Bra bolag fortsätter vara bra bolag!

Vilken snackis börsen varit idag. Innan Sverige öppnade var det Kina och dess rejäla tapp kring 7% som var i ropet och senare kom Sverige och hela Europa att falla ordentligt också direkt vid öppningen. Personer jag sällan eller aldrig hört prata börs tidigare hade snappat upp nedgången och pratade om den.

OMXS30, indexet med de 30 största bolagen stängde idag på -3,62% en rejäl nedgång och ordentligt sur inledning på nya börsåret. I USA har Dow Jones öppnat året rejält ned och bjuder på den sämsta öppningsdagen (för ett nytt år) på 84 år.

Varför backar börserna då? Ja det är frågan på mångas läppar. Några viktiga faktorer är Kinesisk statistik som visar en svagare industri än väntat samt att vissa regleringar på kinesiska börsen lättade. Regleringar sedan i somras när det backade rejält och myndigheter förbjöd till viss del att sälja aktier. Hur skall börsen gå nu då? Ja, det kan gå upp och det kan gå ned. Med en sund strategi är en sådan här nedgång ingenting att oroa sig för.

Bra bolag som tex H&M och Atlas Copco kommer fortsätta att vara bra bolag oavsett vad börsmarknaden sätter för pris på dess aktier på kort sikt. Om man är långsiktig och äger den här typen av bolag behöver man inte fundera på om man skall sälja nu när alla andra skriker sälj. Det är bara trycka på mute-knappen och fortsätta vara stolt ägare till fina bra bolag.

Den här typen av bolag blir oftast inte "billiga" men en nedgång av detta slag kan vara ett tillfälle att köpa, så gjorde jag i alla fall. Jag passade på att öka idag i just H&M och Atlas. Apropå att bra bolag sällan blir billiga så finns det ett fräsigt uttryck: Buy quality cry once. 
Med detta menar man att det kan se halvdyrt ut och svida när man köper men det lönar sig att betala för kvalitet.

Industrivärden var nere i 140 kronor idag och jag tycker det är en ok nivå att öka eller börja köpa på. På en oförändrad utdelning om 6,25 kronor ger det en direktavkastning om knappt 4,5%. Industrivärden har en fin portfölj med bra bolag där de tyngst viktade är väldigt intressanta. Handelsbanken som är största innehavet är stabilt och lär fortsätta betala feta utdelningar. Volvo och Sandvik som hör till de största innehaven tror jag har mycket god potential på lång sikt. Jag äger Industrivärden men missade tyvärr att öka idag på 140 kronor. Förhoppningsvis får jag möjlighet imorgon.


Image courtesy of David Castillo Dominici at FreeDigitalPhotos.net

21 kommentarer:

 1. Bra inlägg, kan inte annat än hålla med!

  SvaraRadera
 2. Hur ser du på Investor? Är det ett bolag du funderar på att stoppa in i portföljen? Såg att A-aktien är nere på 294,6.

  SvaraRadera
 3. Jag passade också på att köpa idag då H&M hade en REA på 5%. Ökade också lite i J&J under $100.

  Spännande start på börsåret.

  Industrivärden har fina bolag men jag tycker att en del av innehaven känns lite dyra, tex SCA.

  SvaraRadera
 4. Hej Anonym,
  Nej Telia köper jag inte då jag redan har för många.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym,
  Investor har jag lärt mig gilla. De har fina noterade bolag och den onoterade delen som jag tidigare ogillade accepterar jag nu.
  När Investor åter handlas till 40% substansrabatt slår jag till och tar in den i väskan. Innan dess har jag ingen brådska.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Tjena Krösus,
  Fina köp där! Jag önskar jag hade pengar på min KF så jag kunde köpt JNJ idag jag med.
  Håller med dig om värderingen av SCA. På kort sikt är det nog ingen raket industrivärden men jag tror den är ok att köpa nu på mycket lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Jag köpte också, och lade märke till att bland köparna var det många från Avanza och Nordnet, och bland säljarna många från storbankerna. Intressant.

  Jag undrar hur man tar reda på substansrabatten på ex Investor eller en fond som Spiltans investmentbolag.

  SvaraRadera
 8. Lite roligt sammanträffande: Min nyfödda dotter fick sina första aktier igår: 1st HM och 1st Atlas. :)

  SvaraRadera
 9. Hej petrusko, vad har du för GAV på Atlas?
  Hur mycket brukar du köpa för varje gång?

  Mvh Jonas

  SvaraRadera
 10. Hej Petrusko!

  Tack för en bra blogg! Jag ska börja spara i aktier och har ett sparkapital som jag tänkte börja med och därefter pynta in lite alltefter nytt kapital kommer in. Min fråga till dig är om du tycker att det är så pass bra köpläge i framförallt H&M (men också Castellum, Atlas Copco och ABB) just nu att jag kan köpa för allt sparkapital på en gång eller bör man gå in med lite åt gången?

  SvaraRadera
 11. Hallå där!

  Känns det inte lite tidigt att köpa in sig i H&M redan? Det var inte allt för länge sedan aktien nådde ATM och den milda vintern världen över lär kännas ett tag framöver. För egen del funderar jag på att snitta ner i H&M för att kunna hitta ett bättre länge inom ett par månade då uppsidan just nu känns begränsad.

  Mvh

  AlphaAnders

  SvaraRadera
 12. Industrivärlden kommer bli billigare ingen bråska, titta på börsdata över lång sikt så ser du att den har potential att falla en bra bit till

  SvaraRadera
 13. Hej Anonym,
  Investor och övriga investmentbolag rapporterar substansvärde regelbundet. Kolla deras pressmeddelanden så finner du.

  Spiltan aktiefond investmentbolag är ju en samling av diverse investmentbolag men Investor och Industrivärden väger jättetungt varpå man kan kolla främst på deras värdering.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Hej Pionhead,
  Din dotter kommer nog vara en mycket nöjd aktieägare om 20 år. Grattis till ditt nyfödda barn.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 15. Hej anonym,
  jag tycker det är bra läge nu att köpa bra bolag och äga dem på lång sikt. Det tycker jag iof nästan alltid. Men sprid du dina köp med det befintliga kapitalet. Köp regelbundet 6-12 månader tex. Du får då ett bra snitt över tiden och minskar risken att komma in "snett"

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 16. Hej AlphaAnders,
  Är man kortsiktig vet jag inte om det är så bra köpläge men för den långsiktige är H&M ett bra köp.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 17. Hej D-boy,
  Jag försöker inte pricka in någon sorts botten. Att Industrivärden kan falla mer är jag klart medveten om och till och med något jag hoppas på, då kan jag köpa än fler till lägre pris. 140 kronor är den nivån jag vill nå för att öka, ju lägre den går desto bättre.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 18. http://www.marketwatch.com/story/the-fallacy-of-dollar-cost-averaging-2012-05-15

  Finns ju ett par ggr historiskt när det hade varit bättre att investera över tid iställer för en klump, men har du sån otur?

  SvaraRadera
 19. Hej Anonym,
  Att sprida sina köp är en bra försiktighetsåtgärd som sänker risken. Inget tokigt med det. Något som däremot är tokigt är att tro att man kan pricka in toppar och bottnar. Väldigt många tror att de kan göra det men ytterst få lyckas.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 20. Hejsan. Ville först och främsta tacka för en bra blogg.

  Ökade också mitt innehav i Industrivärden. Känns som ett bra bolag och satsar på lång sikt så att sälja mina innehav inom en snar framtid är inte att tänka på:). Försöker lära mig av mina misstag.

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...