Varning för preferensaktier!

Snacka om dramatisk rubrik, fick jag kanske till en sådan där "clickbait" jag hört talas om? Jag googlade termen och kanske stämmer det delvis. Jag drämde till med rubriken för att fånga läsaren.

Jag har tidigare skrivit om hur preffar värderas men jag tror det finns en falsk trygghet hos många i synen på preffar. USA är en stark aktör i världsekonomin och påverkar oss på flera sätt vare sig vi vill eller ej. Mycket pekar nu på stigande marknadsräntor i USA och en brantare räntebana, alltså att räntan kommer stiga lite snabbare på sikt än man tidigare räknat med. Oavsett hur räntan utvecklas här i Sverige kan detta komma påverka vår marknad.
Stigande räntor pressar ned aktiekursen på preferensaktier. Läs mitt inlägg Introduktion till preferensaktier.

Med detta vill jag upplysa om risken i preffar och hur de värderas. Jag tänker mig också att många bör ta ställning till vad de tror om räntan och utvecklingen för preffar de närmsta åren. Man kanske kommer fram till att man inte alls är bekväm med risken att förlora 10 procent på sin investering i preffar.
Ja, det där får var och en ta ställning till. På x månaders sikt ser jag en klar risk/möjlighet att preferensaktier går ned och på flera års sikt räknar jag kallt med att de gör det! Jag tar det för givet. Varför? Läs mitt inlägg jag länkar till ovan.

Mina investeringar i preffar är på lång sikt varpå jag inte har några planer att sälja. Värdet för stunden på investeringen är inte det viktiga för mig utan det är utdelningarna och de kommer ju fortsätta att ticka in oavsett kurs på preffen.


Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

15 kommentarer:

 1. Hej Jag har en fråga.
  Tror du volatis preff kommer att stiga mycket när deras nya släpps på Onsdag? Kan det vara värt att investera lite i preff och sedan vänta veckan ut och kanske tjäna en hacka?

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  Nej det finns ingen rationell anledning till att preffen skall stiga på onsdag!

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Tack för snabbt svar.
  Så du tror ingenting kommer hända med den?
  För att får volati in mer pengar i bolagt

  SvaraRadera
 4. Många varnar för preferensaktier nu för man tror på stigande räntor, tänker främst på Benson, i Sparpodden bla. Själv funderar jag på om det inte är tvärt om. Ja, värdet på aktien blir lägre, din nuvarande portfölj minskar i värde, men en långsiktig ägare som återinvesterar utdelningen och köper fler aktier, eller nya ägare efter en räntehöjning, det ger ett bättre kassaflöde över tid, förutsatt att bolaget har en stabil intjäning såklart

  Har inga preffar själv, men i sambons portfölj finns de till en mindre del och är tänk ha en vikt på runt 10%. Om de 10% ger en DA på 8% istället för 7% är inte direkt en nackdel, även om det ser rött ut i inköpspriset en tid

  Jag ser räntehöjningen som en potentiell möjlighet till skillnad från många, som långsiktig ägare. Tänker jag galet? Verkar ensam i det

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym:
  För att de får in mer pengar i bolaget.... Tror du marknaden agerar direkt på det när de får höra att det är förestående så som jag gjorde i augusti eller tror du den väntar till onsdag?
  Du får facit av mig: Marknaden väntar inte med att ta in detta i värderingen till onsdag. Det är redan inprisat.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym,
  Jag tycker inte du är knasigt ute i det där. Är ju ungefär så jag resonerar, jag köper gärna mer om/när preffar backar en del.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. För en del preffar gör det ingenting att de faller i pris, t.ex. SAS preff kommer att lösas in för 525:- efter februari 2018 oberoende av om de handlas för 600 eller 400 innan dess. Har man bara tid att vänta till inlösen så behöver man inte bry sig att kursen faller.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 8. Precis, när inlösen närmar sig borde dom knappt falla i pris oavsett vad långräntorna säger. Faller te.x SAS Pref under 525 är det ju rena fyndet! Volati ger ju också bra direktavkastning. Vore det inte mer lönsamt för Volati att lösa in preffarna och emittera ut mer aktier ska göra ett större förvärv framöver?

