Investor ett utdelningscase?

Låt mig börja med att Investor aldrig varit en favorit of mine, jag har alltid gillat Industrivärden bättre. Anledning till detta har varit att jag gillat innehaven i Industrivärden bättre och att de historiskt gett en bättre avkastning. Nu börjar det se annorlunda ut. Investor har ryckt upp sig och beroende på tidsperiod man kollar på så har den gett bättre avkastning än Industrivärden.

Portföljen då?
Jag har ogillat Investors portfölj främst pga det onoterade krimskramset, det utgör ändå cirka 20% av Investors portfölj. Förhoppningsvis är de flesta innehaven ok men jag hade gärna sluppit tex telekomoperatören "3". Turligt nog står den bara för 2% av portföljen men så finns också IGC som gör tillväxtinvesteringar i Kina och USA, ytterligare 4% av portföljen. EQT som utgör 5% av Investors tillgångar vet jag inte om jag ogillar men det är inget jag hoppar högt över. Hade jag velat ha en Private Equity-investering hade jag gjort en direktinvestering i ett sådant bolag. Ja ja nog om det jag inte gillar med Investors portfölj och över till de noterade innehaven.
Här har vi en hel radda fina bolag som jag verkligen gillar. Atlas Copco, ABB, Wärtsilä, Saab mfl. SEB som väger 16% är förmodligen en bra långsiktig investering också.

Men hur är det med utdelningen då?
Låt oss gå igenom utdelningspolicyn:
"Vår utdelningspolicy är att en hög andel av mottagna utdelningar från noterade kärninvesteringar vidareutdelas samt att en distribution sker till aktieägarna från övriga nettotillgångar som motsvarar en direktavkastning i linje med aktiemarknadens. Målet är att betala en stadigt stigande utdelning."

Den fetmarkerade biten går jag igång ordentligt på! Stadigt stigande utdelning är guld (nä inte guld för det är kass men det är ett uttryck ni vet...) värt på lång sikt.

Hur ser utdelningshistoriken ut?
Vi kör en bild på det:

De senaste femton åren har Investor sänkt ordinarie utdelning vid två tillfällen och det är vid IT-krisen och finanskrisen. Sänkningar är aldrig av godo men det finns mer eller mindre dåliga sådana och här kan man lyfta fram att Investors sänkning ej varit kraftig. Från 3,4 till 3 kronor och från 4,75 till 4 kronor, inte alls så dramatiskt, vissa andra bolag halverade eller tom slopade vid samma perioden.

Jag gillade förre VDn Börje Ekholm, en riktigt skarp gubbe och en utdelningsälskare likt mig själv. Jag har varit i kontakt med honom ett par gånger och diskuterat utdelningar, något han har fokus på enligt min uppfattning. Den nya gubben är säkert bra han också!

I fem år på raken har de höjt utdelningen med en krona och man kan ana att de gör en liknande höjning till 10 kronor nu till våren. Investor har en A och en B-aktie noterad. A-aktien har avsevärt lägre omsättning men till en småsparare duger det gott, man kan tex räkna med att lätt kunna få avslut på 1000 st aktier på ett bräde en vanlig börsdag. Vet man med sig att man vill sälja när andra säljer gör man bäst i att köpa B-aktien med högre omsättning, det blir ju inte lika trångt i dörren där liksom. A-aktien handlas till en något lägre värdering av denna anledning. I fredags stängde Investor A på 283,8 kronor och med en utdelning om 10 kronor hamnar direktavkastningen på  ca 3,5%, inte fantastiskt för den här typ av investering.

