fredag, december 18, 2015

Stuvat om lite i portföljen idag

ETF:en BLE från Blackrock har gått starkt på sistone och igår kväll sade jag till mig själv att går den bara lite högre så säljer jag en del och så skedde idag. Den handlades idag kring förhållandevis låga 6,25% direktavkastning. Till viss del dollarns förtjänst hade jag en rejäl vinst i denna placering och nu har jag alltså sålt hälften. Fortsätter kursen stiga säljer jag sannolikt resterande del.

Pengarna från försäljningen gick raka vägen in i annat och det blev enligt följande. Jag ökade i HCP och Johnson & Johnson och jag tog in ett nytt innehav i form av indexfonden Schwab US Dividend Equity med ticker SCHD.

Jag bytte alltså en ETF med obligationer och fast utdelning mot tre innehav som sannolikt kommer höja utdelningen stadigt år ut och in. HCP och JNJ är Dividend aristocrats vilket betyder att de höjt utdelningen varje år i minst 25 år.
SCHD äger uteslutande utdelningshöjare och lär höja stadigt den också. Den här ETF:en följer Dow Jones US Dividend 100 index, ett index med bolag som pyntat utdelning i minst 10 år och där en rad värdeparametrar uppfylls, tex utdelningstillväxt. Avgiften på fonden är ynka 0,07% så det är en superbillig fond och man får en samling fantastiskt fina bolag.

20 kommentarer:

 1. Hej petrusko. Jag har spiltan investement i min långsiktiga portfölj. Är det bättre att sälja det och välja 3-4 investementbolag och köpa in sig långsiktigt? Hur hade du gjort och vilka hade du rek. Just nu?
  Mvh.jacke 77

  SvaraRadera
 2. Hej Jacke,
  Jag antar att du menar Spiltan aktiefond investmentbolag, det är en fin fond men man skall ha i åtanke att resultatet är dopat av att investmentbolagen värderats upp och handlas med betydligt lägre substansrabatt. Detta kommer vända precis som det gjort historiskt och när substansrabatten åter ökar kommer fonden sannolikt prestera sämre än index. På riktigt lång sikt jämnar detta dock ut sig. På upp till 5 års sikt väljer jag nog hellre Avanza Zero men på längre sikt tror jag Spiltan är bra.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Tack för svaret. Jag menade spiltan aktiefond investementbolag så klart. Jag sparar på 10 till 25 årssikt. Ingeting under 10år. Du är duktig och svarar snabbt. Jag siktsr på 7-10 % årlig avkastning. Är det ralistisk? Har Lf global index 40%. Seb eur småbolag 20%. Spiltan akt.investement 20%. Carnegie small micro cap 20%. Aktier. Lundbergs,latour.kinnevik.investor.telia.volvo.Bef.Netent.xano industri.itab shop concept.ica.alfa laval. 13000 sek månadsvis i fonderna. Vad tycker du om detta? Nästa år ska jag investera 500000sek. Vilka mer aktier skulle du rek.som är prisvärda just nu och bra långsiktigt? Inga raketer. Vill få mina pengar växa årligen som sagt 7-10% årligen. Det är vad jag siktar på. Tack i förhand petrusko!
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 4. Hej igen Jacke,
  du har flera fina aktier och fonder i portföljen och det finns nog ingen anledning att plocka in fler. De du har kommer sannolikt prestera enligt ditt mål på lång sikt.
  Du behöver nog inte leta mer, du har redan receptet. Kör vidare bara skulle jag säga =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Tack petrusko. Bara en fråga om 4 spar inlåningskonto ränta 6,5%. Fria uttag för mina sparpengar 50000 kr som jag tog ut från akeliusspar dör dem sänkte räntan från 3% till 1,5%. Colector har 1%. Det är pengar som jag tar ut då och då. Är det för riskabelt 4 spar konto.

  SvaraRadera
 6. Tror du att du kommer slå index genom att köpa och sälja och byta bolag? Eller är det mest för att det är roligt?

