Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
Kassaflöde is king
Ok, first thing first! Klicka på play på videoklippet ovan, det är kring 20 sekunder långt bara. Efter att du sett det kan du med bättre inlevelse förstå mitt inlägg och resonemang.
Det här är ett inlägg om kassaflöde och vikten av detta. Mycket vanligt bland oss småsparare är att vi främst tittar på vinst per aktie och det kan vara helt okej om man håller sig till stora sunda pålitliga bolag som tex Axfood. Ett sådant bolag har en bra verksamhet och en bevisad uthållighet. För den som tittar på de bolagen som inte är de största är kassaflödet viktigt och bra att titta på.
Redovisad vinst kan säga något annat än hur bolaget faktiskt mår. Rent teoretiskt kan ett bolag redovisa vinst och samtidigt inte vara kapabla att betala sina fakturor, löner osv.
För att göra det enkelt tänker jag inte prata mer om företag utan istället göra en liknelse kring en privatperson eller två.
Bärnt-Gunnar är en riktigt stekare med fint jobb där han drar in 45.000 kronor efter skatt per månad. Han bor på den pampigaste adressen och hans intressen är resa, kläder, trav, champagne mm. Varje månad sölar han bort massvis med pengar på trav och fint dricka, så mycket att det tar slut alltihop. BG gillar ju också att resa och köpa fina kläder och maxar sin kredit för att köpa den finaste kostymen och en resa till ett varmt land med ananas och kokosnötter i träden. När BG har bränt alla pengar och betalat diverse räkningar står han där med räkningen på sin kredit, han har ju rest och shoppat kläder i mängder även tidigare månader varpå det kommer en räkning om 10.000 kronor per månad. Bärnt-Gunnar har ett negativt kassaflöde om 10.000 kronor per månad. Aj aj aj.
Anna är ensamstående mamma och jobbar halvtid. Hon får ut 17.000 kronor efter skatt. Hon klarar sig utan bil och har dragit ned på sina egna intressen för att barnet skall kunna spela fotboll och diverse andra aktiviteter. Hyran är 6000 kronor och hon lägger 3000 kronor per månad på mat. När diverse andra småräkningar är betalda har Anna kvar flera tusen per månad.
Till syvende och sist är det inte högst lön som vinner utan det är den som har starkt kassaflöde som är king. Anna är finansiellt råstark jämfört med BG.
Tillbaka till företag, kassaflöde är inte i närheten det samma som vinst. Det är så många redovisningstekniska prylar som spelar in här och förändrar siffrorna. Ett bolag kan äga tillgångar i ett annat land där valutan försämrats och det redovisas som förlust. Om värdet backat 10 miljoner kronor pga valutan så ger det en redovisad förlust om 10 miljoner kronor. Helt och hållet utan att påverka kassaflödet. Det finns en uppsjö av faktorer som påverkar den redovisade vinsten och det går att manipulera för den med ont uppsåt.
Kassaflöde, kassaflöde, kassaflöde, kassaflöde....... kassaflöde.
Ett sätt att undvika fuffens med redovisad vinst är att satsa på stora starka bolag som sagt. Där är risken liten för trixande med redovisad vinst. Ytterligare något man kan göra är att satsa på bolag som stadigt pyntar utdelning, helst en stigande sådan. Redovisad vinst kan man trixa med men utdelningar ljuger inte! Riktiga pengar kan man ju inte trolla fram och om ett bolag uthålligt pyntar en sund utdelning är det ett sorts kvitto på att det mår bra.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 bästa tips från investmentbolagsdirektören
På sajten Placera är där en artikel nu med 5 tips från Per H Börjesson. De kallar det tips för att bli rik men tycker man det är lite paji...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...
-
Nu är utdelningen för juli månad spikad i JPMorgans börshandlade fond JGPI. Medan förra månadens utdelning var relativt hög kommer här en ...
-
För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investerin...
Mycket intressant inlägg. Tror många hade mått bra av att "ta tempen" på sin privatekonomi, kanske via någon app eller webbtjänst. En sammanställning med ett antal nyckeltal (skuldkvot, soliditet osv) hade nog öppnat ögonen för många. Känner flera personer som shoppar loss med lånade pengar (belånade hus). Man känner ju sig onekligen fattig jämfört med dessa människor som har blixtrande nya kök, nya bilar, mobiltelefoner, elektronik och resor när man själv lever snålt och sparar, trots dubbelt så höga inkomster. Bland de jag känner är det de s.k. "arbetarna" med enklare jobb som har de finaste prylarna. Vi som har högre inkomster lever betydligt mer anspråkslöst. Känner en som jobbar som IT-direktör och drar in brutton 60000 per månad och bor i hyrestrea, har mobiltelefon och bil av äldre snitt. Pengarna läggs på börsen. Undrar vem som "vinner" när allt ska betalas, för det ska det väl?
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaså hur hade resultat- och balans-räkningen sett ut i dina exempel med BG och Anna? Och vari ligger skillnaden mot ditt kassaflödesexempel?
Ah gamle Steve B!
SvaraRaderaEtt klipp alla borde se är hans avsked till Microsoft.
"steve ballmer time of my life", google it!
Den passion borde vi alla ha för något.
Intressant ämne. Kassaflöde är inte enkelt för icke-ekonomer. Bra då att följa tex historisk utveckling av utdelningen.
SvaraRaderaJag håller också med Snålgrisen. Det är ofta så att de med högst inkomster är väldigt basic och lever enkelt. Som vanligt cash is king!
"Dividends don't lie"
SvaraRaderaMan ska däremot passa sig för bolag som delar ut mer än de tjänar. Kan fungera kortsiktigt men för eller senare faller det.
SvaraRaderaVad dillar du om? Utdelningar kan definitivt ljuga. Titta bara på bolagen som lånar för att dela ut. kassaflöde kan man ordna genom lån.
SvaraRaderaVilka bolag lånar för utdelning? Ge mig några exempel. Och inte obskyra amerikanska ETFer, CEFer eller REITs.
RaderaTele2 2015 och Tele2 2016 är typiska exempel, som säkert "lurat" en del.
RaderaSådana bolag sorterar man oftast bort genom att titta efter bolagen som höjt utdelningen i många år. Som jag skrev i inlägget. Tele2 höjer och sänker sin utdelning lite hipp som happ. Lätt att sortera bort och istället hitta Emerson Electric som höjer år efter år, decennium efter annat.
RaderaMvh petrusko
Stort tack för du gör oss påminda om bästa klippet någonsin ^^
SvaraRaderaJag håller absolut inte med om att stora bolag bör anses som lågrisk. Speciellt inte i dagens mer snabbt föränderliga omvärld. Nokia? Ericsson år 2000? Kända redovisningsbedrägerier i usa om stora bolag som gick upp i rök trots hög utdelning. Men, ja, att förstå och granska ett bolags kassaflödesrapport, det bör alla göra som överväger att investera i ett bolag, oavsett litet eller stort bolag. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/
SvaraRadera