söndag, december 06, 2015

NP3 fastigheter ett utdelningscase

Detta är ett sponsrat inlägg
För cirka ett år sedan noterades NP3 fastigheter och jag deltog faktiskt i noteringen i min IPS (pensionspar), jag tyckte det var en lockande notering med en sund värdering. Sedan dess har NP3s fastighetsportfölj växt rejält, bortåt 50%.

Något som verkligen attraherar mig i NP3 är att de har fokus på kassaflöde, alltså att äga och tjäna pengar på fastigheterna. Vissa bolag har fokus på transaktioner och att tjäna pengar på stigande fastighetsvärde och den typen av bolag är inte min favorit.

Utdelningspolicyn är minst sagt aktieägarvänlig och lyder "Utdelningen ska uppgå till 60 procent av förvaltningsresultatet efter betald skatt."
Baserat på 9-månaders rapporten kan man anta att förvaltningsresultatet för 2015 landar kring 4 kronor per aktie vilket skulle betyda en utdelning runt 2,4 kronor. På kurser kring 42 kronor ger detta en direktavkastning om cirka 5,7% vilket är mäkta bra i dessa lågräntetider.

Eget kapital ligger kring 35 kronor, belåningsgraden runt 55%, avkastning på eget kapital är kring 9%.

Fastighetsportföljen har redan växt bra och de har fokus på fortsatt tillväxt. Flera nyckeltal är fina och utdelningen ser ut att kunna bli riktigt god på lång sikt given en investering idag. Jag tycker att NP3 fastigheter är lockande på dagens kurs kring 42 kr givet ett långsiktigt perspektiv. Stadigt stigande förvaltningsresultat och utdelning kommer förr eller senare innebära högre aktiekurs!

Kolla in FinWire TV intervju med bolagets VD Andreas Nelvig. Knappt 8 minuter långt och väldigt informativt, ett mycket bra sätt att få bättre koll på bolaget och dess aktie.

I samarbete med FinWire TV.

6 kommentarer:

 1. Tack för denna. Det bolaget har flugit helt under min radar men låter som ett bolag värt en extra titt.

  SvaraRadera
 2. Tjena!

  Hur tungt ligger du mot fastigheter i portföljen?
  Jag ser att väldigt mycket i din portfölj är viktat mot fastigheter men hur mycket?

  Ta hand om dig :)

  SvaraRadera
 3. Petrusko, är inte Amasten ett bättre fastighetsköp? Substansvärdet per stamaktie ligger på 3,80 kr och aktien handlas strax över 3 kr. Det finns också chans att aktien flyttas till huvudlistan, vilket också borde få upp kursen.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 4. Hej Bangkok,
  24% av portföljen är viktad i fastighetssektorn. Där räknar jag ej in preferensaktier då det inte ger någon exponering i sektorn utan är mer av en ränteplacering utan del i sektorns ups/downs.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Tjena Krusse,
  Amasten och NP3 är två helt olika bolag. Jag gillar bägge. Normalt sett väljer jag lätt bostadsfastigheter framför alla andra typer men Amasten är lite speciellt. De har fastigheter på lite sämre lägen och ofta med renoveringsbehov osv. Stor potential men samtidigt lite högre risk. Substansvärderingen av Amasten är lockande men har så varit ända sedan notering i princip. Förvärv görs med stamaktier som betalning och det är något som talar för fortsatt press på värderingen av aktien.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Tjena petrusko. Mkt intressant. Jag har dock en fråga som är ett litet sidospår.

  Ifall man vill ha en global viktning i portföljen för att sprida risken så har jag spanat in två alternativ. SPP Aktiefond Global och Vanguard Total World Stock ETF (VT). Det som är lockande är att man får utdelning från Vanguard (dock dollar som omvandlas till SEK, så viss valuta risk där). Dock har SPP gått mkt bättre på 3 år, ca 70% mot Vanguards ca 20%....inte så roligt. Men det kanske har sin förklaring till att man får utdelningen i handen?

  Vad tror du skulle vara det bästa valet av dessa två?

  Stort tack på förhand!

  SvaraRadera