torsdag, januari 26, 2017

Jag är inne i Klövern pref igen

Relativt nyligen sålde jag mitt innehav i Klövern preferens för att byta över till Corem preferens där jag fick mer för pengarna. Läs mitt inlägg om det i denna länk.

Då bytte jag bort dem kring 296 kronor och nu har jag köpt strax under 275 kronor. Mina Corem Property preferens har jag dock behållit och istället viktade jag ned indexfonden Xact OMXSB Utd för att finansiera det här köpet.
Klövern preferens pyntar 20 kronor årlig utdelning och på nuvarande kurs om 273 kronor ger det en direktavkastning om 7,3 procent.
Klövern är ingen favorit som Akelius och Balder men jag tycker den är nice som diversifiering till alla mina andra preffar och innehav. Risken är ju lite högre i den men det får man ju också betalt för i form av högre direktavkastning (jämfört med tex Balder pref)
Länk till Klövern preferens hos Avanza (adlink).

Den här affären gör att min vikt i fixed income ökar än mer och ligger nu på cirka 42 procent. En väldigt hög vikt men jag är bekväm med den, jag är ju i behov av kassaflödet och samtidigt medveten om att värdet på preffar inte direkt kommer stiga på lång sikt. Ända upp till 50 procent vikt kan jag nog ha utan vidare men däröver tänker jag nog igenom både en och fem gånger.

Annons:
Investor 100 år, boken om Investor.
En mycket välskriven och intressant skildring av Investors och Sveriges historia. Sveriges äldsta och mest framgångsrika investmentbolag. 

16 kommentarer:

 1. Hej!

  Tack för en bra blogg.
  Har legat rätt tungt i banksektorn ett tag men funderar på att vikta om lite för att sprida riskerna.
  Har Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank månadssparar på väldigt långsikt.
  Vilken av dessa banker skulle du om du var i mina skor sälja och köpa något annat för istället?
  Mvh Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle,
   De jag gillar minst är SEB och Swedbank. Handelsbanken är min favorit, de tar lägre risker och har en starkare finansiell ställning. MEdan de andra var konkursfärdiga och behövde räddning från staten i finanskrisen stod Handelsbanken stark.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko,

  Ang. kursen på preffar, hur väsentlig är den egentligen, så länge den är under det inlösen priset företaget satt år X. Aktuellt pris (så länge priset är under inlösen priset) påverkar det bara den direktavkastning du köper in dig i.

  Jag blir väl garanterad en inlösensumma som jag kommer få tillbaka någongång, samtidigt som direktavkastningen tickar in. Så länge företaget inte går i konkurs finns det ingen risk?
  Tänker jag fel?

  //Jocke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera preffar skall ses som eviga och någon inlösen skall man inte ta för givet. En eventuell budsituation är en risk, främst i de mindre preffarna kanske. En budgivare är ej förpliktigad till preffens inlösenkurs.

   Om du kan tänka dig att hålla preffen till du dör så kan ju de stora seriösa funka. Balder akelius.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för förtydligande. Det är väl något sådant som är min strategi. Köpa och behålla med fokus på direktavkastning! :)

   Radera
 3. Jag håller med om att det luktar attraktivt köpläge i Klöverns pref nu. Jag har med gått in nyss faktiskt, och kommer tanka mer vid ytterligare fall. Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Jocke: varrför skulle man lösa in dom om man kan köpa tillbaks dom över börsen billigare?

  Petrusko: Något man inte kan sluta bli galen med ang preffar är ju att det fortsatt är framtida ränteläget som avgör allt. Går räntan upp och preffarna mer kanske man bara går jämnt ut med utdelningen då den är fast till skillnad mot tex en bankaktie som ändrar sina räntor efter ränteläget och fortsätter ta in sin vinst och därmed kan fortsätta dela ut oavsett?

  Det är väl inte säkert att du kommer ha gått plus om några år med dina preffar?Eller hur resonerar du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju kassaflödet jag söker och det är säkert fram till den dag bolaget mot förmodan går i konken. UTdelningarna får jag alltså nästan no matter what. Kursen kan backa tiotals procent och i de flesta preffarna jag äger bekommer det mig inte. Oscar och Alm är jag inte lika benägen att behålla på mycket lång sikt. Får se hur det blir med dem framöver men jag tänker mig att jag sannolikt inte äger dem om fem år.

   Värdet på preffarna går upp och ned över tiden i takt med ränteläge bla. OM kursen backat något specifikt år är alltså ointressant för mig.

   Jag skriver det ofta i inlägg på bloggen och på twitter att preffar sannolikt står lägre i kurs om några år.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tänker bara det att går räntorna upp och inflationen får fart så är kanske inte den investeringen så försvarbar längre då den ätits upp från båda håll så att säga? Förlorat värde som ska tas igen samtidigt som utdelningen blivit mindre attraktiv sett till var du köpte in dig.

   Jag är inte övertygad nog att ligga tung i preffar. Kanske blir klokare med tiden.

   Radera
  3. Hej och tack för en bra blogg!
   Betyder ovanstående att Preffarna delar ut X-kronor oavsett om kursen faller "tiotals procent" som du skriver ELLER delar de ut Y-procent vilket gör att kursen direkt påverkar utdelningen?

   Tack!

   /Anon

   Radera
  4. Anonymous: Ja, preferensaktiernas utdelningsrätt är fastlagd i kronor och påverkas inte av kursen. Däremot måste förstås företaget gå tillräckligt bra för att ha råd med utdelningen varje år. Men då handlar det om den reella ekonomin i företaget snarare än om hur det värderas på marknaden.

   Radera
 5. Hej
  Vet att du skrivit att utländska aktier skall ägas i en KF, hur är det med ABB?
  Tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   på ABB dras det ingen skatt. Jag är osäker på om det är så generellt med Schweiz eller om bolagen agerar på ett visst sätt för att kunna dela ut utan skatt. De delade nämligen upp utdelningen på två tillfällen för något år sedan och hänvisade att det var för att optimera (slippa undan) skatt. Jag minns inte hur det var men nej det dras ingen skatt på ABB.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Om Avanza går i konkurs, va händer med min KF där? Får jag tillbaka allt eller hur ser de ut?

  SvaraRadera
 7. Av vilken anledning viktade du ner i xact omx ute?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av anledning att jag ville öka i Klövern pref. Att vikta ned just den indexfonden var ett enkelt val jämfört med något av mina fina bolag. Jag gillar den men prioriterar den lägre än tex Atlas, Castellum och Investor.

   Mvh petrusko

   Radera