söndag, oktober 23, 2016

Axfood rapport, fortsätter ta marknadsandelar

Bästa rörelseresultatet i bolagets historia poängterar man i presentationen av rapporten. Imponerande men inget att lägga stor vikt till. Det vore snarare knasigt om de inte stadigt sätter nya försäljning och vinstrekord. Priserna på mat stiger löpande och de öppnar regelbundet nya butiker.

Några intressanta detaljsaker är att snittkvittot har stigit. Andelen Egna MärkesVaror ökade aningen och är nu 27,4 procent.

Rörelseresultatet för tredje kvartalet var 599 miljoner kronor och kom in strax över förväntningarna. Omsättningen har ökat 5,9 procent under de första nio månaderna. Axfood uttalar sig bergsäkert att de presterar klart bättre än marknaden och således tar marknadsandelar.
Man uppdaterar vinstprognosen och justerar upp den till 1900 miljoner kronor. Något lägre än analytikernas snittestimat om 1962 miljoner kronor. Vid fråga kring detta svarade VD att marknaden kommer nog inte bli besvikna. Man poängterar att högre arbetsgivaravgift för ungdomar slår i fjärde kvartalet jämfört med året innan och att tuffa prisutspel kommer sätta press på resultatet (i frågestunden under rapportpresentationen).

Axfood meddelar att det fjärde kvartalet har börjat bra och man tror fast att de kommer fortsätta att ta marknadsandelar.

Totalt sett en stark rapport med fin tillväxt och hygglig outlook. Jag tolkar det som att de är väldigt försiktiga i sin prognos om 1900 miljoner men det får vi vänta tre månader på tills vi har facit.
Länk till Axfood hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger Axfood.


7 kommentarer:

 1. Trevlig läsning! Speciellt eftersom jag nyligen beslutat mig för att kliva in i just Axfood. Den senaste rapporten tyder ju på att de dels växer och dels att de tjänar pengar så de kan upprätthålla den rejäl utdelningen.

  /Aktiepappa

  SvaraRadera
 2. Kul att höra då jag också äger Axfood sedan en tid tillbaka :)
  Några tankar kring det här med allt stigande beställningar av matkassar. Gynnas även Axfoods av det?
  Trevlig fortsatt helg
  //kronantillmiljonen

  SvaraRadera
 3. Trevligt att de fortsatt tar marknadsandelar och intressant att de uppgav arbetsgivaravgifter som skäl till att vinsten blev vad den blev. Har själv inte hunnit läsa ännu utan det får bli till nästa helg.

  SvaraRadera
 4. Intressant! Jag gillar verksamheten och har kikat på aktien ett tag. Uppskattar dess defensiva kvalitéer men är lite skeptisk till den förhållandevis låga direktavkastningen. Vad är din tanke och prognos där?

  Mvh/Jakob

  SvaraRadera
 5. Tror du de kan fortsätta med extrautdelning framgent?

  SvaraRadera
 6. HEj frivid40,
  Axfood kommer sannolikt fortsätta pynta bonusutdelning enstaka år. Så har de gjort historiskt och deras affärsmodell och finanser tillåter det. EN rimlig förväntning är kansk bonusutdelning ett år av fem.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Hej Jakob,
  Jag skrev ett inlägg idag om Axfood och utdelningsprognos. Länk här: http://petrusko.blogspot.se/2016/10/darfor-koper-jag-de-har-3-bolagen.html

  Mvh petrusko

  SvaraRadera