torsdag, februari 09, 2017

Därför äger jag inte nischbanker

Ett kort inlägg om nischbanker och varför jag inte äger dem.

Nischbanker likt Resurs tjänar pengar på de mest kapitalsvaga i samhället samt de som är ena riktiga klantskallar och inte betalar i tid.
Den där räntefria avbetalningen eller medlemskortet som är gratis det kostar nämligen shitloads om du gör minsta tabben.

Klart det kan hända vem som helst, att göra ett misstag alltså men gör det med din räntefria avbetalning och vips så är du på en avbetalningsplan med 20 procent ränta.

Nu tänker du kanske att jag sitter här på någon sorts hög häst, en hög moralhäst men NEJ. Skit i det där med moral nu, jag äger inte de här bankerna för att det är en dålig verksamhet. Deras verksamhet går ut på att vara "partner" med de mest kapitalsvaga och eller sopigaste klantarna.

Nej tack. Även om de tjänar massvis med pengar och fortsätter göra det så kan jag enkelt avstå att äga denna sunkiga verksamhet. Det finns så många fina bolag att äga, varför äga något med en så dålig verksamhet?

Observera: Inga djur skadades under skrivandet av det här inlägget. Jag har tagit i lite här och var för att göra inlägget mer effektfullt om ni hänger med på vad jag menar. Jag tycker ju egentligen inte om att kalla någon för klantskalle.

18 kommentarer:

 1. Håller med. Några andra branscher du undviker? Jag är tveksam till att investera i t.ex. spelbolag också (Betsson mfl)

  SvaraRadera
 2. Jag investerar i kanadensiska marijuanabolag som är en industri som nu är på väg att bli 100% legitim. Världens tillfälle för den som är vaken och satsar på rätt bolag.

  SvaraRadera
 3. Jag är kluven och inte säker på att du har rätt. Jag skulle själv aldrig köpa på kredit förutom bolån, men många jag träffar med "bra" lön gör det. Är det inte bil så är det soffa eller renovering. Helt idiotiskt om du frågar mig, men många är verkligen kass på att spara, men jag skulle inte se dem som svaga ur ett samhällsperspektiv. Ofta kan du välja väldigt lång avbetalningsplan på det där och det verkar tilltala många. Men ja, korkat är det..

  // Jonas

  SvaraRadera
 4. Nu får du allt berätta hur mycket du degat in i din portfölj, de flesta andra storbloggare är ju öppna med det :-)

  SvaraRadera
 5. Helt rätt tänkt och tummen upp för det!

  Svårt såklart att veta i detalj vad alla företag sysslar med men i vissa lägen är det glasklart.

  /Andreas

  SvaraRadera
 6. Japp!

  Ibland behöver det talas klartext. Håller med. Du var lika tydlig när det gällde dessa fastighetsbolag som äger bara en fastighet. Det är skräp och inget annat.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 7. Rubriken är lite missvisande med "nischbanker". En nischbank kan ju ha som affärsidé att inrikta sig främst på andra verksamheter och inte privatpersoner eller att ha andra sätt att göra saker på än traditionella banker.

  Collector skriver exempelvis på sin hemsida:
  Unlike traditional banks, finance companies and law firms, we are not afraid to try new approaches. With a focus on speed, flexibility and technology, we adapt our services and develop new solutions based on our customers’ needs.

  Akelius spar skriver:
  Akelius Spar AB erbjuder konton för räntesparande. Inlånat kapital används uteslutande för fortsatt expansion inom fastighetsverksamheten. Akelius har under 35 års tid erbjudit allmänheten fördelaktiga sparformer.

  SvaraRadera
 8. Det är en intressant tanke, men jag skulle fortfarande vilja påstå att den är baserad på moraliska värderingar och ingenting annat, på samma sätt som vissa inte vill investera i företag som gör vapen, förstör miljön, eller vad det nu kan vara. Ett annat sätt att titta på denna bit är hur vidare man kan tjäna pengar på det eller inte, dvs. från en rent ekonomisk sida. Så länge de tjänar pengar, är det då en "dålig verksamhet"?

  SvaraRadera
 9. Håller helt med, jag köper stora banker och är nöjd både med utdelning och kurs utveckling

  SvaraRadera
 10. Tja, fast är det inte samma sak oavsett vad man placerar i? Jag menar det som kommer oss till godo i form av utdelning från s. k. producerande bolag är ju sånt som knegarna där misslyckat att få till sitt lönekuvert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju välja vilka man vill ha som "partners". När stormen tröcker på är ju inte de svagaste och klantigaste slarversarna de de som kommer till undsättning. Nej det är inte samma sak oavsett vad man placerar i.

   Nischbankerna med fokus konsumentkrediter har medvetet valt ut denna kundgrupp att profitera på. Visst kan man tjäna pengar på det men jag väljer hellre bolag som har en affärside med fokus på sunda och bra partners. Om man fick betalt för hundbajs skulle jag ändå inte springa runt och plocka upp skiten. Jag skulle enkelt välja att tjäna pengar på något trevligare.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Nordea gillar jag däremot vill jag inte uppmuntra till spelmissbruk, usch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordea har rent mjöl i påsen ;) fortsätt med självbedrägeriet.

   Radera
 12. Tjena

  Intressant detta ämne.
  Barnarbete t ex Du kan hoppa upp och sätta dig på att H&M har "barnslavar" i någon av sina många tillverkande "fabriker" även om de säger sig arbeta mot detta.

  MvH
  Pensionären

  MvH

  SvaraRadera
 13. Min sambo hade ett riktigt skitlån hos credento(30% ränta). När jag betala tillbaka detta ploppa Nordea finans upp när jag skrev in Plusgirot.

  SvaraRadera
 14. Tycker inte att det är något särskilt dodgy med tex Resurs Bank (som jag äger). Jag kan ha förståelse för att folk vill köpa en TV, cykel eller en ny vinterjacka på avbetalning och tror inte att det behöver vara någon skuldfällanvarning på det. Verksamheten funkar och jag begriper den. Jag kan få expoenering mot handeln (som jag tror på) utan att drabbas av marginalpressen både fysiska- och e-handlare lider svårt av.

  SvaraRadera
 15. Döda hela bankbedrägeriet innan det kraschar! Nationalisera pyramidspelen och ge skuldavskrivningar samt skatta parasiterna som tjänat på bedrägeriet:

  https://parasitstopp.wordpress.com/2017/02/11/bankerna-maste-ge-enorma-aktieutdelningar-for-att-inte-deras-pyramidspel-ska-rasa/#comment-16195

  SvaraRadera
 16. Resurs Bank är rätt skumt i mitt tycke. Men den allra största anledningen till att inte äga dom är att Resurs Bank särstavas! Där går dom för långt!

  SvaraRadera