  SvaraRadera
 9. Att preffarnas kurs ska sjunka när räntan stiger tycks alla vara överens om. Frågan är bara hur mycket. Hur stor nedgång ska man förvänta sig om räntorna letar sig upp mot normal nivåer(vad nu det innebär..)?

  SvaraRadera
 10. Är man långsiktig eller ung så finns det ingen anledning till att ha "fixed income" över huvud taget.

  SvaraRadera
 11. På frågan om hur mycket en pref kommer gå ner har jag fått det förklarat för mig så här:
  Vi säger att "Generisk Propterties Pref" vid nollränta kostar 250kr och delar ut 20kr per år vilket motsvarar en direktavkastning på 8%. Vi leker också att inga framtida ränterörelser är inprisade (vilket de ju egentligen alltid är). När räntan sedan stiger kommer den förväntade avkastningen stiga i takt med den iom att man vill bibehålla sin riskpremie. Om exempelvis den riskfria räntan är 2% istället för 0% kommer man att förvänta sig en avkastning på 10% istället för 8%, allt annat lika. För att uppnå 10% ränta med 20kr utdelning måste kursen då stå i 200kr. Det skulle innebära en nedgång med 20%. Effekten blir värre ju lägre direktavkastningen är innan räntan går på hike. För t.ex. Akelius som står i 307kr och delar ut 20kr skulle siffran teoretiskt bli (20/(20/307+0,02))/307=0,765 vilket då motsvarar en kurs på 234kr, en nedgång på 23,5%. Högst teoretiskt dock. En del är redan inprisat, vilket talar för en högre kurs än 234kr. Å andra sidan ökar den finansiella risken i fastighetsbolag när räntorna stiger.

  Oavsett, största problemet med att äga preffar över tid är att när räntorna är höga är också inflationen är hög. När inflationen är hög urholkas värdet av utdelningen (i.e. idag är 20kr om året mumma för en Akelius-pref, men om 10 år får du kanske betala två årsavkastningar för en liter mjölk). Köper du istället stamaktier i något fint bolag inflationsskyddas din utdelning eftersom aktieutdelningen i regel höjs över tid.

  SvaraRadera
 12. Det första man bör ta ställning till beträffande preffar, det är ju snarare om man är beredd att äga dem på lång sikt. För enda anledningen är att man vill inkassera hyfsat höga kuponger från stabila bolag. Den som endast är ute efter snabba klipp ska inte köpa preffar. Så om man då är långsiktig ägare, så är det inte något problem. För när kursen faller så ökar direktavkastningen, d.v.s. om du återinvesterar utdelningarna till högre yield så är det enbart av godo för dig.

  SvaraRadera
 13. En falsk trygghet är väl höga inlösenkurse vilket det ibland låter på som att det skulle vara nån slags garanti att dom pengarna får man nån gång i framtiden.

  Om jag inte missminner mig har det låtit lite så på dig med Petrusko. I juli skrev du att man kunde sitta lång och strunta i hur ränteläget påverkar kursern.

  Har en del pengar i Volati och K2A som båda är upp 11% så jag funderar i vart fall på att sälja av dom. Lite över ett års utdelning bara i kursen sen jag köpte dom för några månader sen. Och räntorna vet vi ju ska upp förr eller senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Inlösenkursen är ingen trygghet. Många utav preffarna skall ses som eviga och kommer inte lösas in på länge.
   Du missminner dig, jag upplyser ofta att det är en tankevurpa att tro på inlösen eller räkna med den kursen.
   Jag placerar ändå långsiktigt i preffar.

   Mvh petrusko

   Radera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...