tisdag, februari 16, 2016

Varför stiger Realty Income så?

På en månads sikt har Realty Income stigit nästan 16%, samtidigt som index har backat. En oerhört stark uppgång på kort tid, varför kan man fråga sig.

Det finns flera förklaringar och jag tänkte ge mig in på några i detta blogginlägget. En tänkbar förklaring är att marknadsräntan under samma tid backat. Amerikanska 10-åringen är ned cirka 15% senaste månaden.
I bilden intill är Realty Income, O kursgraf i röd kulör och Amerikanska 10-åringen i blå kulör. REITs värderas delvis likt obligationer utefter ränteläget pga den höga direktavkastningen.


För nästan exakt en månad sedan meddelade Realty Income en rejäl utdelningshöjning om 4%. En positiv faktor som kan bidragit till uppgången.

Förra veckan presenterade de sin q4 rapport och den var något starkare än väntat och de släppte guidance för 2016 som såg starkt ut. Realty Income väntar sig en tillväxt i AFFO om 4-5,8% och de har en historik av att lova lågt och komma in högt/överleverera. Som exempel kan nämnas att för cirka ett år sedan guidade de för 2015 AFFO om $2,66-2,71. Utfallet blev $2,74, väl över övre spannet i guidningen alltså.

Yes, detta är alltså en serie faktorer som kan påverkat Realty Incomes aktie positivt senaste månaden. Värderingen är historiskt hög men de fortsätter växa och utdelningen blir högre och högre. Jag siktar på att behålla Realty Income för alltid.

12 kommentarer:

 1. Halloj!

  Har hört så mycket om Realty Income på sista tiden så det var mer än välkommet med en liten fördjupning. Tack för inlägget och en trevlig blogg!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. Definitivt för dyrt för mig nu, om jag hade ägt dem hade jag klivit av och köpt VNQ istället och väntat på att marknaden ska sansa sig.

  Ja, Realty är branschens rolls royce men det har spårat ur. Undrar om Moley Fools tokhaussiga artikel för ett par månader sedan också spelar in?

  SvaraRadera
 3. Realty incomes slogan är "the monthly dividend company"... Säger lite om deras track-record. Välskött och ett bolag som utvecklas otroligt bra. Jag klev av när den klättrade över $60 i fredags då mitt innehav stigit från $50 inköpskurs. Hoppas den letar sig nedåt igen...

  Kan rekommendera artiklar på seeking alpha om bolaget, speciellt de skrivna av Brad Thomas. Han gör riktigt fina analyser på bolag i Reit-branschen

  SvaraRadera
 4. Tycker också det är nära inpå hutlöst och hoppas att den kan komma ner lite framåt sommaren, i så fall ökar jag.

  SvaraRadera
 5. Kan det va nånting att investera i nu eller ska man avvakta till (om) de går ner? Har funderat fram å tillbaka på det där... /P

  SvaraRadera
 6. Hej Peder,
  Är man kortsiktig är det nog ganska riskfyllt att göra ett spotköp nu. Är man långsiktig tycker jag gott att man kan påbörja ett långsiktigt köp nu. Kanske köpa varje månad, det tror jag blir kalasbra på mycket lång sikt.

  Kan hända att det backar en del kortsiktigt men då kan du ju glädja dig åt att du får fler aktier för pengarna i ditt månadsköp.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Kring $60 värderas de till 21x FFO så det är i det övre spannet, helt klart. Trots bra resultat Q4/2015, trots utdelningsökning, så ser jag gärna att den letar sig nedåt $50, men gärna billigare, innan jag köper igen. Med det sagt så är det väl inte fel att investera i ett bolag som Realty Income Corp, ett bolag som höjt utdelningarna över 80 gånger sedan börsnoteringen.. De höjer flera gånger per år. Förr eller senare kommer de ifatt och blir rimligt värderade. Jag noterar att aktien fallit tillbaka under $60 idag, så det är väl inte omöjligt att den fortsätter nedåt förr eller senare, kanske rätt snart. *håller tummarna*

  SvaraRadera
 8. Tjena Johan,
  Visst är det så att det kan bli en riktigt bra deal att försöka vänta in en lägre kurs. Med lite flyt kan det bli en riktig hit. Som du säger dock är det nog aldrig fel att börja köpa ett sådant här bra bolag, på lång sikt är det ju inte avgörand eom första köpet var på $60 eller $50.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Sålde rubbet idag. Mitt favoritbolag. Börjar köpa tillbaka på 55 och fortsätter under 55.

  Likviderna använde jag till att kvitta ord kredit a 5,5% ränta. Dvs högre än utd till dagens kurs.

  När statslåneräntan tickar uppåt kommer säkert O ta stryk.

  (Men visst är det jobbigt att skiljas från bolaget. Kliar)

  SvaraRadera
 10. "Kanske köpa varje månad, det tror jag blir kalasbra på mycket lång sikt."

  Hej! Hur mycket är rimligt att köpa för per månad? Jag har ca 5 000 kr att spendera på aktier i månaden. Vill dela dem lite mellan lite olika aktier. Är det för lite att köpa amerikanska aktier för 1 000 - 2 000 kr per månad? Tänker på växlingskurser och att det blir dyrt?

  Mvh,
  John

  SvaraRadera
 11. Tjena John,
  Växlingskurs tycker jag inte man skall fundera så mycket på. Den är vad den är och blir inte så mycket i kronor räknat. Courtagemässigt är det nog bra att komma upp kring 2000 kr per köp för att hålla nere procentuella andelen. På 5000 kr per månad kanske det är rimligt att köpa för 2000 kr varannan månad för att inte få för stor viktning i ett enskilt bolag.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Tyvärr får man väl säga då man bara har den för utdelningen. Blir väl till att öka i andra utdelare istället. På längre sikt tror jag på can reits med valutan som bör stärkas också. rioCan som jag också har har stigit liknande sen jag köpte.

  I början på byggandet av utd portföljen:
  H&R
  HCP inc
  Realty Income
  Riocan

  Blir nog till att lägga in ngn kanadensisk bank också framöver. Tyvärr ej månatliga utd :(

  SvaraRadera