Senaste affären

Igår ökade jag i den börshandlade indexfonden Xact OMXSB Utd på 368 kronor. Jag gillar den här fonden, avgiften är låga 0,15%, den följer ett brett index med de största och mest likvida aktierna på börsen. Riktiga börsen alltså, Nasdaq OMX Stockholm. Innehaven är 60-80 stycken till antalet.

Men jag behöver inte gå in så mycket närmre på vad det här är för något, jag har skrivit ett utförligt inlägg om denna, nästan på dagen ett år sedan. Länk till det här: http://petrusko.blogspot.se/2015/03/indexsparande-for-dig-som-gillar.html

Utdelningen skall vara 3-4% av NAV (Net Asset Value eller substansvärde) årligen och i spåren av börsnedgången väntar jag mig en sänkt utdelning till sommaren (betalas i juni).
Handlas den kring dessa nivåer i juni landar utdelningen sannolikt kring 15 kronor en sänkning med 15% från förra årets 17,65 kronor.

I förebyggande syfte lyfter jag fram här att en fond som denna inte har några skattemässiga fördelar eller förpliktelser att dela ut mottagna utdelningar likt ett investmentbolag. Så att utdelningarna på börsen sannolikt är större i år har ingen betydelse för fonden. De har en utdelningspolicy och den är tydlig, utdelningen baseras på NAV. Jag har inte följt den så många år varpå jag inte har en känsla för hur slaviskt de följer denna men jag förväntar mig att utdelningen blir 4% av NAV i början av juni.

För er som nu undrar vad NAV är och hur man håller koll på det så skall jag göra det enkelt för er. NAV är värdet på fondens innehav och just denna fonden handlas slaviskt i linje med sitt NAV, så NAV är i princip identiskt med kursen alltså.

Indexspar sänker risken i min portfölj och jag planerar att öka andelen, just nu väger den cirka 6%.
Vad menar jag egentligen när jag säger att indexspar sänker risken;
Ytterst få lyckas slå index på lång sikt varpå det är förnuftigt att spara i index, man kommer sannolikt inte slå det. Att slå index något enstaka år eller fem kan vem som helst göra men att slå index i 15-20 år är det extremt få som lyckas med.
En annan del i risksänkandet med indexspar är att det eliminerar risken att jag inte vet vad jag gör/gör misstag samt risken att något oförutsett händer i ett bolag man investerat i.

Xact OMXSB Utd är en viktig del i min portfölj och den skall viktas upp mer.

7 kommentarer:

 1. Hej, först tack för en bra blogg. Har just börjat intressera mig mer aktivt för mina investerigar efter 15 år av rådgivning (som faktiskt funkat bra). Du skriver om knepiga saker på ett sätt som går att förstå. Uppskattas!

  Alla verkar rörande överens om att indexfonder/ETFer med låga avgifter är det enda raka för en måttligt intresserad småsparare med lång placeringshorisont, eftersom index är svårt att slå på sikt. Men samtidigt har jag en gnagande känsla av att gå in nu i fonder kan vara sämsta möjliga tajming på länge, då mycket tyder på att vi har några magra år framför oss. Vilket skulle kunna resultera i att det tar väldigt lång tid att komma upp i en avlastning motsvarande index. Tänker jag rätt? (Förväntar mig inget "spåkulesvar", hoppas bara på en generell återkoppling på om resonemanget är rimligt)

  Tills vidare läser jag allt jag kommer över och bidar min tid på bankkonto med 0,8% sparränta. :)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är underligt med utdelning som inte är baserad på företagens kassaflöde.

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Följer denna ETF samma index som Nordnets superfond som är helt gratis?
  Då är denna fond ett billigare alternativ?
  Jag vet att ETF:en har utdelning medan Nordnets superfond inte har det, men vad är det egentligen för skillnad att en gån om året (t ex i maj/juni) sälja av en del av fonden (t ex ca 3-4 %) som motsvarar den utdelning som fonden erhållit?
  Avkastning = värdetillväxt + utdelning. Jag tycker folk är för fästa vid utdelning då det viktiga måste vara att få en maximerad total avkastning. Fonder som inte ger utdelning kan alltid säljas av i den mängd som motsvarar en årlig uppskattad utdelning. Behöver man inte pengarna så får man automatiskt återinvestering med ränta på ränta effekt.
  Vad är din kommentar?
  Jag har själv sålt av alla preferensaktier då jag siktar långsiktigt för bästa totalavkastning.
  Annars är din blogg mycket intressant och givande

  SvaraRadera
 4. Jag räknar med högre utdelning. I normalfallet delar de ut avkastningen de har fått. Guidningen om 3-4% är för att det är det normala de ingående instrumenten har. Allt specificerat i fondbestämmelserna paragraf 12.

  SvaraRadera
 5. HEj Anonym,
  Tack för input. Det låter ju bra, höjd utdelning skulle ju sitta fint på denna =)
  Jag skall läsa lite mer kring det där.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Tjena Anonym,
  Jag har läst igenom fondbestämmelserna igen, det är inte solklart direkt. I fondbestämmelserna står det "grunden till utdelningen är avkastningen på fondens medel". Det är väldigt luftigt och fritt för tolkning.

  I informationsbladet står det att målsättningen är att betala 3-4% av NAV i utdelning.

  Årets utdelning lär bringa klarhet i frågan eftersom mottagna utdelningar för fonden lär bli högre men NAV är lägre än förra året.

  Vi väntar och ser helt enkelt vad utdelningen blir.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Jag har alltid utgått från att de skickar vidare utdelningen från underliggande aktier, inte att de drar till med det värde utifrån navet. Borde inte det bli svårt att tracka ett index om man kör på godtycklig utdelningsstorlek istället för att basera den på underliggande utdelning?

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...