söndag, februari 14, 2016

Oscar Properties preferens serie B

Härom dagen meddelade Oscar Properties att de avser emittera nya preffar av serie B. Initialt är erbjudandet riktat till institutionella investerare som redan bundit sig till lejonparten av 200 miljoner kronor som det handlar om. Den sista lilla slurken kommer erbjudas till utvalda investerare. Sannolikt blir det ett minimumbelopp om minst 1 miljon kronor och mäklarna riktar då erbjudandet till de kunder som har möjlighet och eller historiskt deltagit i den här typ av placing/erbjudande.

På sikt skall preffen noteras, i samband med att allmänheten erbjuds teckna aktier.

Utdelningen är 35 kronor.
Teckningskursen är 500 kronor (492,5 kronor för de som committat sig till nästan hela volymen)
Inlösenkursen är 550 kronor men man kommer som ägare av preffen kunna begära inlösen från år 2017 till kursen 500 kronor.
Detta är en ganska nice feature på den här preffen, man vet vad man får och man kan själv välja när man vill få så att säga.

Egentligen tycker jag att 7% direktavkastning är för lågt sett till risken i bolaget men inlösendealen väger upp det till viss del.

Sedan tidigare har Oscar Properties redan en preff som jag äger. I fredags stängde den på 229 kronor och med utdelningen om 20 kronor per år är direktavkastningen cirka 8,7%.
Länk till Oscar Properties preferens hos Avanza.
Inlösenkursen för denna är 350 kronor och man skall nog betrakta den som en evig preferensaktie. Man har själv ingen rätt att begära inlösen och bolaget kommer sannolikt inte göra det (iaf inte på länge länge).


6 kommentarer:

 1. Denna konstruktion på prefen gör att kursen kommer knappast att understiga 500 kr f.o.m. 2017, ty om kursen går under 500 kr så blir det som att köpa 500-lappar för exempelvis 490 kr. Det är bara att köpa och lösa in :-) Det som Du betraktar som evighetsprefar p.g.a. mycket högt satt inlösenpris kanske kommer att avslutas genom ett återköpsprogram? P.s.s. som med stamaktier kan väl bolget besluta om ett återköpsprogram och köpa över börsen? Säg att man köper tillbaka några % per år för att minska sina kostnader för prefarna.

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
 2. Tjena Krusse,
  Ja det är fritt fram för bolaget att återköpa aktier över börsen och det skall man räkna med att de kommer göra om det är gynnsamt vs inlösenförfarandet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Så detta är helt säkrade 7% över ett år i och med att man inte kan förlora på en kursnedgång iom konstruktionen? Med enda risken en bolagskonkurs?

  Låter ju som ett extremt säkert alternativ till en nollad bankränta, om man har pengar liggandes?

  SvaraRadera
 4. Hej Erik,
  Tack för din kommentar.
  Ja, det är ett intressant case och som du säger är det främst bolagsrisken som kan sätta käppar i hjulen. Om inget oförutsett inträffar har man 7% per år och kan lösa in den om man så önskar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Just nu handlas den under 500 kr och börjar bli jävligt nojig. Oscarproperties svarar inte på mailet heller om detta. Har mailat dig om detta också. Har frågat Avanza också hur det fungerar med inlösen om man har innehavet på en kapitalförsäkring..

  //Richard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Richard,
   Ja att äga Oscar Properties preferens serie B i en Kapitalförsäkring är ju ytterligare en dimension på eventuella bekymmer ty du äger egentligen inte aktien utan endast värdet av den. Det är Avanza Pension som äger aktien och således de som måste göra en begäran om inlösen i sådana fall. Jättebra att du kontaktar dem i frågan. Kan tänka mig att svar kan dröja eller bli lite oklart. Hoppas de har en bra lösning.

   Mvh petrusko

   Radera