Axfood förvärvar Eurocash

Foto: Eurocash

Axfood meddelar idag att man förvärvar kedjan Eurocash som har fokus på gränshandel. Samtidigt har man gjort en deal om att Norgesgruppen skall köpa 49% av Eurocash från Axfood. Axfoods köp skall godkännas av konkurrensmyndigheter och Norgesgruppens delaktighet skall godkännas på EU-nivå. Ett godkännande för Norgesgruppen är ej villkorat affären (får de ej godkänt kvarstår Axfood som ägare till 100%).

"Eurocash är den näst största dagligvaruaktören utmed gränsen till Norge med åtta butiker och en omsättning på cirka 1,2 miljarder kronor. Koncernen har god lönsamhet och cirka 280 anställda."

"Axfood är idag huvudleverantör till Eurocash via Dagab. Eurocash kommer efter förvärvet att konsolideras i Axfood-koncernen och ingå i segmentsrapporteringen för Willys. Verksamheten kommer dock fortsatt att bedrivas under varumärket Eurocash.

Säljare är norska Conceptor Handel AS"

Riktigt spännande förvärv för Axfood som kan dra stor nytta av att öka antal butiker och omsättning. På sikt finns det samordningsvinster att hämta på backoffice. Personalavdelning, inköpsavdelning osv.
Klockan 09:45 var Axfoodaktien upp cirka 0,3 procent på en börs som i övrigt backar 0,2%
Länk till Axfood hos Avanza (Adlink).

4 kommentarer:

 1. "Förvärvet har en positiv påverkan på Axfoods resultat per aktie."

  Köper sig vinst direkt, sånt gillas. Axfood kör på.

  SvaraRadera
 2. Eurocash känns som ett bra köp!
  Var där i somras och norrmännen verkar vallfärda för att köpa öl, tobak, mat, godis mm. Så länge deras priser håller sig uppe (antar att de har riktigt höga skatter på alkohol tex) så lär det rulla på bra.

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 3. Mycket action i Axfood just nu, det känns som om kursen borde reagerat mer på en så pass stor nyhet. Kan det varit så att marknaden kände till detta sen tidigare? Eller väntar man på KKV:s godkännande innan man reagerar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det här tror jag inte marknaden kände till tidigare. Det är stora seriösa bolag med seriösa ägare. Då läcker inte sådant här hur som helst. Förvisso stiger Axfood på en annars seg börs idag men jag tror det är så att den är relativt högt värderad och det närapå behövs lite sådana här godbitar för att hålla den uppe. Eller kanske omvänt är bättre, om Axfood var vore riktigt lågt värderad hade nog en sådan här affär satt större fart på aktiekursen.

   Mvh petrusko

   Radera

Köpt in mig i Corem Property preferens igen

  I början av det här året sålde jag mina sista Corem Property preferens en bit över 200 kronor och ställde mig vid sidan. Läget var ansträn...