söndag, maj 29, 2016

SPDR S&P Dividend ETF. SDY

Det här är en riktigt fin ETF som följer ett index som utgörs av bra bolag som höjt utdelningen i minst 20 år. Den följer S&P High Yield Dividend Aristocrats Index. Bolag i indexet: S&P Composite 1500 som höjt sin utdelning varje år i minst 20 år alltså.

Det finns ett annat index eller term om man så vill som heter S&P-500 Dividend Aristocrats. Det är bolag som höjt utdelningen minst 25 år i följd. Skillnaden är längre historik samt storleken på bolagen. S&P-500 utgörs bara av större bolag jämfört med S&P Composite 1500.

Avgiften: på den här ETF:en är 0,35% vilket är ganska rimligt.
Utdelningen: betalas kvartalsvis i slutet av respektive månad: mars/juni/september/december
Direktavkastning: På kursen: $82 är den cirka 2,45% Eller, ja det råder lite delade meningar kring detta. Det finns ett par standardiserade sätt att räkna direktavkastning på i USA och de exkluderar båda två extrautdelningar. De senaste tre åren har den här ETF:en delat ut en rejäl extrautdelning i slutet på året, ett normalt förfarande bland ETF:er.
Ja, det är rätt att inte räkna in extrautdelning för det är ju osäkert om den kommer åter.
Anyhow, det skadar ju inte att känna till att de delade ut cirka $2,6 extra i december senast. Detta ger en direktavkastning om cirka 5,6% totalt.

SDY har funnits i lite drygt 10 år, den startades i slutet av 2005.

De 10 största innehaven:

Här är även en bild över sektorfördelning i fonden. Financials väger tyngst och där räknas REITs in, fastighetsbolag kända för att ha väldigt god direktavkastning.

SDY har fem stjärnor i rating hos Morningstar och det är ett gott betyg. Lite förenklat säger det att de har en förhållandevis låg eller okej avgift och att de presterat ok/enligt det index de följer.

Sedan fondens start 2005 har den gett ungefär samma totalavkastning som S&P-500 och haft likvärdig volatilitet.

Länk till SPDR S&P Dividend ETF hos Avanza


Disclaimer: Jag äger inte SDY, SPDR S&P Dividend ETF.


3 kommentarer:

 1. Kul att du tittat närmare på SDY! Hur skulle du säga att den står sig jämfört med dina andra favoriter, SCHD, HDV eller SDIV? Personligen gillar jag SDY bättre pga. den högre utdelningen.

  SvaraRadera
 2. En annan fråga. Hur tycker du denna står sig i jämförelse med NOBL?

  /Michael

  SvaraRadera
 3. Hej Michael,
  tack för dina kommentarer. Jättebra frågeställning.

  Till att börja med så gillar jag inte längre NOBL då jag blivit uppmärksammad på att deras "låga" avgift inte är säker. Den består av en rabatt som de kan ta bort med start nu i höst om jag inte minns och då blir avgiften jättehög om/när de gör det. Finns att läsa i det finstilta om fonden hos Proshares.

  HDV och SDIV har hög direktavkastning men sannolikt lägre totalavkastning på lång sikt vs SCHD och SDY.

  Jag gillar SCHD bäst pga mycket fina innehav i kombination med mycket låg avgift på 0,07%

  Mvh petrusko

  SvaraRadera