lördag, januari 30, 2016

Omfördelat lite i portföljen

Igår rapporterade Teliasonera och det var en bra rapport som mottogs väl på marknaden. Rent operationellt gick de klart bättre än väntat. De meddelade en uppdaterad utdelningspolicy och flaggade för att ordinarie utdelning för 2016 sannolikt blir kring 2 kronor. Helt i linje med vad marknaden väntat sig. Verksamheten i Asien skall avyttras och kommer ge en slant som antingen delas ut i extrautdelning eller används till förvärv.

Teliasonera har varit och kommer fortsatt vara ett "high current yield case", en aktie med hög direktavkastning men utan eller låg vinst/kurstillväxt.
Jag tycker det är ok att ha en del av portföljen i sådana här case men allra bäst är det ju att äga bolag som stadigt ökar vinst och utdelning på lång sikt.

Igår sålde jag en del Teliasonera. Inte för att jag tyckte det var ett bra läge att sälja eller för att jag ändrat uppfattning om bolaget. Jag sålde för att jag hellre äger ett bra bolag som stadigt växer och för att Atlas Copco som är just ett sådant bolag handlades till klart lockande nivåer.

Minskning i Telia och ökning i Atlas alltså.

Detta resulterar i mindre utdelning i år men på lång sikt lär det ge betydligt bättre totalavkastning.
Atlas Copco b skopade jag in kring 173 kronor och med en utdelning om 6,3 kronor ger det en direktavkastning om goda 3,65% som är väl över snittet på 3,1% de senaste 10 åren (rensat för extrautdelningar). Rensat för engångsposter hamnade resultatet för 2015 på 11,92 kronor vilket på kursen 173 kronor ger p/e 14,5.

Atlas Copco har delat upp utdelningen i två lika delar. En del betalas ut nu i maj och en del kommer betalas ut i november.  Detta företeende som introducerades förra året ser ut att vara här för att stanna. Jag är positiv till det för det är gynnsamt för bolaget att inte gröpa ett för stort hål i kassan/kassaflödet vid ett tillfälle.Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net

6 kommentarer:

 1. Hur stor blev förlusten?

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  Tänker inte i de banorna. Tittar på potentialen i innehaven och där ser Atlas Copco betydligt bättre ut. Vad anskaffningsvärdet för Telia var i det här skiftet är egalt. Det är utvecklingen framåt som har betydelse och där tror jag som sagt mycket på Atlas.

  Kan ändå glädja dig med att min placering i Teliasonera gett en positiv totalavkastning.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Vilken potentialen ser du i olja, gas och gruvor, är det inte förnybart och återvinning som är framtiden? Kina är en nyckelmarknad för Atlas Copco och är på ner gång. På några år gick kinesiska Huawei från ingenting till att bli Ericssons värsta konkurrent. Vad händer om Atlas Copco får en kinesiska konkurrent som Ericssons Huawei?
  Bara för att få perspektiv på lockande nivåer så kostade Atlas Copco 50 kronor hösten 2008.

  SvaraRadera
 4. Har blivit ganska stor minskning i SDIV och SPFF för min del till fördel för bland annat fler JNJ och Emerson. :)

  SvaraRadera
 5. Intressant och nyttigt att följa dina inlägg!
  En fråga, hur ser du på Tele2 idag? Köpvärd till 69 kr? Jag investerar endast i utdelningsaktier och lite nyfiken på om du tror de kan fortsätta att leverera hög utdelning de närmsta åren.

  SvaraRadera
 6. Tjena Daniel,
  Jag tror de höjer även nästa vår och kanske året efter det men sedan kan det nog bli sänkning om de inte får in deg via avyttring eller lyckats öka kassaflödet tillräckligt tills dess.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera