onsdag, februari 01, 2017

Dåliga sensorer en skam för Fingerprint

Okej, här kommer ett inlägg som är främst ur användarperspektiv. Nära på Off Topic på min blogg om börs och aktier men ändå inte eftersom det berör börsnoterade Fingerprint.

Jag bytte telefon för några månader sedan till en Samsung av senaste modellen, S7 utan edge. Den har en fingersensor och jag tycker konceptet med en sådan är fenomenalt. Det tillåter snabb upplåsning av telefonen, med en hand till och med, givet att det fungerar som man kan tycka att det skall...
I början när telefonen var ny fungerade sensorn hyggligt, den missade ibland och promptade på nytt försök. Snabbt blev den sämre och sämre och nu mera blir det allt som oftast fel så många gånger att den tvingar mig knappa in koden. Många gånger försöker jag inte ens med fingret för jag orkar inte med krånglet utan knappar in koden direkt.

Jag hade en iPhone av senaste modell dessförinnan och den sensorn fungerade mindre dåligt men jag upplevde samma sak där. Det blev fel alldeles för ofta.
När jag pratar om det här med bekanta upptäcker jag att många har samma erfarenhet, de flesta från Samsung och iPhone. Man använder inte fingersensorn längre för den fungerar så dåligt.

Tillverkarna sätter ju i sensorerna i telefonerna oavsett efterfrågan nu, de kostar inte mycket och det är en fin feature på pappret när telefonen skall säljas.
Om det däremot var som så att konsumenterna där ute hade en riktigt positiv erfarenhet av fingersensor de testat så hade de tydligt haft en önskan om funktionen när de köper telefon. Nu tror jag många har så dålig erfarenhet av det att om de köper en ny telefon och sensorn är kass så bryr de sig inte för de förväntade sig inte att den skulle fungera från första början.
Det här är ju bara en stor skam för fingersensorer rent allmänt.

En skam för Fingerprint!
Nu har jag inte testat någon ny telefon med Fingerprint Cards sensor men jag har hört från aktienördar som använt den senaste att det fungerar något alldeles förträffligt bra.
Det är en skam för Fingerprint att det finns så många konsumenter med en negativ erfarenhet av fingersensor. Det borde leda till bättre försäljning om konsumenten aktivt efterfrågade den här fina funktionen med en positiv erfarenhet i minnet.

Jag tror på de här killarna som säger att Fingerprints sensor är så otroligt mycket bättre än vissa andras. Synd bara att de där andra sensorerna "fördärvar" ryktet för en jättebra funktion.


14 kommentarer:

 1. Jag kan inte uttala mig om Samsung osv men vet att klagomålen varit många och de i regel legat efter sedan de snabbt fick slänga ihop en lösning efter att Apple släppte iPhone 5S.

  Vad gäller Apple tycker jag dock inte att kritiken är så relevant längre. Apples första generation hade barnsjukdomar, vilket fortfarande drabbar dem som sitter på gamla modeller av iPhone och iPad, men nuvarande fungerar väldigt bra utom (klassikern) om fingret är blött. Tekniken bygger numera dessutom in funktionen att successivt lära sig mer om användarens olika fingeravtryck varför träffsäkerheten blir bättre hela tiden. Hela den frågan är tämligen utdöd numera vad gäller Apple-produkter skulle jag säga. Dessutom har funktionen nu flyttat in i appar, t.ex. för banker osv vilket är ännu ett tecken på populariteten. Själv skulle jag aldrig använda koden.

  SvaraRadera
 2. Hade tidigare en Samsung S5 med fingertrycksavläsare med "swipe-funktion". Tyckte det fungerade riktigt dåligt, det var mer än ofta man fick dra flera gånger pga att man drog för långsamt, för snabbt, inte nog centralt osv. Har sedan några månader tillbaka OnePlus 3 med fingerprints läsare. Fungerar klockrent, sjukt smidigt för oss som till och med kan glömma bort koder och lösenord man själv valt.

  SvaraRadera
 3. Har lite svårt att känna igen mig i kritiken framförallt mot iPhone. Min fru har ibland lite problem med sin iPad mini 4 och iPhone 7 men jag har i stort sett aldrig problem med mina enheter, en iPad Pro 9,7" och en iPhone 7 Plus. Inte heller hade jag problem med min förra iPhone 6 heller, inga jag kan minnas i varje fall.

  Har däremot en Samsung Galaxy S7 via jobbet som är långt ifrån lika bra. Upplever där att själva hemknappen och därmed fingeravtrycksläsaren lätt blir repad och därmed stör avläsningen utav fingeravtryck. Därför blir den gärna ytterst känslig, allra helst om man nuddar skärmen med något annat finger än det man vill läsa av.

  Funktionen överlag med fingeravtrycksläsare tycker jag är briljant, framförallt på iPhone, och något jag använder mängder utav gånger per dag för att såväl låsa upp telefonen som logga in på tjänster via mobilt bankid med mera. Skulle sakna funktionen enormt om den försvann!

  SvaraRadera
 4. Har du gått i Aftonbladets rubrikskola för att jaga klick?

  Rubriken antyder att FPC skulle göra sensorer som de borde skämmas över, men det var ju inte alls vad inlägget handlade om. Det lockade säkert en del att klicka sig hit - bland annat mig, tydligen - men i längden undergräver det förtroendet. Det var ris. Oftast är du bra och intressant. Det var ros :-)

  Med vänlig hälsning
  Newman

  SvaraRadera
 5. Kör med Sony z5 premium fungerar bra.
  Ja just det, de kör med FPC.

