Jag ökade i SAS preferens idag

Det blev två köp idag i SAS preferens, ett lite större på 518 kronor och en liten extra post på 516 kronor. Som jag skrivit om nyligen så är SAS ett helt annat bolag nu än för något år sedan. SAS tjänar pengar och 2016 kommer bli ett bra år för dem.
Risken i preffen är betydligt lägre nu än när den gavs ut.
Pga hur preffen är uppbyggd med sjunkande inlösen och stigande utdelning kan man med hygglig säkerhet säga att SAS kommer lösa in sin preff någon gång 2018/2019 då inlösenkursen är som lägst och innan utdelningen höjs.

Här är länken till inlägget jag skrev nyligen om SAS. http://petrusko.blogspot.se/2015/12/sas-ett-annat-bolag-idag.html

Utdelningen är 50 kronor per år och på dagens stängningskurs om 520 kronor ger det en direktavkastning om 9,6%. 525 kronor är lägsta inlösenkursen för SAS preferens och på kurser där under tycker jag att den är väldigt attraktiv. Nästa kvartalsutdelning om 12,5 kronor är i februari och x-datum är 4/2.
Jag deltog i noteringen av SAS preferens för snart två år sedan men hade en väldigt liten viktning tidigare då risken var mycket högre. Nyligen har jag viktat upp den rejält då jag fått tillräckligt många indikatorer på att det går bra för dem och att de sannolikt lyckas betala utdelningar några år till och lösa in preffen.4 kommentarer:

 1. Ja, lätt att halka dit pa SAS pref, Fast för den langsiktige är ju Castellum inte sa dum heller. Da menar jag riktigt langsiktig :). Enligt min snabbräkning gar Castellum om sas pref i total utdeling efter ca 54 ar... Kolla gärna om jag räknat rätt, diagram här: https://goo.gl/qf6ek9

  SvaraRadera
 2. Räknade lite på Akelius pref idag. Köper man en vanlig stamaktie som ger 4% direktavkastning och antar en utdelningsökning om 6% per år så tar det 10 år innan man kommer ikapp Akelius pref (vid nuvarande kurs på 281) eftersom med akelius utgår man med strax över 7% i direktavkastning från dag ett. För oss utdelningsinvesterare där kursen spelar mindre roll tycker jag det är en viktig reflektion.

  SvaraRadera
 3. Om SAS får problem med utdelningen, vilka alternativ har de egentligen? Kan de sänka utdelningen eller avstå frän att betala ut den?

  SvaraRadera
 4. Hej rfi99,
  Det finns inga hållbara alternativ. Man betalar utdelningen in i det längsta och om ett bolag skulle dra in utdelningen på sin preff är det slutet för bolaget. Detta för att de blir helt utfrysta från kreditmarknaden. Inga banker vill ha exponering mot ett bolag som ej klarar sina finansiella åtaganden. Skulle tex SAS ställa in utdelningen på preffen kommer bankerna sätta dem i skruvstädet och vrida åt för kung och fosterland.

  Utöver detta finns oftast regler uppsatta för respektive bolag om att straffränta utgår på innehållen utdelning, ofta uppåt 20%. Detta är bara formalia och absolut inget man skall känna trygghet i. Något som skall förstärka ytterligare att bolaget inte skall komma dra in utdelningen.

  SÅ lägg på minnet: Indragen utdelning på en preff= Undergången är nära.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...