Viktning fixed income

Just nu är min andel fixed income i portföljen 33 procent. Relativt nyligen skrev jag om att jag framöver siktar på att vikta ned genom att främst köpa stamaktier. Jag vill vikta ned för att trycka upp den förväntade organiska utdelningstillväxten för portföljen.
Planen är oförändrad men det råkade bli lite annorlunda häromdagen. Jag hade betat ned mig till 31 procent men så inträffade något som jag agerade på.
Volati verkar stå mycket nära en notering av sin stamaktie och i samband med detta planerar de göra en nyemission och ta in nytt kapital i bolaget. Att bolaget fylls på med nytt eget kapital innebär en sänkt risk i preferensaktien. Detta var något jag ville agera på redan nu innan en notering är utlyst. Jag ville ha mer Volati pref inför denna händelse. Kring 7,5 procent direktavkastning är nice framförallt om risken minskar lite i den.

Min målsättning för portföljen gällande utdelningstillväxt är 3 procent. Låter inte så högt kanske men med en stor del fixed income som drar ned snittet är det lättare sagt än gjort. På lång sikt vill jag inte ha så hög andel fixed income som nuvarande 33 procent, kanske 20 procent är en rimlig nivå för just mig och min portfölj. Jag gillar placeringsslaget och det har sannolikt alltid en plats i min väska. Något annat jag gillar är utdelningstillväxt och det får man ju inte över huvud taget i fixed income.

Pålitlig och stadig utdelningstillväxt, det är min våta dröm. Johnson & Johnson tex som höjt varje år i över 50 år och har en genomsnittlig utdelningstillväxt kring 7 procent på mycket lång sikt, det är rena drömmen. Framöver tittar jag på att lägga en god del av mina nya köp i Axfood. Aktien är inte billig men det är ett bra bolag med mycket pålitligt kassaflöde och således pålitliga utdelningar. Senast var ordinarie utdelning 5 kronor och nästa vår väntas den bli kring 5,5 kronor, en tillväxt på goda 10 procent. På några års sikt kanske det blir en medioker placering rent kursmässigt men de lär fortsätta höja sin utdelning och på mycket lång sikt tror jag på en okej totalavkastning även från dessa nivåer.
Länk till Axfood hos Avanza.

Ett annat bolag jag kollar på att köpa mer av närmsta året är Investor. De har en tydligt uttalad strategi med fokus på stadigt ökande utdelning.
Jag gillar Investor dels för sina fina innehav men också för att man får riskspridning och för att vara en börsplacering är det låg risk i denna.
Länk till Investor hos Avanza.

Disclaimer: Jag äger Johnson & Johnson, Volati preferens, Axfood och Investor.


6 kommentarer:

  1. Tror du timar fel gällande Volati. Det blir nog många som vill vikta ner preffarna för att gå in i stamaktien istället. Det lär sätta press på kursen.

    SvaraRadera
  2. Varför har du valt att ha en såpass hög andel fixed income?

    SvaraRadera
  3. Lustigt. Jag funderade, igår tror jag, på Axfood och Investor. För tillfället är det dåligt med utdelningsaktier i min portfölj, det har tjänat mig väl under sommaren att gå ner i listorna och söka aktier med mer explosiv kurstillväxt, men det finns ju andra årstider. Och Axfood går inte upp dramatiskt, men nog går de upp stabilt, över tid, och delar, som sagt, ut stabilt. En TA-app jag har, gör dessutom gällande att Investor kan stå inför en rätt hyfsad uppgång, om brott genom motstånd vid 300 (vid stora volymer, gärna) sker. Även Axfood ser de positivt på. Tar de sig över 158 är det en stark köpsignal. Detta är inga köpråd, sådana ger jag inte. Men av de stabilare, större bolagen, med bra utdelning, är det definitivt två jag skulle överväga. Tyvärr saknar jag pengar, så det är bara tankar i ett huvud för tillfället. Jag är medveten om att det är bra att ha pengar vid sidan av, men nu har jag inte det, och jag är ganska nöjd med de aktier jag har. Men det kan ju ändra sig framöver. Lycka till, hur du än väljer att göra. Mvh/Max Dahl PS. Det finns goda utdelare, som möjligen utgör större risk, på de mindre listorna: Capacent delade ut nästan 9%, tror jag. Det tog lite tid, men de har varit över kursen de låg på innan utdelning, och nu ligger de ungefär där de låg när de delade ut. Acando har jag själv. Nobina är en annan. Detta känner du säkert till, så det ska inte tolkas som någon undervisning. Men de finns iallafall. Och de 1,5kr, eller 3kr/år (är det väl?) Telia delar ut, ryktas ju bli 2kr nästa år. Vad informationen kommer ifrån, och hur tillförlitlig den är, vet jag inte, men det förändrar onekligen bilden något, om det stämmer.

    SvaraRadera
  4. Tjena Erik,
    Kan vara så. Jag tycker det är ett rimligt köp jag gjort och siktar inte efter att träffa botten.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hej Anonym,
    LÅngsiktigt vill jag som sagt ha en lägre andel men nu i den skakiga börsen har jag legat kring nuvarande nivå med syfte att bevara värde och generera starkt kassaflöde att köpa fler aktier för.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Tjena MAx,
    Vi får hoppas att det dröjer ett tag innan Axfood och Investor går upp på det där viset. Så jag hinner köpa fler innan =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...