Vanguard REIT ETF, VNQ

Här har ni en riktigt go ETF för er som gillar REITS/fastigheter. För att klargöra en viktig sak med denna fonden måste jag lyfta fram att den här äger i huvudsak fastighetsbolag av vettig kvalitet och inga MREITs (skruttbolag som inte äger fastigheter utan låneportföljer i huvudsak).
Som ni ser ovan är fördelningen över olika fastighetstyper sund och inga skruttiga MREITs som de REIT-ETF:er med högre direktavkastning äger, tex SRET som jag bloggade om nyligen.


I bilden intill ser ni en lista över de tio största innehaven. Jag känner till flera av dem och tycker att de jag känner till har vettig kvalitet. I topp 20 finns Realty Income och Digital Realty som jag tycker är superbolag.

Lite längre ned i listan finns även WP Carey som jag och många andra gillar.

Fonden har 152 stycken olika innehav och den följer indexet MSCI US REIT.
En indexfond alltså.




Till kursen $79,87 som den stängde på senast är direktavkastningen cirka 4%. Utdelningen betalas kvartalsvis.

Fondavgiften är låga 0,12% vilket är 91% lägre än snittet för jämförbara fonder. Billigt!
Som jag brukar predika: Att hålla nere avgifterna är A och O på lång sikt. Billigare än så här blir det inte för den en ETF med den här inriktningen.

Jag har varit sugen på att ta in både WP Carey och Digital Realty i portföljen men det här är ett alternativ jag föredrar. Direktavkastningen är okej och risken är betydligt lägre i en sådan här placering jämfört med att placera i ett specifikt bolag. Med sänkt risk kommer förvisso också lägre potential men om ni inte visste det så är det osannolikt att utklassa börsen på lång sikt. Är man långsiktig är indexplaceringar förnuftigt! Jag har skrivit en hel del om indexplaceringar på sistone och jag har inte snöat in på det fullständigt, jag har bara lagt mycket tid på att kolla igenom diverse sådana här ETF:er de senaste veckorna.

Med 4% direktavkastning, fina innehav och låga 0,12% avgift tycker jag att Vanguard REIT ETF, VNQ är en superfond, den här skall jag äga inom kort.

Länk till fonden hos Avanza

Sedan 2010 har VNQ stigit cirka 60% och ovanpå det kommer utdelningarna. Betydligt bättre än tex OMXS30 för samma perioden men lite sämre än S&P500. Med återinvesterad utdelning lär ändå VNQ vinna då direktavkastningen är betydligt högre än snittet för S&P500 och ränta på ränta gör sitt.



 

15 kommentarer:

  1. Hej, enligt avanza är förvaltningsavgiften 0,15, lägger de på 0,03 själva på vanguards 0,12? Är utdelningstillväxten stabil eller ska man välja reits själv för att få tillväxt?

    SvaraRadera
  2. Kan du inte skriva lite om hur ställer du dig till att man som svensk åker på så kallad estate tax (40%) på alla tillgångar (med säte i USA) över $60000, när vi dör? Som till exempel en sån ETF som du nu nämner.

    Vidare läsning:

    http://www.irs.gov/Individuals/International-Taxpayers/Some-Nonresidents-with-U.S.-Assets-Must-File-Estate-Tax-Returns
    http://www.taxanalysts.com/www/features.nsf/Articles/EF4B18A62361343F8525792100546337?OpenDocument
    http://www.bogleheads.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=144318&p=2151838#p2151838 "

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset! Risken i olika REIT är inte försumbar, så det här är precis vad jag behöver. Äger redan flera REIT och har funderat på att utöka med Simon property group, WP Carey och Ventas. Att investera i Vanguard REIT ETF, VNQ känns som ett bättre alternativ. Tack för att du tar dig tid och letar fram fina ETF'er

    SvaraRadera
  4. Hallå!

    Vill först tacka för en bra blogg, som jag följt en tid nu. Jag har största delen av mitt sparande i svenska storbolag. Även om en hel del av dessa riktar sig mot internationella marknader känner jag att det vore bra för riskspridningen med några mer internationella innehav. Har i nuläget lite av roburs olika indexfonder och därtill en skvätt av fonden Skagen Kon-tiki som införskaffades för 4-5 år sedan när fonden var som mest omskriven...sedan dess har dess utveckling avtagit betydligt. Kanske har byte av fondens förvaltare bidragit, kanske har fonden växt ifatt sig själv eller också hade man helt enkelt lite tur i början? I vilket fall som helst är förvaltningsavgiften hutlöst hög, och innehavet är därför svårt att motivera på sikt. Denna kanske kan vara ett alternativ, men är väl föremål för s.k "källskatt"?

