Goda nyheter, lägre courtage!

Igår nåddes jag av riktigt goda nyheter från Avanza, de har sänkt minicourtaget på svenska börshandlade fonder (ETFer) till 1 krona.

För min egen del kunde det inte komma mer lägligt. Jag har länge suktat efter Xact OMXSB Utd men aldrig kommit till skott då jag inte velat köpa för mindre än 8000 kr pga det gamla minicourtaget om 19 kr. Jag hade inte riktigt tålamod att vänta utan köpte annat istället. Jag är mer sugen än någonsin att plocka in den här fina indexfonden och hade faktiskt bestämt mig för att slå till vid löning i november. Med det nya courtaget kommer jag nog köpa redan i veckan som kommer, jag har en hel del utdelningar på väg in.

Sannolikt innebär detta att jag kommer köpa regelbundet i Xact OMXSB Utd, jag har gärna en god del av denna i portföljen då jag anser att den är en mycket bra riskbalanserare för portföljen. En indexplacering tar bort risken att jag själv gör misstag och eller inte vet vad jag gör =)

Den fonden jag fastnat för utgör en mycket liten del av totala ETF-handeln i Sverige. En majoritet av handeln utgörs av derivatinstrument som Xact Bear och Xact Bull och för alla som handlar i dessa med mindre kapital är detta goda nyheter. Vissa har säkert låtit bli pga för högt minicourtage och nu är det möjligt med endast 1 krona minicourtage.

Jag använder Avanza mini och gör många små affärer. Om man oftast köper för under 15.000 kronor åt gången är denna courtageklass jättebra.

9 kommentarer:

 1. Om du satsar på Avanza Zero iställlet slipper du ju den årliiga avgiften (även om den är låg) plus spreaden.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset!
  Riktigt trevligt, lite info från Avanza att de sänkt priset..

  SvaraRadera
 3. Även jag intresserad av denna produkt. Vet du var direktavkastningen ligger på just nu?

  SvaraRadera
 4. Tjena anonym,
  senaste utdelningen var 17,65 kronor och på nuvarande kurs är direktavkastningen cirka 4,4%.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. wow...4,4% på OMX... Det är bra. Men såg lite historik och det har inte varit så jämn ökning. Visserligen är det högre utdelning nu än för 10 år sedan men resan har varit ojämn. Men gillar att den delar ut. Visserligen får man väl mer andelar i Avanza Zero men är ganska säker att OMX30 inte delar ut 4,4% i direktavkastning just nu. Blir nytt månadssparande tror jag för min egen del.

  SvaraRadera
 6. Äntligen. Jag har mailat dem då och då (senast bara för några dagar sedan)om just detta. Jag låtsas att det är helt min förtjänst ;)

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko!

  Tackar för en intressant blogg! Hade det inte varit smidigare att månadsspara courtagefritt på NordNet gällande den specifika ETF:en?

  SvaraRadera
 8. Hej Anonym,
  Är det verkligen courtagefritt på just den här ETF:en? Sist jag kollade fattade jag det som att det är 1 kr minicourtage som gäller. Månadssparet i ETF:er utan courtage såg jag inte så många kuliga alternativ.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Hej Petrusko!

  Det stämmer det du skrev. Jag hade dessvärre fel, såg på vanliga OMXS30. Nej, det är inte alltför många alternativ i det courtagefria månadssparandet.

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...