Utrymme för besvikelse i Castellum

Jag börjar i fel ände och konstaterar att i USA är det vardagsmat att ge ut fler aktier och köpa fler fastigheter. Precis som Castellum gjorde 2016 och det är rent av standard att de höjer utdelningen också, i USA alltså. Bra bolag gör bra affärer och fortsätter höja utdelningen per aktie.

Och nu förstår ni som följer Castellum vart jag är på väg. Bolaget har höjt utdelningen varje år sedan de noterades på börsen 1997 och på torsdag 19/1 meddelar de utdelning för 2016, den utdelning som betalas nu till våren alltså.
Analytiker väntar sig en sänkning från 4,9 kronor till 4,67 kronor. Bolaget har även vid tillfälle i höstas/senvinter pratat i termer om att det är fler aktier nu som utdelningen skall smetas ut på.

Jag köper inga bortförklaringar om att det är fler aktier eller att köpet gjordes en bit in på året. Snick snack, antingen är man duktig på att göra affärer och driva fastighetsbolag och höjer utdelningen per aktie eller så är man inte skarpaste kniven i lådan och tvingas sänka utdelning per aktie. På andra sidan Atlanten kan man välja och vraka bland fastighetsbolag som är kompetenta att göra bra business OCH höja utdelning per aktie.

Nästa resonemang kan ju också vara så här. Analytiker gissar kring 4,7 kronor och resultatet pekar säkert mot det men nästa vår är prognosen kring 5,15 kronor och då kan man ju även resonera att varför sänka för att året efter höja igen. Bättre att bara lösa det och pynta 4,95 eller 5 kronor vilket vore en symbolisk höjning.

Visst förstår jag det hela med utdelning i absoluta tal men jag har ingen förståelse för en sänkning av utdelning per aktie. Så är det bara, amatörer om de sänker!

Jag vill se 5 kronor utdelning! Under 4,9 kronor är en besvikelse och ett kvitto på att Castellum har potential att bli duktigare.
För att sätta siffror på vad det är jag "ber om" här så är det ju 30 öre mer än förväntningarna om cirka 4,7 kronor. 30 öre per aktie summerar till ungefär 80 miljoner kronor vilket är fickbös för Castellum som under 2015 hade ett förvaltningsresultat om 1533 miljoner kronor.

Skall man bjuda på det där fickböset för att hålla aktieägare som mig nöjda och fortsätta med en oavbruten utdelningstillväxt? På torsdag 19/1 klockan 13 ungefär presenteras bokslutskommunikén och med den utdelningen.
Länk till Castellum hos Avanza (Adlink).

Castellum är mitt största innehav.


35 kommentarer:

 1. Som ny aktieägare i Castellum hoppas även jag på 5 kr i utdelning :-)

  Bästa hälsningar Slimis

  SvaraRadera
 2. Håller med dig ur ett principiellt ståndpunkt men om de sänker nu och höjer till våren 2018, är det inte hela världen heller, tycker jag. Bara bolaget sköts bra och fortsätter leverera till sina aktieägare...

  SvaraRadera
 3. "Jag köper inga bortförklaringar om att det är fler aktier"
  Självklart spelar antalet aktier roll. Hade de gjort en sammanslagning av aktier 10:1 och höjt utdeln/aktie till det dubbla så hade du ju inte varit nöjd?
  Det intressanta är totala beloppet som bolaget pröjsar, och det lär ju öka jämfört med förra året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom du inte äger hela bolaget själv är det främst intressant vad du får för den del du äger. Du får resonera som du vill men jag föredrar mitt sätt som dessutom är allmänt vedertaget bland bra fastighetsbolag som gör sådana här affärer som Castellum nu gjort.

   Jag skriver ju i inlägget att jag förstår det där med utdelnigen i absoluta tal det är innebörden av det du skriver. Bra bolag fortsätter höja utdelningen per aktie.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrsuko,

  Jag brukar gilla det du skriver och hålla med dig i det mesta vad gäller ekonomi och aktier, men här tycker jag faktiskt att du är ute och cyklar. Självklart spelar antalet aktier roll. Hur tänker du annars vid till exempel av splittar av aktier då de kanske halverar sin aktiekurs och dubblerar antalet aktier? Flera av de amerikaner du nämner som förebilder har gjort liknande flertalet gånger då aktiekurserna blir för höga för att ha råd att handla med.

  Kollar vi på Castellum så hade de vid en justering med hänsyn av antalet aktier en utdelning på 4,25 SEK. En utdelning på 4,7 SEK hade därför varit en riktigt bra höjning, enligt mig.

  Må väl och lycka till framöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har gett ut fler aktier för att köpa fler fastigheter. De här fastigheterna genererar också kassaflöde som kan användas till utdelning. Så här gör amerikanska fastighetsbolag löpande och dessutom höjer de utdelningen. Lyckas man inte höja utdelningen per aktie har man inte gjort tillräckligt bra affär. De har väl inte köpt dåliga fastigheter.

