Jag köpte tamponger, tandtråd och värktabletter

Idag köpte jag fler Johnson & Johnson till kursen $123,32. För 2016 guidar bolaget om en vinst i spannet $6,63-6,73 och om vi räknar p/e på mitten i det spannet är det just nu p/e 18,4. Direktavkastningen landar på 2,6 procent med en utdelningsandel om rimliga 48 procent.
Utav en vinst per aktie om $6,68 delar de alltså ut $3,2 medan resterande del investeras i verksamheten för framtida vinster.

Johnson & Johnson är världens största bolag i hälsovårdsektorn och de är bland de största i världen inom varje segment de är verksamma inom. De har ju en diversifierad verksamhet med läkemedel, konsumentprodukter som tandtråd och tamponger samt en tredje del i form av medicinsk utrustning.
Bolaget grundades år 1886 och står bakom uppfinningar som det första mensskyddet och första förband.
De är ett av endast två bolag som innehar AAA kreditrating i USA. Ett finansiellt starkt bolag med goda nyckeltal och bra outlook. Johnson & Johnson hör även till en exklusiv skara bolag som höjt utdelningen 50 år i följd, Dividend Kings.
Annons:
 
Den årliga utdelningstillväxten har varit 7/9/12 procent på 5/10/25 år och på lång sikt lär de fortsatt leverera en god utdelningstillväxt. Utdelningsandelen på 48 procent lämnar utrymme för höjningar även år som vinsten inte ökar lika snabbt. Ökat välstånd, längre levnadstid och en stark pipeline med nya läkemedel kommer sannolikt bjuda på än högre vinst framöver för Johnson & Johnson.

Utöver de fina nyckeltalen och den goda historiken så är själva verksamheten i sig något som attraherar mig starkt. Det är en fin verksamhet som alltid kommer efterfrågas och det är också en konjunkturokänslig verksamhet. Oavsett hur tuffa tider det är måste vi ändå köpa tamponger eller de där viktiga läkemedlen.
Ett bolag med en verksamhet att äga för alltid. Ett givet inslag i en långsiktig portfölj.
Jag siktar på att öka i Johnson & Johnson vid ytterligare några tillfällen i höst/vinter. Har jag tur har aktien backat lite till dess, annars är jag beredd att betala en bit högre än nuvarande kurs.
En stark egenskap är att aktien har lägre volatilitet än övriga börsen men gett högre avkastning. När börsen skakar så backar alltså inte JNJ lika mycket. Aktien har gett högre totalavkastning än S&P500 både på kort och lång sikt.
Länk till aktien hos Avanza.

Kan du inte köpa denna och andra amerikanska aktier hos din nuvarande mäklare/bank eller är courtaget jättehögt? Jag kan tipsa om att Nordnet och Avanza har courtage från 1 dollar.

Annons:
Möllers Omega 3 för endast 99 kronor.
 Möller’s är ett av Norges mest kända varumärken, grundat av apotekaren Peter Möller 1854. I Norge äter över 200 000 människor Möller’s varje dag. Vi har i Peter Möller’s anda fortsatt vidare med brinnande intresse för en bättre folkhälsa genom riktig näring och bra information, något som är tydligt i vår vision: ” Möller’s ska bidra till bättre folkhälsa genom omega-3 av hög kvalitet”.

1 kommentar:

  1. Detta blev mitt nyförvärv förra månaden när jag köpte mina första två aktier. Jag fick hjälp av "Att välja lycka" att se över deras direktavkastning, men som sagt; den ser lovande ut. Frestelsen har varit stor att avyttra mitt innehav i Avanza Zero och istället använda pengarna till denna aktie, men jag tror för min del att det snarare blir en förlust. OMX30 har inte haft ett glädjeår under 2015, och därför har sannolikt Avanza Zero blivit lidande. Jag har bara ägt fonden i ett års tid, och det räcker inte för att utvärdera denna. Men jag måste säga att den haft sämst utveckling för mig hittills. :(

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...