onsdag, mars 29, 2017

Varför upphörde Ratos återköp?

Inlägget innehåller affiliatelänkar
Dag ut och in, månad ut och månad in köpte Ratos åter sin preferensaktie. Den har ju ett upplägg som gör att efter stämman 2017 sjunker inlösenkursen till lägsta nivån om 1837,5 men samtidigt stiger utdelningen med hela 20 procent om de inte löser in den. Utdelningen stiger till 120 kronor efter årsstämman i år. Idag stängde Ratos preferens på 1855 kronor och antaget på en höjd utdelning om 120 kronor ger det en direktavkastning på 6,5 procent.

Handen på hjärtat, jag tror inte de skulle kunna ge ut en ny preff till värst förmånligare villkor i dagsläget (inte förmånligare för Ratos alltså). 

Den 10:e oktober 2016 upphörde återköpen tvärt. Från att ha köpt dagligen hela året till noll. Detta upphör i ungefär samma veva som nye VDn Magnus Agervald började på Ratos.

Skall Ratos lösa in preferensaktierna för 1837,5 kronor styck och undvika att behöva höja utdelningen eller kommer de låta dem löpa vidare? Preffkapitalet är ju nice att ha och med en affärsmodell som skall ge 15-20 procent årligen är det en helt okej komponent i en mix av finansiering. Länk till Ratos preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Förr var jag tvärsäker på att Ratos skulle lösa in den efter stämman 2017 men nu är jag inte fullt lika övertygad om det. Vi får se vad som händer kring den framöver, om något händer....
Det är efter utdelningen i maj som inlösenbeloppet sjunker till 1837,5 kronor och det är efter det tillfället som de kan tänkas lösa in preffen.

2 kommentarer:

 1. Precis. Du har varnat för det men nu verkar det ej hända... Med andra ord bra ränta nu räknat på höjningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja vi får väl se hur det blir. HAr för mig att skrivelsen lyder att det är efter första utdelningen efter stämman 2017 som inlösenbeloppet sjunker. Så det är först efter utdelningen i maj i sådana fall som de kan utlysa inlösen.

   Mvh petrusko

   Radera