Bli en vinnare på börsen

Aktieinvestering är inte direkt rocket science. Det är inte något där den med högst IQ vinner. Man kan bli jätteduktig på aktieinvesteringar utan att vara smartaste snubben (eller snubbelinan) i stan.

Man kommer väldigt långt på sunt förnuft och om man adderar god självinsikt och kyliga nerver kan det bli fantastiskt bra. Via sunt förnuft kan man utesluta investeringar man ej förstår sig på, man kan skippa branscher som är mer riskfyllda än andra, ja det sunda förnuftet kan hjälpa till med mycket.

Det är få förunnat att uthålligt slå index på lång sikt. Med god självinsikt kan man anta sunda förväntningar och inte tro att man är bättre än alla andra. För de flesta "svenssons" är den bästa strategin ett långsiktigt sparande via regelbundna köp i billiga indexfonder och eller de stora investmentbolagen som tex Investor. Eftersom det är så få som slår index är det ju det smarta och sunda valet.

Med kyliga nerver fortsätter man köpa i breda nedgångar när väldigt många andra säljer i panik. Börsen går ju alltid upp på sikt och med detta i minnet kan man strunta i andras panik. Att försöka tajma upp och nedgång och gå in och ur på börsen är det ytterst få som lyckas med på lång sikt. Med sunt förnuft och god självinsikt konstaterar man att man inte borde ägna sig åt det. Strunta i media och dess domedagsrubriker, håll dig till din strategi, fortsätt köpa och förbli en vinnare.

Den som bestämmer sig för att spara långsiktigt i tex Avanza Zero gör ett mycket bra val, ett oerhört smart val som man kan ta utan att vara smartast i stan!

På lång sikt gör avgifter och skatt jättestor skillnad varpå jag inte nog kan betona vikten av att satsa på en riktigt billig fond, gärna en gratis som Avanza Zero eller Nordnets motsvarighet. Den mest fördelaktiga sparformen skattemässigt är ett InvesteringsSparKonto och det blir mycket mer pengar kvar till dig själv på lång sikt om du sparar via ett sådant. Har du inget än se till att öppna ett omgående!

De flesta har självinsikten att inte tro att de är lika bra eller bättre än Zlatan på fotboll. Förvånansvärt många tror att de är Zlatan i börsvärlden.

Så för att vara en vinnare på börsen räcker det med att köpa Avanza Zero varje månad år ut och in. Det kommer ge en avkastning som index och det kommer vara bättre än de flesta aktiva fonder och diverse aktörer på börsen. Via indexinvestering går man inte på några minor som tex ett innehav som kollapsar. Man behöver inte sätta sig in i specifika bolag, man behöver knappt lägga någon tid alls på sitt spar. Ett ISK och automatiskt köp av billiga indexfonder månad ut och in är nyckeln till god avkastning på lång sikt. Försök inte vara Zlatan! Var dig själv, en vinnare på börsen!

Historiskt har börsen gett kring 10% avkastning per år. Om du skulle spara 2000 kr per månad i Avanza Zero till 10% avkastning i snitt har du efter 20 år fått ihop en miljon fyrahundra tusen kronor! 1.400.000 kronor Vad väntar du på? Börja nu, var en vinnare på börsen!

Läs om Avanza Zero, fonden utan avgifter hos Avanza

Läs om ISK hos Avanza

Läs om ISK hos Aktieinvest
 

Image courtesy of TAW4 at FreeDigitalPhotos.net

18 kommentarer:

 1. Bra inlägg!
  Problemet är väl bara att det är så himla kul att agera på egen hand. Fondinvesteringar blir ju ganska intetsägande efter ett tag. Graham förordar en enkel ränte-aktie-portfölj för den defensive investeraren, där man bara skall behöva återställa de ursprungliga proportionerna med jämna mellanrum för att det ger investeraren något att göra (fritt ur minnet). Det är svårt att inse att det bästa man kan göra är att vara inaktiv. Det finns inte många andra mänskliga aktiviteter där inaktivitet belönas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tålamodet du får betalt för.

   Radera
 2. Avkastningen är olika för fonderna, du utgår från att ingen ger mer än indexet viket inte är riktigt.DNB Micro har gett 4ggr mer än 10%. 41,1%/1år. 146,2%/3år har den fonden och avgiften de tar ger bra mycket bättre avkastning än en billig fond som ger 10%/år. Har följt din blogg men börjar bli för mycket Avanza reklam nu.

  SvaraRadera
 3. Tjena Matsson, ja visst är det så att man lockas göra affärer för det är kul. INte lätt att hålla fingrarna i styr. =)

  Mvh Petrusko

  SvaraRadera
 4. Hej anonym,
  på så kort sikt som 3 år finns det flera fonder som slår index. På längre sikt blir de färre. Att titta i backspegeln just nu på en fond som gett bättre avkastning än index de tre senaste åren är intetsägande och farligt. Har man tur går det vägen har man det ej blir avkastningen sämre än index.

  När den där DNB Micro slagit index uthålligt i bortåt 15 år är det något att komma med.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. För ett gäng år sedan var ju Skagens (Kon-Tiki) fonder helt oslagbara och slog alltid index...

   Radera
 5. Hallå
  Avanza zero återinvesterar utdelningar som dem får automatiskt.
  Men betalar dem skatt på utdelningarna innan dem återinvesteras?
  Gör dem det så är det ju klar fördel att skippa fonder och ha egna aktier istället i isk.