   Att justera utdelning för split är självklart men för en nyemission det är inte reko i min bok.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Herregud vilket ointressant och raljerande inlägg. Skärpning Petrusko, du har varit relevant och intressant tidigare men nu är det kvantitet före kvalitet verkar det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tvärtom. Petrusko är helt rätt ute. Gör man affärer med nytryckta aktier som betalningsmedel så ska det inte missgynna befintliga aktieägare.

   Radera
 6. Jisses, själv tänker jag inte sura för 4,70 kr. Börjar du bli girig? Det här är inte USA och jag hoppas vi aldrig blir det heller, men du har ju alltid det alternativet. Castellum är fortfarande synnerligen välskött, är tacksam för att jag hittade bolaget.

  SvaraRadera
 7. Jag håller helt med Petrusko,man måste skilja på splittar och en nyemission.

  SvaraRadera
 8. Det är inte nyemissionen och fastighetsköpet som det finansierade som ställer till det. Castellum gjorde tydligen en liten fondemission i samband med nyemissionen och fondemissioner ska vi justera för på samma sätt som aktiesplit. Justerat för det var Castellums utdelning 4,25 kr per aktie ifjol och blir därför säkert inte ens nära 5 kr nu. Hade det inte varit för det utan bara nyemission som gett fler aktier hade jag hållit helt med om att 5 kr per aktie vore rimligt.

  SvaraRadera
 9. Håller med dig, Petrusko!
  Som aktieägare förväntar jag mig att bolagsledningen tar kompetenta beslut. Och ett sådant beslut är ju beslutet att köpa fler fastigheter där man ber oss aktieägare om mer medel genom utgivande av fler aktier.
  Om de nya fastigheterna har köpts på rätt grunder ska de ha en intjäningsförmåga som gör att utdelningen inte ska behöva sänkas.
  Resonemanget håller då inte att utdelningen sänks för att man nu har fler aktier att fördela utdelningen på. För då har man i och med köpbeslutet valt fel fastigheter med sämre intjäningsförmåga...
  Enkel mellanstadiematematik och jag håller med dig till fullo, Petrusko, att det vore oproffsigt om man sänker och dessutom bryter en svit av höjningar vi aktieägare bryr oss mycket om!
  Hälsar Lars D

  SvaraRadera
 10. Och det kan inte vara så att bolaget ser stor potential framöver med förvärvet, eller måste investeringarna ge frukt omedelbart med andra ord?

  SvaraRadera
 11. När man läser ditt resonemang inser man att här har vi en som inte vet mycket om företagsledning och värdeskapande.Med över 30 års erfarenhet av företagsbyggande häpnar man över din text och definitiva åsikter som sker över en dator och enormt långt från dagligt företagsbyggande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag pratar om Sveriges närapå enda bolag som höjt utdelningen varje år i snart 20 år. I egenskap av utdelningsinvesterare och med fokus på stadiga utdelningshöjningar är detta skrivet.

   Dagligt företagsbyggande i all ära men det här är det enda företaget av sitt slag med ett nedslag i just utdelningstillväxtens synvinkel.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Jag tycker att Petrusko har rätt i sak. Tonen i inlägget är kanske hård, men eftersom de har köpt bra fastigheter, dessutom sålt för 6mdr istället för aviserade 4 och har bra balansräkning siktar jag också på 5. Tycker att det här antytts från ledningen att det inte är uteslutet med ökning också i kr/aktie.

  bengtssonsinvesteringar.blogspot.com

  SvaraRadera
 13. Vore trist om dom sabbade den fina statistiken... Förhoppningsvis kan de dela ut förtjänsten från de f.d Norrporten-fastigheterna på ostrategiska orter, som dom sålde.

  Mvh
  Andreas

  SvaraRadera
 14. Håller med dig, Petrusko.
  Om de nyinköpta fastigheterna inte direkt genererar tillräckligt med vinst är det bättre att dela ut en större del av vinsten än att sänka utdelningen. Har företagsledningen fattat rätt beslut kommer de nya fastigheterna bli ett fint tillskott när administrationen delas av flera hyresgäster.

  SvaraRadera
 15. tacka vet jag Hufvudstaden...buuu för Castellum:))

  SvaraRadera
 16. Hej Petrusko,
  Jodå, du har helt rätt. Är det en mycket bra affär (som det mesta pekar på) så tycker jag inte att det finns någon anledning att inte fortsätta "ticka" upp utdelningen.
  Borde det inte betyda något att behålla "track record" för utdelningar obrutet även efter en så pass stor affär som denna?
  Jag menar det skulle verkligen få mig att fortsätta imponeras av företaget.
  Vi har skjutit in nytt kapital i företaget för att vi trodde det var en strålande affär som genererar lika bra vinst som det tidigare fastighetsbeståndet. Sen om det tar lite tid att ordna om i fastighetsportföljen innan allt ger bästa avkastning, då får man väl ta lite mer av vinsten och dela ut.
  Det tycker jag vi aktieägare är värda.

