Ekonomiskt och sunt!

Det här är en blogg om börsen och relaterat men visst får man sväva ut lite ibland. Jag är ingen stort fan av att snåla och har knappt skrivit i dessa termer tidigare. Här kommer så ett tips som dels är ekonomiskt. Varnar för Off Topic alltså.
Häromdagen träffade jag en bekant som plockat två stora hinkar lingon i skogen. Han berättade att tillsammans med sin fru brukar de plocka 50-60 liter per år och fryser in för att bruka under hela året. Vad gör man med 60 liter lingon?
Ja, nu är det ju inte främst lingon det här inlägget handlar om. De äter gröt till frukost varje morgon och har lingon på den.
Senare den dagen funderade jag över min vän och den där gröten. Ni förstår, det är en gammal man på över 70 år men han är frisk och stark. Han springer och han åker Vasaloppet, en riktig krutgubbe alltså.

Min vän, frisk och stark har sannolikt inte det hela att tacka gröten men det gör nog inte saken sämre att varje morgon äta en sund frukost.

Själv äter jag gröt till frukost ibland men alldeles för ofta blir det vitt bröd eller yoghurt. När jag äter gröt brukar jag ha på blåbär och det innehåller ju massvis bra näringsämnen.
Gröten gör jag helt vanlig havregrynsgröt genom att lägga en skopa gryn i en tallrik och två skopor vatten. En liten nypa salt och drygt två minuter i mikron så är det färdigt. Snabbt och enkelt!
Den varma gröten mättar, den innehåller inga tillsatta E-ämnen och annat konstigt. Med lite lingon eller blåbär på är det en god och hälsosam frukost. Vill man få i sig mer än så till frukost kan man ju komplettera med valfri annan frukostmat, ett kokt ägg kanske.

Så jag slår ett slag för en ekonomisk och sund frukost. Havregryn kostar kring tio kronor för 1,5 kilo och bär kan man plocka gratis i skogen.
Imorgon siktar jag på att göra gröt till frukost. Kanske är jag lika frisk och stark när jag är +70 som min vän. Om inte annat så kommer jag kunna köpa lite fler aktier för pengarna jag sparar.

Annons:
 

11 kommentarer:

  1. Då du tar dig friheten att gå off topic så gör jag likadant ;) Hur ser du på finska Kone? 46 rekordvartal i rad och stabil verksamhet med framtiden för sig i och med tilltagande urbanisering. Visst är aktien dyr, men det har den alltid varit då det ändå är ett bolag av hög kvalitet.

    Mvh. Bongmid

    SvaraRadera
  2. HEj Bongmid,
    Tack för din kommentar. Jag har aldrig kollat närmre på Kone men verksamheten tror jag på. 46 rekordkvartal i rad låter ju fantastiskt bra.
    MIn erfarenhet är att det nästan alltid lönar sig att köpa kvalitet. Är värt att betala mer för det, kan se dyrt ut för stunden/på kort sikt men lönar sig i långa loppet.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Kul inlägg. Tack för en bra blogg. Du berör (men bara på ytan) något som många (alla?) finansbloggar inte pratar om. Tiden. Tydligen så bara finns den där. Som om det vore självklart. Det tror inte jag. (blir lite lång kommentar men hoppas du står ut med det o det jag skriver är min högst personliga åsikt)

    Två saker gör att vi som sparar blir rika som troll. Avkastning och tid. Men det alla pratar om är avkastningen och vilka aktier man ska satsa på och vilken utdelning de ger osv. Hälften av inläggen borde istället ta upp tiden. För ärligt talat, över tid blir vi alla multimiljonärer. Det stora skälet till att Lennart "Stinsen" har blivit snuskigt rik är tiden (han är väl över 100 idag). Detsamma gäller till viss del Buffett(85).

    Det är intressant att även när det gäller tiden och sin egen livskvalitet tänka på riskerna och försöka arbeta med att minska dom. Några exempel som jag själv försöker anamma:

    1. Kost. Som du själv skriver. Äta bra är viktigt men ej heller för mkt. Enligt de blå zonerna(där man lever länge med hög livskvalitet) så äter människor där tillräckligt men inte mer. På Okinawa sägs att man äter sig 80% mätt. Äta mkt grönt men också en varierad kost tror jag på. Dessutom att laga maten själv är viktigt. Plockade fö 40 lit blåbär i somras.
    2. Motion. Röra på sig minst varje el varann dag. Helst nåt hårt som långdistanslöpning. Hemberg på Avanza springer ju tex väldigt mkt.
    3. Bli kär och skaffa familj. Låter ju lätt men är svårt. Men det ger hög vinst tror jag. För speciellt män är det viktigt med social kontakt och en nära partner är allra viktigast. Det gör att man kan öka sin livslängd. Kämpade länge men hittade till slut min kärlek på nätet och nu har vi två barn :)
    4. Inte resa för mkt. Risken är högre med att åka långa sträckor med cykel, bil el flyg etc. Detta låter kanske knäppt men kolla på bloggaren Miljonären som skiter på jobbet för att spara in på pappret. Detta är i samma härad. Stinsen tex vågar ju inte flyga. Dessutom ökar utgifterna med att ta en utlandssemester. Jag försöker se mer av Sverige.
    5. Läsa och utbilda sig hela tiden. Arbetsmarknaden ändras hela tiden. Ingen går säker för ett varsel. Även om det just nu ser bra ut så är det alltid viktigt att öka sin kompetens. Det finns mängder av kurser på nätet. Läsa språk, programmering el repetera gymnasiematten tror jag på.

    Finns säkert mer att titta på :)

    Mvh
    /John

    SvaraRadera
  4. Fattar inte riktigt kopplingen mellan mina toabesök på jobbet och att undvika långa resor?

    SvaraRadera
  5. Ser att min oro för Unilever var befogad. EMV för hela slanten på bild ;-) Men bra för dina Axfood...

    SvaraRadera
  6. Vilken mjölk väljer Petrusko till gröten?
    Den lokala eller Willys egna��? 50/50?

    Rolig o bra blogg att följa!

    SvaraRadera
  7. Hej John,
    Du har gjort mig mållös med din långa och intressanta kommentar. Vet inte vad jag skall säga mer än tack för en bra kommentar =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Hello miljonären,
    Yes hos Willys och Hemköp blir det ofta en hel del EMV då deras Garant håller en mycket hög kvalitet generellt. ICA däremot har man blivit besviken på så många gånger, de har genomgående låg kvalitet på sina grejer tyvärr.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Hej Anonym,
    Haha ja den var lurig. Vi köper gärna den som ger någon krona extra till bönderna i lokalområdet. Ibland köper vi Garant eller Klöver för att den håller betydligt längre och är godare.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Glöm inte mjölken på gröten så blir proteinet från havret fullvärdigt!

    Förutom havre måste jag slå ett för ägg. Billigt och näringsrikt. Dessutom energitäta. Ett ägg kostar ~2kr. För dessa två kronor får du sju g protein och sju g fett, samt i stort sett alla vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi behöver finns i ägg i varierande mängd.

    SvaraRadera
  11. Tjena Texas,
    BRa input. Ägg är rena rama supermaten. Billigt och innehåller jättebra grejer.

    Jag satsar på att äta mer gröt framöver samt mer ägg.

    En sund och bra frukost.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...