Kejsaren är rik men han kan inte köpa ett år till av sitt liv

Det är ett gammalt kinesiskt talesätt.
Poängen är att tid är dyrbar, det mest värdefulla som finns till syvende och sist.

Jag har åter landat i att jag sölar med min tid och behöver rycka upp mig. Min fru påpekade det idag och strax därefter hörde jag ordspråket ovan i en ljudbok jag lyssnar på nu. Även om jag inte går till ett jobb om dagarna har jag saker att göra men jag är fri att disponera min tid som jag själv önskar. Häri ligger problematiken att jag låter tiden springa iväg när jag gör vissa saker. Sölar bort tid på något oviktigt och skjuter upp något annat till dagen efter.

Okej, jag skall hitta ny rutin och se till att lösa det där viktiga som behöver lösas.

Beträffande dyrbar tid och boken jag lyssnar på nu så var det ett riktigt bra stycke om just tid och hur den upplevs samt värderas. Det var ett exempel om solsemester och att folk ligger på stranden i ett fjärran land och bara vilar/slappar i två veckor. De som även adderade utflykter och upptäckte nya saker, upplevelser osv de sade ofta att det här var den bästa resan någonsin. Mmm, svårt för mig att återberätta med inlevelse men det var riktigt bra. En lite halvstygg och deppig del var också det faktum att folk på 50 år eller mer var på en transportsträcka mot döden.. Vi är vana att göra saker på ett visst sätt och denna vana medför att för många människor ser varje dag likadan ut. Vakna, äta, dricka kaffe, läsa tidningen sova upprepa...

Det här göra samma sak over and over på väg mot döden var inte vidare upplyftande men snacket om att testa nya saker var det. Jag skall ta till mig detta och göra nya oväntade saker framöver. Saker jag verkligen inte skulle kommit mig för att göra annars.

Ta till vara på din tid, det är den enda du har och du kan inte köpa ny. Investera för framtiden men lev i nuet.

Boken jag lyssnar på är; Så här kan alla svenskar bli miljonärer av Per H Börjesson. Vill du lyssna på den eller någon annan bok för den delen så finns det erbjudande om 30 dagar fritt Storytel i mitt inlägg om boken om H&M. Länk till det här.

3 kommentarer:

 1. Haha, när jag och frugan diskuterade min längtan efter ett mindre inrutat leverne var hennes kommentar "Du kommer ju bara att sitta hemma och pilla dig i naveln!". Måste erkänna att jag kan se det hända. Men jag är ändå tämligen säker på att även utan ett jobb att gå till finns oändligt med aktiviteter som behöver utföras. Så länge det som måste utföras inom ett visst tidsspann hanteras kommer jag inte ta på mig övriga krav varken från mig själv eller utomstående med gott samvete om att jag tar till handling när det känns rätt.

  SvaraRadera
 2. Jag testar en exit light på några månader just nu och håller med, det blir allt svårare att få något vettigt gjort. Har börjat att göra listor på vad som ska fixas, så nu börjar dagarna allt mer likna de när jag arbetade. Enda skillnaden är att nu får jag ingen lön.... :-)

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant inlägg tycker jag. Upplevelser är viktiga. Ibland slår spardjävulen till likt en inverterad speldjävul. Man väger utgifter på guldvåg fast det inte behövs. Man blir irriterad över utgifter som egentlige är rimliga. Även om det naturligtvis är bra med en sund ekonomi ska man nog inte vara för snål mot sig själv, vi har trots allt bara ett liv. Det är nog kortare än man kan tro dessutom.

  Speciellt om man har barn ska är det nog bra att inte vara rädd för utgifter. Upplevelser man kan erbjuda sina barn tar de med sig hela livet. Om man har tur kanske man kan utrusta sina barn med både upplevelser och ett tidigt intresse för aktier. Då bör de klara sig fint i livet, och vad mer kan man önska sig?

  Trevlig kväll och tack för en grym blog :D

  SvaraRadera

Cibus står inför många förvärv och uppdaterar sitt tillväxtmål

  Fastighetsbolaget Cibus som på sistone synts i nyhetsflödet med en rad förvärv meddelar nu att de har en fasligt många förvärv i pipen och...