  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera
 17. Tycker att man inte kan tolka VD-ordet i Q2 rapporten som annat än att man siktar på en ökning även i absoluta tal, d.v.s. 5 kr.

  SvaraRadera
 18. Du är gnäller i onödan, Petrusko. Castellum går bra och bolaget tjänar pengar. Om ett bolag minskar på sin utdelning för att de inte har råd => Sälj. Minskar utdelningen för att bolaget gör vettiga investeringar, så gillar jag det som aktieägare, ty det kommer att att ge högre vinst i framtiden => högre aktievärde och kanske även högre utdelningar i framtiden.

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
 19. Jag tycker att båda sidorna har vettiga argument. För egen del nöjer jag mig med en utdelningshöjning på det stora hela, även om utdelning per aktie sänks. Jag ser hellre att utdelningar är något för låga än något för höga.

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 20. "så är man inte skarpaste kniven i lådan" tycker du visar att du inte är den skarpaste kniven i lådan med detta inlägget, den här utspädningen de gjorde var lite som en split och det blir helt naturligt att det blir en mindre utdelning per aktie.
  Hade du skrivit ett likadant inlägg om ett företag som hade gjort en "äkta" split så hade varenda läsare förstått hur fullständigt pantat ditt resonemang är!

  SvaraRadera
 21. Är det inte 4,67 kronor på fler aktier, alltså bättre total utdelning än vad det verkar? Som ny ägare sedan efter emissionen blir det hur som helst en ökning även om 5 kronor vore mycket trevligt.

  Jag är ganska nöjd med det eftersom inte ägt före emissionen och har ökat senaste tiden. När ökar du i VFC förresten? Bra läge nu när den handlas till 3,33 procents utdelning.

  SvaraRadera
 22. Får faktiskt hålla med Petrusko här (även om det är lite konstigt, fler aktier ska per definiation innebära lägre utdelning per aktie) Man har emitterat ut aktier för att finansiera köp av ett stort bestånd fastigheter.

  Personligen är jag inte orolig, man sålde fastigheter i Luleå, Umeå och Sundsvall till Diös för 16 % mer än vad man betalade, en bra affär.

  Gissar 5 kr!

  SvaraRadera
 23. Saknar diskussion om villkoren vid nyemissionen.

  Vi fick ju faktiskt köpa de nya aktierna för 77 kr. Så är väl inte helt rättvist att påstå att vi ska få höjd utdelning per aktie?

  Hade villkoren varit 1:3 (istället för 1:2) hade ju priset per ny aktie varit högre och antalet aktier färre. Dvs lättare att höja utdelningen per aktie. Men ingen skillnad i kronor och ören för oss ägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt! Så 5kronor som vissa här drömmer om skulle innebära en direktavkastning på "norrportenaktierna" om 6,5%. Det är lååångt högre än vad de gamla "castellumaktierna" skulle gett...

   Radera
 24. Det här med "dividends champs" är TRAMS. En företagsledning har att optimera allokeringen av kapital, på lång sikt. Utdelning är ett av verktygen i lådan. Men att tex inte sänka för att bevara ngn statistik, det är rent trams. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 25. Kolla i delårsrapporten för tredje kvartalet, sida 25. Castellum skriver "Senaste verkställd utdelning om 4,25 kronor (3,99)". De har alltså räknat om historiska utdelningar för att justera för nyemissionen. Jag kommer betrakta en utdelning på säg 4,67 kronor som en höjning med 10 procent (justerat för nyemissionen) och därmed är utdelningssviten intakt.

  SvaraRadera
 26. Jag håller med om att 4,60kr borde ses som en höjning. Jag skrev en kommentar på min blogg och klistrar in den här nedan.

  Jag håller om att 4,60 bör ses som en höjning. Vi som var med i nyemissionen fick ju en teckningsrätt per innehavd aktie. Sen kunde vi köpa en ny aktie för 77 kr + 2 teckningsrätter. Kursen låg runt 115-120kr vid det tillfället. De emitterade aktierna såldes alltså med 33-35% rabatt för de med teckningsrätter att använda, det har ju gjort att man fått fler aktier. Om man inte haft kapital har man ju kunnat sälja teckningsrätter och ändå i slutändan stått med fler aktier utan att skjuta till kapital utifrån.

  "Företrädesrätt 1:2. För varje innehavd aktie i Castellum erhålls en (1) teckningsrätt. Två (2) teckningsrätter berättigar till teckning av en (1) ny aktie. Härutöver erbjuds möjlighet för investerare att teckna aktier utan stöd av teckningsrätter."

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 27. Tydligen är det fler än "vi" som drömmer, fast på riktigt, 5kr i utdelning!:)

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...