  SvaraRadera
 6. Håller med i det mesta du skriver. Kommer i kontakt med väldigt många mobiler i och med mitt arbete och det är väldigt stor skillnad mellan sensorer.
  Jag har ännu inte kommit i kontakt med någon sensor från Goodix så de kan jag inte uttala mig om hur väl eller inte väl de fungerar. Läser man de recensioner som finns ute så kan man nog relativt säkert konstatera att de åtminstone inte fungerar helt perfekt.

  De jag däremot har varit i kontakt med är följande:
  Synaptics:
  -----------------
  * SS Galaxy 7: Under all kritik. Fungerar hyfsat i början men efter ett tag krånglar det så mycket att den i praktiken blir oanvändbar. Jag slutade använda faktiskt använda Samsung till viss del pga just detta. När man väl har vant sig vid en väl fungerande sensor blir avsaknaden av en sådan extremt tydlig.
  Jag har 3 personer till på kontoret som har Samsung. 7:or och 7 Alfa. Ingen av dem använder fingersensorn dagligen utan låser upp på annat vis.
  * Lenovo laptop: Gammal swipe sensor som är helt oanvändbar. Mindre än 10% hitrate.

  Apple (Authentec):
  * Iphone 5s: Fungerar sisådär. Hitrate på kanske 50% om man är extremt noggrann med var man sätter fingret. Min dotter som numera har tagit över telefonen lyckas nästan aldrig låsa upp med fingret. Antagligen relaterat till att hon har mindre fingrar som gör att hon får sämre hitrate än jag har på den.
  * Iphone 6s: Fungerar för det mesta. Detta är min primära arbetsmobil idag. Är du det minsta fuktig om fingrarna är det väldigt svårt att öppna mobilen. Då menar jag inte att du är blöt utan om du tvättar händerna, torkar dem på handduk så kommer du sannolikt inte kunna logga in närmsta minuterna.
  * Iphone 7: Min fru har en sådan och jag har faktiskt något sämre hitrate på den än vad jag har på min 6s. Detta är troligtvis inte pga. att sensorn är sämre utan att den inte är lika van vid mitt finger. (Min fru använder inte sensorn och har inget finger registrerat).
  * Macbook PRO: Detta är den bästa sensorn jag har testat från Apple än så länge. Den har bättre hitrate än vad jag har på min 6S och klarar för det mesta av lätt fuktigt finger.

  Fingerprint Cards:
  * Nexus 6X: Fungerar klanderfritt. Har knappt en enda false negative på den. Sensorn är snabb, precis och behöver inte tryckas in. Räcker att man nuddar den. Om jag ska klaga på något är det positioneringen av sensorn. Jag träffar ganska ofta kameralinsen istället för sensorn när jag ska låsa upp.
  * Nexus 6P: Fungerar lika bra som 6X men har något bättre positionering för mina stora händer.
  * HP Elite X6: Fungerar lika väl som 6P
  * Huawei P9. Fungerar klockrent. Lite snabbare än nexus-mobilerna och misslyckas aldrig, inte ens med blött finger. Detta är min primära privata mobil idag.

  SvaraRadera
 7. Jag känner inte alls igen mig i ditt inlägg. Jag har haft en LG Nexus 5X i snart ett år och tycker fortfarande att fingeravtrycksläsaren är kanon! Jag vet inte vilken typ det är, men det är FPC som tillverkar den i alla fall. Läsaren på min iPhone 6 är inte alls lika bra.

  Bara mina observationer. Jag äger inga FPC-aktier.

  SvaraRadera
 8. Min iPhone 6s funkar ok, och som någon skrivit tidigare är det oftast när man har fuktiga fingrar som det krånglar. Men tänker att det är som med det mesta med "ny" teknik (fingeravtrycksläsare har ju funnits länge men inte så länge i mobiler) så dröjer det ett par generationer innan det funkar helt smärtfritt, det gäller nog även Fingerprints. Det är när de kommer ut i verkligheten som man upptäcker hur det verkligen funkar. Äger inga aktier i Fingerprint.

  // J

  SvaraRadera
 9. Haft två telefoner med sensor från fing. Oneplus 2, dog totalt i flera dagar om man råkade trycka med lite blöta fingrar så den blev fuktig.

  Den senaste i Oneplus 3 fungerar klockrent, inga problem alls.

  Skulle dock inte ta i aktien med tång om det så kom fram rosa enhörningar när man tryckte på sensorn

  SvaraRadera
 10. Ja, den där rubriken var rena rama clickbaiten, skärpning Petrusko.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju också på ett ödmjukt sätt säga att bloggen ändrat karaktär en del senaste tiden? Jag tänker mig att nya karaktären förmodligen lockar fler läsare?

   Med vänlig hälsning
   J

   Radera
 11. Ett tips petrusko, har också S7. Om du inte redan har lagt till flera fingrar, gör det, underlättar. Många missar att man kan det. Sen är det viktigt att när man "läser in" fingret, att man verkligen byter postition/vinkel på fingret flera gånger, då är dataunderlaget större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   det där är ett jättebra tips. Funkar betydligt bättre sedan jag lade till samma finger som "finger 2"
   Tackar.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Personligen tycker jag det är en helt värdelös funktion, jag har stängt av kodfunktionen på alla mobiler jag haft. Blivit av med några mobiler men självklart är det ingen jävel som snor din mobil och vill göra något med dina bilder, dina mail. De formaterar den direkt och säljer/använder andrahand.

  SvaraRadera