  SvaraRadera
 6. Tjena Anonym,
  Nej Avanza Zero betalar inte skatt på mottagna utdelningar innan de återinvesterar dem.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Jag (som själv har en hel del i Avanza Zero) har börjat bli lite tveksam till att det är den bästa indexfonden med tanke på vilka företag som ingår i indexet. Det blir mycket tung industri och bank och väldigt lite av de andra femton företagsbranscherna. Så vill man ha en svensk industri+bank-indexfond så är Avanza Zero bra, men annars verkar Nordnets Superfond Sverige bättre (bredare, mindre risk).

  SvaraRadera
 8. Tjena Daniel,
  Bra poäng. Jag sparar åt barnen i Avanza Zero men för egen del ligger Xact OMXSB Utd närmast till hands när det gäller indexinvestering och just att de följer ett bredare index på uppemot 100 bolag är en av anledningarna att jag gillar den.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. En fond i PPM 0,20 avgift som jag använder där är Seligson det är en passiv fond med världens starkaste varumärken ex googe,coca cola,McDonalds.. Den har avkastat 27,5%/1år,98,5%/3år,128,1&/5år,200,0%/10år Avanza Zero har gett 10%/1år, 56,8%/3år,64,6%/5år. Det är bara att ta beslutet själv men jag anser att Avanza Zero ger för lite över tiden. I vanliga fond sparande har jag andra fonder som över 10-15 år ger 34 ggr Zeros utdelning men man väljer själv spara i aktier till 90% främst USA aktier och lite SAS pref för den höga utdelningen. Tack för en bra blogg och bra tips .Med vänlig hälsning Roger

  SvaraRadera
 10. Roger, jag håller med James här och påminna om statistik som visar att fonder som går väldigt bra en period ofta lever gott på det i jämförelser men de som kommer in sent i fonden får inte del av den avkastningen. Det kan hända att den fonden du listade om 10 år fortfarande kommer ha en bättre statistik än Avanza Zero, men jag skulle hålla det för lika troligt att de kommer ha ungefär samma siffror.

  Var försiktig med fonder som redan gått upp väldigt mycket. Det kan vara försent att hoppa på tåget.

  SvaraRadera
 11. Mer reklam?
  Du vet om att du måste vara tydlig när du gör reklam va?
  Läs mer här: http://www.kreafonbloggen.se/2014/03/19/otillaten-smygreklam-i-bloggar/

  SvaraRadera
 12. Hej Petrusko. Jag gillar Din blogg och brukar titta till den lite då & då. Jag håller dock inte alltid med Dig, som i detta fall. Att slå index är inte alls att vara lika bra eller bättre än Zlatan på fotboll. I fotbollsvärlden skulle det motsvaras av att vara lika bra eller bättre än en genomsnittlig fotbollsspelare d.v.s. slå en div. 4 eller div 5 spelare (jag har lite dålig koll på hur många div det finns, men jag menar en spelare ur den mittersta div.) Har man bollsinne och vill lägga ner tid på träning så skall det inte vara en omöjlighet. Att vara lika bra eller bättre än Zlatan på fotboll skulle i börsvärden motsvaras av att slå index med sådär 5-6 ggr och det blir svårt, det håller jag med om. Jag tycker att man skall fokusera på att maximera avkastningen och inte på att slå index. I år är min aktieportfölj upp 25,53%, förra året var portföljen upp 33,66%, året dessförinnan 78,73% (det året var jag tung i Nokia som tjurrusade då mobiltelefonerna såldes till Microsoft, nästan 200% upp). Att bara satsa på index tycker jag är lite väl defensivt, med intresse och nerlagt arbete skall det gå att prestera bättre än så, men kanske inte vara Zlatan i börsvälden d.v.s. slå index 5-6 ggr år efter år.

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
 13. Hej
  Hittade en preff. som jag inte sett förut. "K2A" Har du skrivit om den ?
  Mvh

  SvaraRadera
 14. Tjena Marcus,
  Tack för din kommentar.
  Reklamen du ser på bloggen är Google ads. Jag använder även ett par affiliate nätverk som tex Wordon. Mina inlägg står jag för personligen och är inte reklam.

  Än så länge har jag skrivit 1 sponsrat inlägg i samarbete med en partner (SPP-fonder), jag var då tydlig med att inlägget var sponsrat.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 15. Tjena Krusse,
  Tack för en gedigen och jättebra kommentar. Visst har du en poäng. Jag tänker inte argumentera emot dig mer än att jag står för mitt inlägg. Det är dock i mycket grova penseldrag och för gemene man (average Joe) stämmer det nog bra.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 16. Hej Anonym,
  Jo jag har nog skrivit om K2A, i samband med IPOn. Jag var negativ till dem då. De ägde bara någon enstaka fastighet, hade negativt kassaflöde och var alldeles för visionära i sin beskrivning av bolaget.

  Min syn på dem är mindre negativ nu. De har snabbare än jag förväntat mig förvärvat fastigheter och fått ett mindre dåligt kassaflöde. De har projekt som väntas vara färdiga inom något år. Den är nog helt ok.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

iShares MSCI USA Quality Dividend UCITS ETF

Det här är är en börshandlad fond med inriktning mot amerikanska bolag med sund finansiell ställning och god utdelningspotential. iShares...