fredag, juni 02, 2017

Inte en tillfällighet att fastighetsfräsarna säljer nu!

Här följer en kort reflektion kring en observation jag gjorde tidigare idag.

Under en tid har jag reagerat över att det är många fastighetsbolag noterade nu och fler blir det. Tidigare idag roade jag mig med att scrolla igenom börslistorna och nästan förfärades över det stora antalet fastighetsbolag. Väldigt många är den sunkiga typen enfastighetsbolag, något vi fått äran att investera i på senare tid.  Jag läste en artikel om någon gubbe jag aldrig hört talas om som skulle notera sitt fastighetsbolag jag heller aldrig hört talas om..

Dessa fastighetsfräsare säljer inte ut sina bolag nu för att de är goa gubbar och vill dela med sig. De inser att det är nu det gäller, this is as good as it gets!
De vill ha dina pengar nu för du betalar "dyrt" och man vill smida medan järnet är varmt! Det kan dröja decennier innan nästa sådant här superhajpade tillfälle uppstår.

Jag räds inte fastigheter men det finns anledning att vara vaksam och tänka över de signaler man kan fånga upp på marknaden. Flera av de stora bolagen har uttalat att de nu stärker sin finansiella beredskap inför eventuellt tuffare tider. Flera av dem har även uttalat att det är så dyrt och oattraktivt att köpa nu att de väljer fokusera på att bygga nytt.

En god ide är sannolikt att satsa långsiktigt i stort, sunt fastighetsbolag med rimlig finansiell risk. De mindre bolagen är inget att hålla i handen när stormen knöcker på.


4 kommentarer:

 1. Enfastighetsbolag är inte per automatik sunkiga, där har du fel. Flera av dem har väldigt långa hyreskontrakt med bra företag inom stabila branscher. Varför inte köpa allihop i korg och betrakta dem som en investering? Bra riskspridning och hög direktavkastning.

  SvaraRadera
 2. Castellum äger ju en del kommersiella fastigheter såsom butiker. I och med att e-handeln växer och växer så kanske inte efterfrågan på butiker kommer vara så stor i framtiden, har du funderat något på det, petrusko?

  SvaraRadera
 3. De som bygger nytt och säljer apdyrt till kommuner & stat för våra pengar, på pristoppen nu, torde tälja guld nu. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. Intressant observation. Såg detsamma när jag satte mig in och analyserade lite mer fastighetsinvesteringar och fastighetsbolag. Det är riktigt räntekänsligt och vid en ökning av räntan på 2-3 % på sikt kommer ge riktig prispress: http://www.tradevenue.se/Investerarfysikern/genomg%C3%A5ng-av-svenska-fastighetsaktier Många av de nynoterade bolagen är också klart mycket mer belånade än de stora fastighetsbolagen på börsen.

  SvaraRadera