onsdag, december 02, 2015

Senaste köpet, ökade i min favoritpreff

Idag ökade jag i Akelius residential preferens på 297 kronor. Det är 3 kronor under den ursprungliga noteringen som jag deltog i och 23 kronor under den senaste emissionen som jag tecknade. Utdelningen är 20 kronor per år vilket ger en direktavkastning om ca 6,73%.

Inlösenkursen sänks i en trappa och blir som lägst 330 kronor och det gäller från sommaren år 2024 och framåt. En tydlig signal om att de sannolikt ej kommer lösa in den innan dess alltså. Jag tror inte på en inlösen år 2024 utan jag tror den här lever vidare. Preffkapital är väldigt effektivt för ett fastighetsbolag.

Jag planerar att behålla mina Akeliuspreffar till en eventuell inlösen och oroar mig inte över hur kursen utvecklas på kort sikt. Går allt vägen så får jag 330 kronor stycket för mina aktier om många många år, sannolikt motvilligt =)

Akelius äger nästan uteslutande hyresfastigheter och det är den minst riskfyllda fastighetstypen. De har ett starkt och pålitligt kassaflöde och god kredit rating. Det här är min favoritpreff av denna anledning. De har en förhållandevis låg risk och sett till detta en god direktavkastning.


11 kommentarer:

 1. Tackar för god läsning. Ökar du något i tele2 nu för tiden. Med vänlig hälsning, Magnus

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag funderar även jag att öka mina preffinnehav. SAS största innehav med Akelius som tvåa. Jag har dock resonerat om jag skulle lägga in lite mer högrisk (tex eniro då nya ägare gör att caset känns tryggare nu och hyfsad riskaward på ca 15% avkastning). Det kommer isf bli små innehav givetvis - så en ev default inte drabbar helheten men samtidigt höjer totalavkastningen. Ginger oil är ju en annan liknande. Skulle dock akta mig mig för en-fastighetspreffar typ Saltängen, Kallebäck m.fl. Gillar själv tanken att kunna skapa motsvarande en egen "prefffond" med några mer högavkastande inneav :-).
  Antar att du tycker att det är att gambla för mycket?
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
 3. Saltängen, kallebäck, delarka och Torslanda har stamaktier, inte preferensaktier. Ser inget fel att äga dem med tanke på att vinsten går till utdelningarna, i princip. Risken bör givetvis beaktas, som med alla bolag.

  SvaraRadera
 4. 2024 kanske vi har en ränta på 10%......då får du inga 330 kr per preff, kanske hälften om du har tur......

  Ingen vet hur det ser ut så långt fram i tiden, men att räntan skulle vara lika låg som idag är osannolikt.

  Mvh groda

  SvaraRadera
 5. Vad tycker du om Heimstadens preff? Även det bostadsfastigheter. Jag sitter på lika delar Akelius och Heimstaden och en mindre post SAS-preff och tänker mig att återinvestera utdelningar i Akelius och Heimstaden under många år.

  SvaraRadera
 6. Hej Groda,
  Inlösenkursen är förutbestämd och den kan de ej avvika från. Jag kommer ej sälja mina Akelius preffar och när de väl löser in dem kommer jag få betalt exakt 330 kronor per styck, givet att de löser in dem 2024 eller senare. Gör de det tidigare så får jag ännu mer betalt.

  Priset för aktien på börsen kommer svaja upp och ned med ränteläget men det är något helt annat.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Tjena JB,
  Jag gillar Heimstaden och äger den själv. Det är betydligt högre risk i den vs Akelius och den borde handlas ned något nu mtp priset på Akelius och andra preffar. 265-270 kr vore mer rimligt för Heimstaden.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Petrusko, har du dina Akelius preffar i AF eller ISK?
  Man kunde inte teckna i ISK från början. Hur gör du rent praktiskt när du fyller på med dem?

  SvaraRadera
 9. Hej Anonym,
  Via Avanza har jag kunnat delta via ISK i alla emissioner av Akelius preff inklusive den ursprungliga noteringen.

  Man kan däremot inte äga den i ett IPS-konto.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

 10. Hej igen Petrusko,

  Om(när) räntan stiger kommer ju priset på preffarna sjunka, och självklart så kommer inte bolagen lösa in preffarna för sitt fulla inlösenpris utan antingen låta dom löpa eller köpa in dom över börsen.

  Sitter man då på preffar som delar ut 6-7% och sparräntan ligger på samma nivå så faller ju hela poängen med att ha preffar. Betänk att man då har en inflation som äter upp utdelningarna och att sälja preffarna på börsen är ju inte så lockande eftersom man får dåligt betalt.

  Man måste också belysa riskerna med preffarna, i framtiden kanske vi får en normalränta som ligger på 5-7% och att då sitta och hoppas på att räntorna skall återvända till dagens nivåer blir inte kul..... ränteläget är verkligen en viktig variabel som man inte kan bortse ifrån när man handlar med preffar.

  http://1.bp.blogspot.com/-OSZD4pfwvWU/UhYguPKu_6I/AAAAAAAAVhI/4seuBl-bmX0/s1600/BSQlnOyCIAAjHf-.jpg-large.jpeg

  mvh groda

  __________________________________
  Hej Groda,
  Inlösenkursen är förutbestämd och den kan de ej avvika från. Jag kommer ej sälja mina Akelius preffar och när de väl löser in dem kommer jag få betalt exakt 330 kronor per styck, givet att de löser in dem 2024 eller senare. Gör de det tidigare så får jag ännu mer betalt.

  Priset för aktien på börsen kommer svaja upp och ned med ränteläget men det är något helt annat.

  Mvh petrusko
  _________________________-

  SvaraRadera
 11. Tjena Groda,
  Tack för din kommentar. Ja man måste vara medveten om risken i preferensaktier. När man förstår hur de värderas förstår man sannolikt också risken. Högre ränta betyder lägre aktiekurs för en preferensaktie. Jag har skrivit ett inlägg som förklarar hur preferensaktier värderas.

  http://petrusko.blogspot.se/2015/06/introduktion-till-preferensaktier.html

  Mvh petrusko

  SvaraRadera