  Själv har jag lagt upp strategin att köpa och behålla allt jag köåer resten av livet för att inte behöva fundera på mer än köpen.

  SvaraRadera
 7. Kul å se! Har själv nyligen ökat i SAS Pref samt J&J och HCP.
  Har du din långsiktiga portfölj publik någonstans eller enbart din "kortsiktiga" som du lägger ut?
  Hade varit kul att se den och jämföra lite :)
  Fortsätta med det grymma jobbet med bloggen/twitter!

  //Anders

  SvaraRadera
 8. Ungefär hur mycket får du i utdelning per månad. Skulle vara intressant att veta! Vad tycker du om Disney?

  Mvh/ tobbe

  SvaraRadera
 9. Tack för bra läsning, sitter själv och är grymt nöjd med AT&T 32 ökad utdelning varje år. Sedan ökade de bara utdelning gen med 1 cent 2% vilket jag tycker var jätte bra, många ville se 2 cent. Nu sänkte de i stället Payout ratio med ca 6% det var mycket bättre. Nu blev ju genast investeringen säkrare också. Trevlig helg :)

  SvaraRadera
 10. SCHD verkar handlas i poster om 100 på Avanza. Finns det mäklare där man kan handla i mindre poster? Eller har jag missförstått Avanzas information?

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym,
  4 spar känner jag inte till men antar att det är en aktör utan insättningsgaranti. Generellt tycker jag man skall hålla sig till bankerna med insättningsgaranti men Akelius har jag förtroende för och är ej rädd pengarna skall försvinna.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Hej Miljonären,
  Du har nog inte riktigt kopplat vad jag gjort. Jag har viktat ned Fixed Income till förmån för stamaktier. Men som svar på din fråga så jag HAR slagit index genom att agera som jag gjort. 29/5 viktade jag upp fixed income och 11/12 började jag vikta ned. Under tiden backade index 16%.

  Strategin du kör på är klockren, att köpa bra bolag och behålla. Det är min huvudtes också men inte för fixed income som ju garanterat ger sämre avkastning än index på lång sikt. Jag försöker låta bli att pilla på mina innehav i stamaktier nu och framöver.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Hej Anders,
  Jag har bara en portfölj och den är långsiktig. Du finner den under fliken "Min portfölj" högst upp på sidan.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Tjena Frank Hunter,
  Jag är beredd att hålla med dig, låg pay out ratio gillar vi, det är långsiktigt korrekt agerat.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 15. Hej Anonym,
  Avanza har bara dålig (felaktig) information på sin sajt. Det går alldeles utmärkt att handla valfritt antal av denna och övriga amerikanska ETF:er. Den här har ganska bra omsättning per dag så det är inga problem att få avslut. I fredags omsattes cirka 850 000 st.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 16. Jo tror jag förstår vad du gjort. Men just att vikta upp och ner fixed income för att tajma när börsen ska gå starkare eller svagare under en period var det jag undrade om. Just denna gång blev det ju lyckat, så grattis.

  Tack för svar, du är en av mina största inspirationskällor därav mycket frågor kring hur du tänker.

  SvaraRadera
 17. Hej! Jag har två troligen enkla frågor.

  1. Vad är substansrabatt? Jag har stora placeringar i Spiltan investmentbolagsfond, samt att jag börjat köpa Investor- och Industrivärden-aktier nu (efter tips från dig - fick tips om andra också, men Investor och Industrivärden verkade bäst att köpa just nu) i stället för att slippa avgift men få utdelning.

  25-33 % av mina besparingar finns i sådant.

  Mitt mål är att bli självförsörjande (jag har sjukpension, så jag kan dra av 8 000 kr netto från vad jag behöver för att klara mig utan bidrag och sådant hämmande). Jag kommer att nå målet om 5-8 år om men kan egentligen redan nu ta ut lika mycket som jag kan få i bidrag men då kommer det inte att växa något.

  När jag nått mitt mål, kommer jag att satsa mer på lugna aktier och fonder med mer pålitlig utdelning och lugnare tillväxt (ren index som Avanza zero som värst, samt stabila saker som KPAs etiska risk 4-fond eller fonder som är mer som Spiltan Stabil, samt mer aktier som HM och Castellum - jag har just börjat med aktier, men det blir nog mycket mer av dessa ju mer jag lär mig). Nu när jag inte är beroende av pengarna för min försörjning, passar jag på med tillväxtgrejer, köper när det går ned, och gläds när det går upp.

  Tror du att jag har rätt strategi? Jag blir lite orolig när jag läste om substansrabatt (som jag inte vet vad det är), då jag just nu bara kan se Spiltans investmentbolagsfond som en evig tillväxtmaskin när jag tittar historik eller i nutid.

  2. Hur sjutton hittar du direktavkastningen för ETF:er? Jag kan inte hitta uppgifterna.

  SvaraRadera
 18. Hej Anna,
  1. Substansrabatt är skillnaden mellan ett Investmentbolags tillgångar och dess börsvärde. Låt oss säga att värdet på tex industrivärdens aktier i Handelsbanken, SCA, Volvo mfl är 100 kr. För enkelhetskull säger vi att Industrivärden är skuldfritt. Aktien handlas i 80 kronor, alltså 20% lägre än värdet enligt ovan och det är detta som är substansrabatt.

  Det låter som du har en jättebra strategi med fokus på index och investmentbolag. Har du sett Xact OMXSB Utd som jag skriver om ibland? Det är en börshandlad indexfond (ETF) som lämnar utdelning. Kan nog vara något som skulle intressera dig. Länk till mitt inlägg om denna: http://petrusko.blogspot.se/2015/03/indexsparande-for-dig-som-gillar.html

  Om du inte skall ta ut pengarna om 5-8 år utan de skall fortsätta växa i dina SPiltan aktiefond investmentbolag så behöver du sannolikt inte fundera så mycket kring värderingen och det jag nämner om substansrabatt, det jämnar ut sig på riktigt lång sikt.

  2. För amerikanska ETF:er använder jag amerikanska Nasdaqs websida samt morningstar.com. http://www.nasdaq.com/symbol/schd/dividend-history

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 19. Tack för dina svar Petrusko och att du förklarar. För mig som är ny med aktier (har bara haft fonder innan) vilken enkel bok, gärna svenska, förklarar förkortningar och begrepp bäst? Jag försökte ex googla pay out ratio, men då fick jag börja googla E.P.S. och annat, och så höll det på. Jag får inget grepp om det här eftersom orden i sig oftast inte avslöjar vad de handlar om, och alla förklaringar bjuder på nya likadana begrepp.

  I nuläget vet jag inte mer att kolla än att se att tillväxten ligger i snitt med index om det är bra utdelning, och högre än index om det inte ger så bra utdelning (och att det verkar vara en regel och inte bara enstaka år då såklart). Och att kolla så att utdelningen alltid stiger eller åtminstone inte sjunker om det är sämre enstaka år.

  En blogg skrev att det är bra med hög utdelning i förhållande till vinst per aktie, men om jag förstod det rätt ovan (om pay out ratio) så skrev ni motsatsen. Men jag vet inte om det var om samma sak och vet inte varför pay out ratio bör vara låg.

  Boktips på svenska? För kompletta nybörjare.

  SvaraRadera
 20. Hej Anna,
  Med payout ratio menas hur stor andel utdelningen är av vinsten. Ju lägre desto bättre eftersom om bolaget har tex 50% så kan de ju bibehålla utdelningen eller höja även om vinsten backar kortsiktigt. Ett bolag med tex 95% payout ratio får det tufft att behålla utdelningen om vinsten backar några år, då räcker den ju inte till utdelningen.

  En bra bok för nybörjare är Anders Haskels bok, du finner den under mina boktips högst upp på sajten.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera