Kort kommentar Castellum Q3

Utdelningsnörd som jag är och med en mycket långsiktig syn lägger jag stor vikt till förvaltningsresultatet. Dels för att det är grund för utdelningen samt för att det på lång sikt mynnar ut i högre aktiekurs. Stigande förvaltningsresultat ger förr eller senare stigande aktiekurs.

Castellums målsättning är att växa förvaltningsresultatet med 10% per år, en tuff målsättning och det är medvetet. Aktiespararna brukar ifrågasätta målet årligen på årsstämman, de menar på att Castellum borde ha ett mål som de uppfyller varje enskilt år. Jag är ej enig med Aktiespararna, det är ingen guidance utan det är en målsättning för bolaget och målsättningar skall vara tuffa. Är det för lätt behöver man inte kämpa ens och kämpar man inte blir man ineffektiv och förlegad.

Nog om det, Castellum rapporterade 4% tillväxt i förvaltningsresultatet för 9 mån perioden januari - september. Detta gör att jag känner mig trygg i en utdelningstillväxt om minst 5% till våren, motsvarande 4,83 kronor. Avrundning till 4,8 eller 4,85 kronor är sannolikt.
Jag förväntar mig alltså en utdelning om 4,8 kronor som lägst.

Vidare meddelar Castellum att de fortsatt strukturerar om fastighetsportföljen till en mer tillväxtorienterad sådan. Den uppdaterade strategin innebär en högre omsättningshastighet på portföljen än tidigare och där har jag en mycket konservativ syn, jag gillar inte transaktionsdrivna fastighetsbolag. Vinster skall genereras genom att äga och förvalta fastigheter, i min bok iaf. Än så länge är jag dock inte orolig att Castellum blivit för transaktionsdrivet men jag håller ett vakande öga på utvecklingen.

13 kommentarer:

 1. Är det inte jobbigt att endast tänka på utdelningar? Du fastnade i Ratos och nu Telia och Tele2. Samt preffar som sjunker som en sten.

  Pelle

  SvaraRadera
 2. Tack för bra återkoppling kring rapport!

  SvaraRadera
 3. vad ligger ditt pris per aktie "i bevakningslistan" ? I viket spann ca alltså

  SvaraRadera
 4. Tjena Pelle,
  Jag tänker inte endast utdelningar. Dock är det ett nödvändigt kriterium. Att preffar skulle backa var uppenbart, de flesta initierade hade det i korten. Jag välkomnar nedgången då jag får mer utdelning per investerad krona.

  Telia och Tele2 äger jag vidare för sin utdelning som jag ser som ohotad närmsta tiden. Jag har is i magen och äger mina aktier på lång sikt. Kortsiktiga svängningar gör mig inte nervös. Med facit i hand kan man för tillfället mena på att jag skulle sålt Ratos tidigare men det är lätt att säga i efterhand. Mina första Ratos köpte jag kring 1999 och mina sista för något år sedan.

  Tack för din kommentar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym,
  Det varierar med tiden. Värdering är relativ. Ett bra pris idag kan vara ett dåligt pris om ett år, hänsyn tagen till omständigheter som ränteläge, allmänt börsklimat mm.

  Är det någon specifik du undrar över just nu?

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Värt att nämna är ju att om castellum ökade sin belåning i detta lågränteläge står dom att få en rejäl hävarm på investerat kapital.

  Det är ju trotts allt en bit kvar till 10% tror detta på några års sikt är det bästa. Förhoppningsvis återgår dom till en mer konservativ investeringsfilosofi när räntorna börjar stiga.

  Sedan gällande pressar håller jag med Petrusko, köp kontinuerligt så ökar man bara sin Yoc när prefpriserna dyker. Har man på det lite belåning så får man ytterligare hävarm. Nordnet har 0,99% ränta på sitt knockoutlån.

  Petrusko, kryddar du aldrig portföljen eller är du helt strikt?

  Tack för en bra blogg,

  SvaraRadera
 7. Castellum tror jag får det svårt att uppfylla sin utdelnings historik när de tappar Nordea som hyr många fastigheter i centrala lägen

  SvaraRadera
 8. Vilka nivåer tycker du det är okej att köpa Castellum?

  SvaraRadera
 9. Diös bättre än Castellum

  SvaraRadera
 10. Tjena hunken,
  Nej jag kryddar inte i den bemärkelsen som gemena man har. Jag tycker SAS pref är lite kryddigt men det fnissar nog många åt att jag resonerar så =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym,
  Du behöver inte vara orolig för kontraktet de tappade med Nordea. Det är försumbara belopp i sammanhanget och Castellum kommer hitta annan hyresgäst på sikt.

  Kontraktet med Nordea är en smula i en jättestor kakburk.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Hej Stefan,
  Med min långsiktiga syn är Castellum utmärkt att köpa på nuvarande nivåer kring 120 kronor. Återinvestera utdelningarna för bästa möjliga avkastning på lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. De kommer få det tufft framöver. Kostnadsjakt viktigt för att få upp avkastningen. Kan bli lockande att dra ned på underhåll o det straffar sig på lång sikt

  Många av de stora växla lite högre avkastande hus i sämre lägen till hus i bättre lägen till låg avkastning. Detta i en marknad som är glödhet. Någon kommer att få problem framöver...

  Analytiker och ägare eldar på beteendet.

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...