fredag, februari 19, 2016

iShares International Select Dividend ETF, IDV

Det här är en globalfond som investerar i aktier med hög direktavkastning. Innehaven är från vida världen exklusive USA. Indexet som fonden följer heter: Dow Jones EPAC Select Dividend Index.

iShares är en del av Blackrock, världens största kapitalförvaltare. Jag gillar dem som utgivare av ETF:er då storleken inger förtroende. Det är inget litet rufflarbolag.

Fonden heter alltså iShares International Select Dividend med ticker IDV.
Avgiften är 0,5%
Utdelningen som betalas kvartalsvis var på totalt $1,4577 de senaste 4 kvartalen och ger en direktavkastning om 5,3% på kursen $27,4.

För att namedroppa några av de 98 innehaven:
AstraZeneca
NCC
Nokian
Bank of Montreal
Vodafone
Swedbank
Fortum
Statoil
Royal Dutch Shell
Vivendi
Swiss Re

Så här ser geografiska spridningen ut för de tio största länderna bland innehaven:

Och så här ser branschindelningen ut:

 Jag tycker det här är en fin ETF och kan tänka mig att investera i den framöver. En del av mina mål för 2016 är att öka andelen indexinvestering i min portfölj och här kan denna kanske komma in i leken. iShares International Select Dividend eller IDV som man också kan kalla den hör till de bättre sådana här fonder jag kollat på. Innehaven i kombination med den höga direktavkastningen är bra. Ofta har liknande fonder en lägre kvalitet på portföljen. De som har högre kvalitet är en annan typ av fond med ett annat fokus och har ofta betydligt lägre direktavkastning. Den här fonden är för de som söker "high current yield" hög utdelning NU alltså. Den som vill ha bästa möjliga totalavkastning på lång sikt bör nog titta på andra alternativ, tex Xact OMXSB Utd.

9 kommentarer:

 1. Tjena petrusko - dum fråga kanske, men kan du förklara lite för en amatör varför du har som mål att vikta indexfonder tyngre under 2016? Jag tänker framför allt på förvaltningsavgiften som argument. Är det riskspridning/access till så många olika bolag, eller är det något annat som jag missat?

  SvaraRadera
 2. Tjena Sebastian,
  absolut ingen dum fråga. Det är allra vanligast nämligen att småsparare inte förstår eller vet om att indexplacering är det allra bästa för dem. I de allra flesta fallen lyckas vi nämligen inte prestera bättre än index. Därav är indexplacering smart.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hur känner du kring att den har så hög turnover (ca 53%) samt att Australien väger så tungt?

  /A

  SvaraRadera
 4. Hej intressant, vad menas med turbojet? Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera
 5. Hej A,
  Vänligen utveckla din fråga, vad menar du med hög turnover (ca 53%)?

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Läser man på Morningstar (http://portfolios.morningstar.com/fund/holdings?t=IDV&region=usa&culture=en-US) så står det att den har en turn-over på 53%. Dvs att lite mer än hälften av innehav byts ut under året (ex på grund av att de minskat sin utdelning, etc). Det är något som gör att jag funderar hur hög kvalitet innehaven egentligen håller ifall mer än hälften behöver bytas ut under året (vilket i sig medför kostnad för ETFen).

  Vad tycker du om de bolag som tas upp i ETFen (eller rättare sagt det index som IDV följer)? Är det kvalitetsbolag som tas upp, eller kan det vara "skräpbolag" (kanske lite väl hårt, men du förstår förhoppningsvis vad jag menar :) ) så länge de har hög yield?

  Vanguard ska dessutom lansera två ETFer "Vanguard International High Dividend Yield Index Fund" och "Vanguard International Dividend Appreciation Index Fund", så jag är lite i valet och kvalet mellan IDV och någon av dessa två Vanguard ETF när de ska lanseras nu i början av 2016.

  /A

  SvaraRadera
 7. Tjena A.
  Mja, IDV har fokus på hög direktavkastning och då kommer det ju vara en del bolag som på sikt inte klarar hålla uppe utdelningen. Är man ute efter kvalitet är SCHD cller NOBL något att spana på. Deras innehav är kvalitet vill jag påstå. Fina bolag där vinst och utdelning växer år efter år.

  IDV är bra för vad den är, en ETF med high current yield.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Ser du framtida utdelningstillväxt som högre i denna än i DIV/SDIV? De två har högre yield till samma diversifiering, men kanske högre risk i innehaven?

  SvaraRadera
 9. Hej Unknown,
  Ja, jag tycker kvaliten på innehaven i IDV är högre än den i SDIV och således kommer den förmodligen ge en högre totalavkastning på lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera