå under innan jag tar bort det. Jag ger på flera sätt varav ett är månadsgivande och de organisationer jag valt är följande:

WWF för jag bryr mig om naturen.

Min Stora Dag för de gör något fantastiskt för sjuka barn.

Vi har bara en jord och vi måste vårda den för framtida generationer. Barn är det finaste vi människor har och de är värda allt!

28 kommentarer:

 1. Fint :) Själv är jag mångårig månadsgivare till World Animal Protection. Kommer fortsätta med det in i det sista.

  SvaraRadera
 2. Själv stödjer jag långsiktiga kostnads effektiva projekt. Khan academy är favoriten då den ger väldigt många möjlighet till väldigt bra utbildning. Samma sak med wikipedia.

  Ang. 'Min stora dag' så fick granungen en helg på ett nöjesfält.
  Föräldrarna fixade barnvakt och åkte själva, hotell med frukost är ju trevligt.

  Ingen uppföljning alls och det skulle ju inte behöva vara svårare än en bild tagen med mobilen.

  SvaraRadera
 3. Hur Petrusko,
  Hur tänker du kring utdelningstillväxten då en stor del av ditt kapital är preffar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Utdelningstillväxt är väldigt viktigt för mig och de "vanliga" aktier jag har är allihop pålitliga höjare. Klart att en stor del preffar drar ned potentialen så det blir ju inga 10% tillväxt i snitt direkt utan snarare några enstaka.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Petrusko hur mycket lön skulle du begära som generalsekreterare på WWF eller SIDA? Hur stårt kan det vara att anställa en chef på välgörenhetsorganisationerna som inte behöver en miljonlön?
  Jag tycker Sveriges biståndsorgan SIDA görs om till en fond typ oljefonden i Norge och bara delar ut utdelningen i bistånd. Anställ en ekonomisk sinnad person som chef och inte en avdankade politiker.
  Lika så ska resolutionsreserven vara avskild i en fond och omedelbart tillgänglig vid behov i ett krisläge och inte ingå i statensbudgeten. Den föreslagna höjda och permanenta resolutionsavgiften utgör en förtäckt skatt av Magdalena "tomma lador" Andersson.
  Kan du inte analysera välgörenhetsorganisationer som du gör men bolag och lista de som är bäst/sämst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag förstår din fråga och bekymmer över det där med feta löner för direktörer på välgörenhetsorganisationer. Förvisso är det betalda tjänstemän det rör sig om men de borde ju inte gå i bräschen med topplöner. En viss del engagemang och glöd för saken får ju gärna vara drivande också.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vi var några som satt och brainstormade över en flaska vin för ett par veckor sedan. Vi satt alla och beklagade oss över reavinstskatten på fastighetsförsäljningar och kom fram till följande: det vore bättre om man avskaffade SIDA och istället lät folk donera sina reavinstskatter till valfri biståndsorganisation på en lista (jmf med GodEls upplägg). Tror att många skulle tycka det är lättare/bättre att ge bort pengarna till välgörenhet som man tror på än att se staten slösa bort dem. (En nackdel är att mindre organisationer antagligen inte skulle få vara med på listan, men de får ändå inte pengar av SIDA. Och inget hindrar att man fortsätter ge privat.)

   Radera
  3. Bra Therese, precis den typen av visionärt nytänkande som saknas i politiken idag. Att den statliga mastodontorganisationen slösar bort pengarna - där slår du huvudet på spiken och det gäller f ö många fler myndigheter än bara SIDA.

   Radera
 5. Fint. Härligt att se att det funkar att (nästan) leva på utdelningar. En nyfiken skulle nog vara intresserad av att veta hur det skulle se ut om du endast levde på utdelningar och om du/ni klarar av att dra runt hela familjen på det, eller om extrainkomsterna plus eventuell partners inkomster är "nödvändiga".

  Vad gäller välgörenhet - fint! Själv stödjer jag Läkare utan gränser.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Egon,
   Min budget är byggd för att jag skall dra runt halva hushållet. Det räcker inte utdelningarna till utan jag behöver lite sidoinkomster.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Själv är man månadsgivare till det svenska vansinnet, skatt kallas det :)

  SvaraRadera
 7. Hej, Jag driver idag 2 st företag , det ena är 5 år gammalt och det andra 2 år. Jag har nu dragit mig tillbaka och jobbar enbart med rekrytering, utbildning och kontroll så att driften håller hög standard. Annars sitter jag hemma och försöker få lite mer tid med barnen. Att äga min tid har alltid varit en dröm och när jag nu faktiskt kan lyfta en skaplig lön utan att jobba i driften samt göra plusresultat på sista raden så är man inte nöjd med det. Börjar klättra på väggarna här hemma då tiden tickar på och man blir äldre och äldre, jag närmar mig 40. Det känns som waste of time för en entreprenör som har så mycket i sig som vill ut i olika projekt. Nu tittar jag hela tiden på nya affärsidéer, ibland funderar jag på att sälja av mina verksamheter men det är ju en otroligt fin sits med nästan helt passiv inkomst till mig varje månad.

  Jag saknar i min umgängeskrets andra entreprenörer som är hungriga på att göra investeringar och starta igång företag, de flesta är nöjda med att jobba 8-16 varje dag och ha sin semester på sommaren. Någon som har tips på hur man kommer i kontakt med andra som vill mer än det?

  Vet egentligen inte vad jag ville men behövde nog bara skriva av mig lite.

  Vid sidan bygger jag så sakta på en utdelningsportfölj för att stärka upp situationen ytterligare men jag tycker många bolag ligger ganska högt nu, högsta kurser på ett par år inom vissa fina bolag. Skall man avvakta eller börja fylla på? Jag är ganska aggressiv och gillar inte att ha pengar sittande utan att växa så själv vill jag nog peta in allt "förutom överlevnadskassan".

  Synpunkter mottages tacksamt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus, det där med att börsen ser dyr ut känner jag igen. Problemet är att den alltid ser dyr ut. I alla fall i bra bolag. Den sämsta investeringen brukar oftast vara att inte investera.

   Radera
  2. Tjena Marcus,
   Jag kan relatera till hur du känner kring att arbeta. Själv lägger jag mycket tid på en rad saker där skillnaden främst är att jag klarar mig utan att få betalt för det. Att sitta på rumpan och dega hela dagarna är det nog ingen som vill innerst inne. ÄR man ekonomiskt fri kan man göra vad man vill utan att ha press att det måste generera intäkter.

   Beträffande investeringar på börsen tycker jag man skall köpa på i ur och skur givet att man är långsiktig och håller sig till sunda bolag eller indexplaceringar. Att tajma börsen är omöjligt och många är de som missat stor avkastning i väntan på en börsnedgång. In med pengarna och låt tiden göra sitt. Time in the market!

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Härlig läsning! Lycka till i framtiden med allt!

  SvaraRadera
 9. Hej Marcus
  Vad har du för e-post?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Vill inte skriva ut min mail hur som helst, ge mig din så kan jag skicka mail till dig.

   Radera
 10. Snyggt att skänka till välgörenhet trots snäv budget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det känns helrätt för mig och är verkligen inget jag tullar på i första taget.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Själv betalar jag så extremt med skatt att jag inte anser mig ha råd med att bidra till annat än Riksdagens galenpannors alla projekt. Sverige är ju supermakt humanitärt (förvisso med sämsta möjliga utfall och effektivitet, men ändå, i eget tycke alltså)? Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvalitativt trams?

   Radera
  2. +1 på det!

   Radera
 12. Själv är jag svensk skattebetalare och vad det innebär.

  SvaraRadera
 13. Får man fråga hur stora levnadskostnader du har per månad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Vi har en matbudget på drygt 7000 kronor per månad. Vårat huslån är nere kring 50-60 procent belåningsgrad men vi amorterar fortsatt.

   Mvh petrusko

   Radera