Jag köpte mer Atlas Copco

För bara någon dag sedan ökade jag i Atlas Copco b på 184 kronor, en fin kurs att köpa på. Idag köpte jag än mer på kursen 181 kr men när börsdagen var över stängde aktien på 177,8 kronor.
Både häromdagen och idag var det ordrar med lång giltighetstid som gick igenom. Jag kommer lägga in ny köporder i Atlas Copco med lång giltighetstid med än lägre kurs, som vanligt. Skall spana lite på det men kanske blir det 175 kronor.

Skulle Atlas Copco b handlas i 175 kr ger det en direktavkastning om 3,4% på en oförändrad utdelning om 6 kronor. Jag blir ej förvånad om den höjs till 6,5 kronor, estimaten hos SMEdirekt är 6,43 kronor.
På kursen 175 kronor och en utdelning om 6,5 kronor så snackar vi 3,7% direktavkastning. Ja, man kan ju hoppas på det =)

Det är skakigt på börsen nu och jag tror man kommer kunna köpa Atlas Copco b för 175 kronor den närmsta tiden.

Grafen ovan visar mina köp i Atlas. Från start på 200 kronor till häromdagen på 184 kronor. Förhoppningsvis har jag en "boll" i det där diagrammet snart för 175 kronor =)

13 kommentarer:

  1. Hej,

    Är det jag som är ute och cyklar eller var inte utdelningen 12 (och inte 6), alltså närmare 6% DA?
    Mvh,
    Henrik

    SvaraRadera
  2. Tjena Henrik,
    Ja du är ute och cyklar fast samtidigt inte.
    De delade ut en bonusutdelning om 6 kronor i våras vilket tar utdelningen i år till totalt 12 kronor.

    Bonusutdelning är av engångskaraktär och man utgår från ordinarie utdelning när man pratar prognoser osv, därav säger man tex en oförändrad utdelning om 6 kronor.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Jag har tidigare läst att du föredrar KF framför ISK vid köp av amerikanska aktier. Har det någon större betydelse om man köper för mindre belopp, låt säga 10k?

    Tack för en utmärkt blogg :)

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym,
    Man skall alltid ha utländska aktier i en KF framför ett ISK, oavsett belopp. Om de lämnar utdelning åtminstone.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad då alltid, det här är ju falskt. Har du överskott av kapital så får du tillbaka källskatten, precis som i KF. Automatiskt, precis som i KF. Snacka om att dra hela befolkningen över samma bolånetorsk-kam. Börjar bli lite sur över att se den här lögnen spridas så nonchalant överallt. Myten om Källskatten och ISK.

      Radera
  5. Hej
    Hur kan du vara säker på att dom inte sänker utdelningen ??
    Det kan ju bli några svåra år framöver.
    Mvh

    SvaraRadera
  6. Hur får du in köptillfälle i graven hos avanza?

    Tack!

    /L

    SvaraRadera
  7. Hej Anonym med tankar om myter kring ISK/KF och utländsk källskatt.

    Jag är ledsen att behöva meddela att det verkar vara du som inte har koll på reglerna, som förvisso är oerhört snåriga i ett ISK.

    Även för helt obelånade personer är det i vissa fall betydligt bättre att ha utländska innehav i en KF. Man kan i ett ISK inte få mer källskatt i retur än den schablonskatt man betalar för sitt ISK. Om man har enbart eller en stor andel utländska högutdelare kommer man alltså hamna i en situation där man inte får hela källskatten i retur eftersom den överstiger schablonskatten på ens ISK.

    I en KF fungerar det så att det är pensionsbolaget som inte kan få mer utländsk källskatt i retur än de betalar schablonskatt och detta betyder att man som enskild placerare kan vara nästintill tvärsäker på att få hela skatten i retur även om man har 100% utländska innehav med hög direktavkastning.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har bra poänger, men språkbruket som används är så definitivt och tvärsäkert. När du förklarar och fördjupar nu, så ser ju vem som helst att så tvärsäkert var det ju inte. En sak som jag undrar, är om alla flockas till KF för högutdelande utländska aktier, kommer inte pensionsbolaget slå i det där taket då?

      Radera
  8. Hej Anonym om utdelningen,
    Jag kan vara säker på att Atlas inte sänker utdelningen den närmsta tiden av några enkla anledningar.

    För 2014 hade de en mycket god utdelningstäckning och vinsten skulle kunna rasa rejält utan att de skulle behöva sänka utdelningen.

    Atlas Copco har mycket sunda finanser.

    I senaste rapporten tjänade de 10,65 kr per aktie på rullande 12 mån. Inget som tyder på svårigheter att behålla 6 kronor utdelning.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Hej L,
    Klicka på "Händelser" och mina transaktioner.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Tjena Anonym,
    Lite ödmjukhet har ingen skadats av. Jag vill inte vara en besserwisser och kan tänka på att vara lite mjukare i ton och tycke =)

    Rent teoretiskt kan man ju leka med tanken att folk flockas till KF och alla äger högutdelande utländska innehav. I praktiken kommer det dock inte hända. Dels finns det redan så mycket pengar i KFar som bara står och jäser, pengar i svenska aktier och fonder. Sen är det ju allt nyspar, tex är KF en vanlig sparform för barn och vanligt barnspar är billiga indexfonder som tex Avanza Zero. Nej, Pensionsbolaget (bolaget bakom KFen) kommer inte bli blytunga i utländska högutdelare, det är jag säker på =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Jag föredra ISK till KF, man får tillbaka pengarna på samma år, är mer flexibel och faktiskt äger sina aktier, KF får man tillbaka källskatt året efter och angående källskatt kan man "spara" överskjutande del i 5 år på ISK. Som jag ser det, banker gillar när du väljer KF, det blir en långsiktig affär för dem. Lite skatteoptimering blir det kanske men ISK är klart bättre än KF i mina ögon utländska papper eller ej.

    SvaraRadera

Sålt Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility

  Jag har haft en liten slant i fonden Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility B . Det är snart ett år sedan jag tog in fonden och...