Tro inte att du är bättre än andra!

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Du ska inte tro att du är något och du kan inte bli vad du vill... Kanske sade dina föräldrar till dig som liten att du kan bli vad du vill.

Om du nu inte råkat satsa på att bli just fondförvaltare eller investeringsproffs av annat slag så skall du inte tro att du är bättre eller bra som dem. Du tror inte att du är bättre på att laga tänder än din tandläkare eller hur!

9 av 10 fondförvaltare misslyckas med att slå sina jämförelseindex. Källa på det är Per H Börjesson i sin bok Så här kan alla svenskar bli miljonärer. Kanske ser det lite bättre ut för fondförvaltarna nu i spåren av lååång uppgång på börsen men över tid är det så här det ser ut. Jag har läst och sett flera rapporter om detta, att varken vi småsparare eller proffsen lyckas slå index på lång sikt.

Nu har du som sagt växt upp och du har blivit det du valt och satsat på. Kanske är du sjuksköterska kanske är du busschaufför, oavsett är du inte investeringsproffs. Det smarta är således att inse att man förmodligen inte lyckas bättre på börsen än andra och placera därefter.
Indexfonder är ett mycket smart och bra val för långsiktigt spar på börsen. Det är den placering som kommer ge bäst avkastning till de flesta. Jag säger så med tanke på det jag nämner ovan att de flesta som försöker misslyckas att slå index. Om du då placerar i index får du bättre avkastning.

Mina favoriter när det kommer till indexplacering är följande:

Investor som är ett investmentbolag men går att likna vid en indexinvestering. På mycket lång sikt har den faktiskt gett bättre avkastning än index men man skall inte ta det för givet. De har en bred och fin portfölj och kommer av den anledningen sannolikt inte underprestera värst mot index på sikt. Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Xact OMXSB Utd En börshandlad fond som följer ett bredare index på bortåt 100 största bolagen på börsen. Avgiften är rimliga 0,15 procent per år och fonden betalar utdelning en gång per år i juni. Länk till Xact OMXSB Utd hos Avanza (affiliatelänk).

Två fina "indexplaceringar" som betalar utdelning cash varje år. Normalt är annars för vanliga indexfonder att utdelningen hålls kvar i fonden och återinvesteras.

4 kommentarer:

 1. Hej Petrusko,
  Varför investerar man inte själv i de bolag som Xact OMXSB Utd innehar, där de även visar procentsats för varje innehav istället för att investera i själva fonden? Du slipper du den årliga avgiften, eller har jag missat något?
  Tack för en fin blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Utdelningsskåningen,
   Fonden har 80-100 st innehav. Det skulle ta tid bara att köpa alla de där bolagen. Sedan måste man följa det löpande och sälja de som lämnar indexet och köpa de som tillkommer.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vi ska även beakta att det sedan en god tid nu flödar in enorma pengar i dumfonder (index) och etf av olika slag. Pengar som investeras helt huvudlöst, pengarna ska in på börsen, aktier ska köpas oavsett värdering. Det där kommer skapa tidernas möjligheter åt oss som aktivt tänker själva. Bubbelvärderingar ökar, och kommer ge tidernas bakslag i en framtid.

  En annan sak är att vi privatpersoner har flera enorma fördelar emot fondförvaltarna. Fondernas kunder tenderar i grupp att köpa och sälja vid helt fel tillfällen. Det skadar fondernas en hel del, att förvaltarna måste tvångssälja. Dessutom förvaltar de stora pengar, de blir kursdrivande. Vi andra kan gå in och ur hur som helst, en stor fördel.
  Slutligen slipper vi avgifter.

  Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många av er som "tänker aktivt" slår index? Jag är en tråkig investerare som har automatiskt månadssparande i billiga indexfonder

   Radera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...