Lidl sätter press på ICA och Axfood

Idag pressas ICA och Axfood-aktien av ett pressmeddelande rörande Lidl. Det tyska bolaget meddelar att de i spåren av god försäljningsutveckling nu skall satsa 3 miljarder kronor på den svenska marknaden de kommande 3 åren.
Lidl ökade sin försäljning med 5,8 procent under föregående räkenskapsår och detta gjordes i befintliga butiker. Ren organisk tillväxt där alltså, bra jobbat Lidl.

En större satsning kommer innebära fler butiker och ökad konkurrens för etablerade aktörer varpå ICA och Axfood (Willys och Hemköp) idag backar på börsen.

Willys har en mer uttalad lågprisstrategi och dess kundgrupp är sannolikt mer benägen att handla hos Lidl än vad ICAs kunder är. Samtidigt kan man spekulera i att ökat prisfokus via Lidls satsning kan få konsumenten mer prismedveten och där har ICA mer att förlora.

Willys och Hemköp är bra och etablerade koncept, jag tror de har en god framtid och att konkurrens är hälsosamt oavsett vilken bransch det gäller. Jag gillar att Axfood har det bästa av två världar i form av Willys med bra sortiment till lågt pris och Hemköp i "premiumsegmentet" eller vad vi nu skall kalla det. Både Axfood och ICA lär bevaka sina marknadsandelar noga när uppstickare försöker ta en del av kakan. Lidl är inte en konkurrent av rang i mina ögon, de har ett bristfälligt sortiment mer lämpligt för kompleteringshandel/dealseekers för de som åker dit för att köpa just den där prylen de har på kampanj. Kanske är det Överskottsbolaget som skall vara mest oroliga, de har ju ett liknande erbjudande som Lidl.

Disclaimer: Jag äger Axfood.

6 kommentarer:

 1. Tror nog många har lidl brukar veckohandla där sedan ev komplettera på Ica. ...

  SvaraRadera
 2. Stamkund på Maxi, kompletterar på Lidl (främst nygräddat bröd) men äger Axfood =) fullt nöjd med alla tre beslut.

  SvaraRadera
 3. Jag storhandlar på Lidl och kompletterar eventuellt på Willys. Jag kommer från butiken med 6 matkassar för 1000 kr. Tvättmedel, svenskt kött, svenska grönsaker och en ökande andel ekologiska varor.
  Jämför jag dessutom många av ICAs egna varor med Lidl som i princip bara har egna varor under olika namn så är det precis lika bra/dåligt, samma ingredienser, kötthalt och tillsatser/utan tillsatser.
  Att dom dessutom (iaf hos oss, har fräschat upp butiken med ny inredning, fräschare miljö rent allmänt gör att jag mer än gärna handlar där.
  Upp med ögonen för Lidl! :)

  SvaraRadera
 4. Nöjer mig med att äga ICA Gruppen via Industrivärden.

  SvaraRadera
 5. Mathem.se (gratis frakt vid flexibel leverans, någon/några procent dyrare än ICA), men gratis hemkörning är värt rätt mycket, för att inte nämna all tid man slipper lägga på att stressa runt i halvråa butiker (även om ICA t ex är "fräschare" generellt än Lidl så är det sannerligen inga trevliga ställen att vistas på.

  Detta sparar mig minst hundra timmar per år och ingen värdeminskning på bilen. Innebär faktiskt när jag tänker på det att kvittar man värdeminskningen på bilen mot det där extra procenten sparar jag faktiskt på att få allt hemkört ;-)

  SvaraRadera
 6. Själv handlar jag extremt sällan på Lidl eftersom jag avskyr att springa runt i olika affärer för att hitta det jag söker nu när jag har barn. Jag försöker istället handla så sällan som möjligt (sparar pengar och tid!) och handlar mest på ICA/CityGross där jag vet att "allt" finns. Därför äger jag aktier i ICA-gruppen. Willys handlar jag aldrig på, dålig lokalisation i min stad, dessutom förargas jag över mycket utländskt kött i reklambladet. Oroar mig inte för Lidls satsning, jag passade på att köpa mer ICA igår.

  SvaraRadera

Bygger på min stadiga grund

Jag gillar investmentbolag och jag gillar breda investeringar som sprider risken. Den här typen av investering ser jag som en stadig grun...