Handelsbanken sämre än väntat, Industrivärden också?

Idag kom Handelsbankens bokslutskommuniké och det var inga goda nyheter i den inte. De flesta siffror var sämre än marknaden väntat.
Utdelningen blev kraftigt sämre än snittestimatet som var på över 5,5 kronor. Utdelningen blev 5 kronor "endast". Förvisso en fin höjning om 11 procent av den ordinarie utdelningen men marknaden hade väntat sig mer än så.

Det är ett litet innehav för mig och jag fokuserar mer på den här tanken; Handelsbankens utdelning blev klart sämre än väntat. Förra året betalade de dessutom en extrautdelning så totalt får Handelsbankens ägare mindre pengar i år. Och här kommer då min fundering. Industrivärden sänkte förra året sin utdelning och ändrade utdelningspolicyn. Handelsbanken är deras största innehav och i år får alltså Industrivärden mindre pengar jämfört med förra året.

Nu tänker jag närmast på vad Industrivärdens utdelning skall bli. De kommer ju med sin rapport imorgon och någon god höjning skall man kanske inte vänta sig? Skall man behöva vara med om ännu en sänkning? Ja risken finns, som utdelningspolicyn är formulerad och med tanke på att de i år får mindre utdelning från Handelsbanken som utgör kring 25 procent av deras portfölj.

Industrivärdens utdelningspolicy:

"Industrivärdens utdelningspolicy är att bolaget skall generera ett positivt kassaflöde före portföljförändringar och efter lämnad utdelning. Detta för att bygga investeringskapacitet över tid och kunna stödja innehavsbolag vid behov. Utdelningen skall vara väl avvägd med hänsyn till verksamhetens mål, omfattning och risk."

12 kommentarer:

 1. Risken är helt klart överhängande, men utöver SHB finns det egentligen inga större skäl att tro att deras kassaflöde kommer påverkas. Dessutom så höjde SHB utdelningen, om än dock inte vad "analytikerna" förväntade sig.

  SvaraRadera
 2. tycker dom flesta bolagen höjer i år...ingen extrautdelningen är bara bonus vissa år men jag är nöjd. Jag tankar mer. Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen fina höjningar över lag, även Handelsbanken. Industrivärden är jag lite orolig över nu. Klart Lundberg vill ha stadigt stigande utdelning men utdelningspolicyn talar emot höjning i Industrivärden.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Ja, det ska bli väldigt spännande att följa detta. Kanske blir det rent av en utdelningssänkning i kombination med en nyemission?

  SvaraRadera
 4. Det borde vara uppenbart tom för de riktigt SHB -frälsta att nu är det stark sälj på SHB. Så även i industrivärden och Lundbergs förstås.
  En bank som minskar sin vinst med 20% å värderas till 130kr och delar ut 5kr är vansinne.
  SHB har alltid behandlats som den vore extra bra och "fin", den har handlats med premie.
  Vad denna premie eg. består av är mystiskt.
  Ngn nämnde att de ej gjorde misstaget som SEB och Swedbank att låna ut pengar till balter/rövare, att detta skulle göra dom till en superbra bank i jämförelse.
  SeB tjänar mer pengar växer och är 30% lägre värderad = vansinne.

  Det är säljläge i all bank nu, men skall ngn ägas så är det SeB och möjligen DnB om man inte är åksjuk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kan jag komma ihåg fel men visst hade SEB EBIT på 15 och SHB på 20?
   SHB:s resultat ökade väl, om än marginellt, på helåret?
   Men oavsett vad så håller jag med om att det finns siffror i rapporten från SHB som inte känns så... SHB-aktiga! T.ex. kreditförluster som ökar, är det once in a lifetime, fine, men är det återkommande i nästa kvartal och därefter så ska man nog börja undra.
   Men håller med dig om att SEB är ett fint bolag, själv äger jag båda!

   Radera
 5. Alltså det här med SHB. Är marknaden korkad, ja ibland? Hur kan någon seriös människa bli förvånad över att det ibland uppstår kreditförluster i en bank, och att dessa kommer snabbt när de väl kommer? Sak samma när marknaden tex blir förvånad över att skadeutfallet blir lite annorlunda ngt kvartal i en försäkringsbolag. Men, man får tacka och ta emot och köpa till de lägre priser som bjuds i SHB. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 6. Hmm. Menar ni att Industrivärden hunnit ta hänsyn till SHB:s sänkta utdelning till sin presentation imorgon? Ytterst tveksamt.

  SvaraRadera
 7. Tjena Petrusko!
  Hoppas det är OK med lite off-topic :)

  Lyssnade du på senaste avsnittet av Börspodden när det snackades Axfood? Verkar som killarna tycker att det är ett mycket risky case med tanke på deras rapport och konkurrensen från näthandeln.

  Äger också Axfood och tänkte kika ifall du skrivit något om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Yes jag har lyssnat till det. VAd Börspoddenkillarna främst hakar upp sig på gällande Axfood är värderingen. Den är historiskt hög samtidigt som bolaget på vissa punkterar sitt bästa och då kan man med rätta fundera kring potentialen.

   Axfood är dyr! Den har inte den bästa potentialen rent kursmässigt. Vad den däremot har är en rock solid verksamhet som kommer prestera bra kassaflöde under decennier. Det är en verksamhet jag vill äga.

   Beträffande E-handel så är det nytt och pyttelitet. Det finns alltså ingen stor och stark aktör på det i dagsläget. Den som är störst på mat online idag är en liten prutt för det är än så länge en så liten del av marknaden. Men det är ju på framfart och här gör Axfood helrätt som köper Matse med sin ehandel och framförallt kompetensen, det är inte samma kompetens som behövs för att kränga mat på nätet som i butik. Helt annan marknadsföring, exponering mm.

   Har klurat på ett inlägg om just det jag skriver i svaret här.

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...