    SvaraRadera
  5. Tjena Petrusko,

    Tycker att du skall kika lite på XRE om du inte gjort det redan.

    ETF på Torontobörsen som äger många fina REITs i Canada med RioCan som största innehav. Mellan 5-6% utd beroende på hur man tajmar valutan som just nu svänger stort med oljan men som någon gång stabiliserar sig såklart!

    Trevlig helg
    G

    SvaraRadera
  6. Hej,
    är inte 4% lite klent för REITs? eller återinvesterar fonden lite av pengarna, vilket skulle kunna göra den lite mer intressant. /Dan

    SvaraRadera
  7. Tänkte jag kunde bidra med ett svar till Anonymous ovan. "Ryktet" om amerikansk Estate tax cirkulerar på diverse bloggar och forum nu. Jag har mycket svårt att se att amerikanska myndigheter kan beskatta ett svenskt dödsbo iallafall så länge innehav ägs via en svensk bank/mäklare. Har man kontot i USA är det kanske möjligt. Det svenska dödsboet har ingen skyldighet att meddela IRS att personen har avlidit så i praktiken säljs bara de amerikanska aktierna och ETF´erna och likviden delas ut till arvingar helt utan amerikanska myndigheters inblandning.
    Är man ändå tveksam på detta så kan man äga alla amerikanska tillgångar i en KF (vilket ju är att rekommendera ändå pga enklare hantering av källskatt). Då är det den svenska banken/mäklaren som är ägare och problemet är löst. Det står också klart och tydligt i din länk till IRS:
    "In conclusion, the simplest and surest way by which an NRA can avoid estate tax exposure is to hold U.S.-situated assets via a foreign corporation."

    SvaraRadera
  8. Hej anonym om förvaltningsavgiften,
    Avanza har fel uppgift, de har det ofta på de amerikanska ETF:er de uppger avgift på. Avanza lägger inte på extra, de uppger bara fel.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Hej Anonym med rädsla för att USA skall ta dina pengar när du dör,
    Nej de kommer inte ta dina pengar.
    Har du varit smart och äger dina utländska innehav i en Kapitalförsäkring är risken 0% eftersom du inte äger innehaven, pensionsbolaget gör det.

    För övriga depåtyper, vanlig, ISK, IPS så är nog risken enbart om ditt dödsbo lyfter luren och ringer IRS och ber dem ta era pengar. Dina USA-innehav är inte reggade på dig i USA, Mig veterligen är de reggade på ett bolag och IRS har inte en aning om att det är just du som äger dem och huruvida du dör och någon ärver.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Hej anonym,
    Skagen Kon Tiki har väl inte levererat så värstans på ett bra tag. Jag minns att jag hade den i mitt PPM för längesedan men sålde den för den underpresterade.

    Källskatt betalar men på utdelningen från denna ETF. Den får man i retur efter 2-3 år om man äger i en Kapitalförsäkring.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Tjena Gustav,
    Tack för tipset, jag skall spana på XRE.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  12. Hej Dan,
    Det finns många REITs som har under 4% direktavkastning. Generellt kan man säga att ju bättre kvalitet det är på bolaget desto lägre direktavkastning. Simon Property tex som är stor och poppis ger drygt 3% direktavkastning.

    Det finns flera REIT ETFs med högre direktavkastning men då innehåller dem mer skitbolag.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  13. Kan du inte skriva lite om skattereglerna för fonder som betalar ut utdelning. Det har ju de flesta fonder slutat göra på grund av förändrade skatteregler. Aktiernas utdelning dubbelbeskattas när fonden betalar ut utdelningen istället för att denna investeras i fonden med högre procentuell avkastning som följd.

    SvaraRadera
  14. Tjena Chrimatistikos,
    Jag handlar endast börshandlade fonder och där är det inga konstigheter kring skatt och utdelning. Vanliga svenska fonder har slutat med utdelning pga skatteregler. Det är annorlunda för börshandlade fonder och inga konstigheter alls.

    Du som ägare beskattas på samma sätt som om det vore en aktie. Alltså, om det är en utländsk ETF och du får utdelning så dras det 15% källskatt i ett ISK eller en KF. Är det en svensk ETF dras ingen skatt alls på utdelningen. Precis som för aktier alltså.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...