måndag, februari 27, 2017

Kurspress i fastighetssektorn

Idag backar flera av fastighetsbolagen och så har det sett ut en tid men vad är det egentligen som händer? Varför backar en hel sektor på det här viset?

Det kan finnas flera förklaringar varav en är ändrat avkastningskrav på marknaden. Detta påverkar ju hela marknaden egentligen men fastighetsaktier är extra känsliga för det. Anledningen till det är främst att vi har internationella investerare som är vana att värdera fastighetsbolag delvis på samma sätt som obligationer.

En annan förklaring har facktermen sektorrotation. Med detta menas att man flyttar kapital från en sektor till en annan. Om några större aktörer bestämmer sig för att minska exponeringen i svenska fastighetsbolag så sätter det stor press på hela sektorn under en tid. Innehaven är så stora att det dröjer dagar, veckor för dem att sälja.

Fastighetssektorn var länge het men har sedan en tid svalnat av lite. Bolagen mår bra och presterar jättebra generellt sett, det är värderingen av dess aktier som svalnat av. Med stigande avkastningskrav framöver i spåren av höjda räntor har kanske sektorn svalnat med rätta. Bolagen mår som sagt bra och i många fall kommer deras kassaflöde öka men aktien kan ändå gå dåligt. Så fungerar aktiemarknaden.

Är man långsiktig gör man bäst i att följa upp hur bolaget presterar och tona ned marknadens förändringar av värdering på aktien kortsiktigt. Värderingen varierar med tiden och går upp och ned, det jämnar ut sig. Viktigast är som sagt hur bolaget mår och hur det presterar.

4 kommentarer:

 1. Jag ser till att fynda under dessa tider :) Tror precis som du säger att sektorer går upp och ner under tider. Då gäller det att passa på. Fortsätter du öka i fastigheter nu?

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko, stort tack för fin blogg! Ytterligaer en anledning till fastighetssektorns avsvalnande tillvaro är att nya skatteregler hägrar i horisonten. Blir ganska stor omställning för branschen, till det negativa dessvärre. Vi fåpr se vart det landar men det kommer bli betydligt sämre än idag. Är faktiskt förvånad över att affärspress inte skriver mer om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad innebär dessa nya skatteregler? Kan man få en kortfattad sammanfattning?

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 3. Ser det som tacksamt läge att öka. Blev ytterligare 14 aktier i Hemfosa idag till YOC på 5,3 procent.

  Håller med om att det viktigaste är hur företaget mår och presterar. Kan leva med att kursen står still eller minskar så länge vinsterna ökar sakta men säkert, soliditet ökar/låneandel minskar och utdelningen fortsatt är hög. Bonäsudden släppte en fin rapport idag som stakar ut fin riktning även för det kommande året.

  SvaraRadera