Värderingen då?
Investmentbolag är ganska simpla, det är substansvärdets utveckling man skall hålla koll på. Här skall det nämnas att investmentbolagen just nu handlas till historiskt ganska låg rabatt (läs hög värdering). Detta är inte en bestående uppvärdering utan det går i cykler, upp och ned över tiden. Således skall man vara medveten om att aktien kan backa en hel del av denna anledning oavsett hur innehaven eller börsen går. Det är klart tänkbart att Investor någon gång åter kommer handlas till 40% substansrabatt. I senaste rapporten var substansvärdet 367 kronor per aktie och på nuvarande kurs om 283,8 kronor är substansrabatten ca 22% men det är en glädjekalkyl då 367 kronor substansvärde är från 30/6 och sedan dess har börsen backat: 9%. Antaget att Investors substansvärde backat lika mycket hamnar det på 334 kronor och en substansrabett om 15%. Mmm fundera på den värderingsskillnaden, om vi har 15% substansrabatt nu och det kan bli 40%. Ja ja, ingen ko på isen, det här svajar som sagt upp och ned och är man bara långsiktig behöver man inte fundera så mycket på det.

Efter min genomgång av Investor kan jag konstatera att jag numera gillar bolaget och dess innehav (i stora penseldrag). Som utdelningsinvestering tycker jag den får tummen upp. Över tiden kommer det säkert något som tvingar dem sänka utdelningen men man kan vänta sig en stadigt stigande utdelning ändå på sikt.

Läs mer om Investor hos Avanza.



9 kommentarer:

  1. Hej! Helt annat ämne borde du inte skriva något om "minskad risk i volati" såg att opus gått starkt i veckan i VW skandelens spår och samma resonemang borde väl gälla för volatis besiktningsdel ?!
    Den enes bröd den andres ....

    SvaraRadera
  2. Tjena Anonym,
    Jag såg att Opus hade uttalat sig i spåren av VolksWagendebaclet men jag tyckte bara det var fånigt. Det stärker inte på något sätt vilja och kraft att besiktning skall ske varje år. Ingenting som stärker Opus eller Besikta således. Risken har ej minskat.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet. Håller med dig om det mesta och har Investor som mitt största portfölj innehav (+ lite extra i Atlas Copco och ABB) av i princip de anledningarna du nämnde ovan. Undrar om de planerar att göra i framtiden som Atlas Copco och Husqvarna har gjort med att dela upp utdelningarna. Det är en intressant utveckling att nu även de svenska företagen börjar splitta utdelningarna i fler delar över året.

    Förresten angående ett av dina föregående inlägg om din portföljfördelning, har du sålt Latour? Har fått för mig att du nämnt dom i nåt av dina tidigare blogginlägg (eller förväxlar jag dig med någon av alla de andra bloggarna nu?!).

    Tack för en trevlig och inspirerande blogg, kul med en svensk utdelningsjagare med (och inte bara alla amerikanska).

    Mvh

    SvaraRadera
  4. Enig med dig kring din syn på investor, men nog ska man enl mig vänta med köp.

    SvaraRadera
  5. Tjena Anonym,
    Jo du är rätt ute med Latour. Jag började köpa så smått i början av året men i slutet av våren antog jag en bäsig syn på börsen och beslöt bla att vikta upp fixed income. Samtidigt sålde jag de innehav som var av meningslös storlek, bla Latour.

    SKulle gärna äga LAtour på lång sikt. Hoppas jag går in där igen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Trevlig genomgång av ett mycket trevligt bolag. Jag tror personligen att det är ett bra innehav för att komplettera en "utdelningsportfölj". Lite värdestegring över tid är nog bra det med.

    Jag håller även med ovan skribent om att man kan nog vara lite kylig och invänta en lägre värdering, även om den faktiskt sjunkit rätt rejält redan. Men att börja leta efter "skala in sig" knappen kan nog vara på tiden! Den stora fördelen i mitt tycke är att man egentligen köper sig tid. Man slipper ju lägga tid på flera bolag om man väljer att lita på wallenbergarna, vilket dom verkar värda so far..

    i övrigt tack för en bra blogg

    MvH

    SvaraRadera
  7. Well,

    Onoterat krimskrams?! Man bör ta i beaktande det stora övervärde som finns i Mölnlycke. Roligt att Investor köpt ytterligare aktier i ABB för 2,5 miljarder. Man är alert och aktiv. Tror att substansvärdet ligger runt 350kr/aktie idag.

    Har själv köpt aktier i bolaget idag. I dagens marknad tycker jag det är ett bra köp.

    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
  8. Köpte Ratos idag för 48.50 kr nästan 7 procent i utdelning till våren bättre än Investor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonymus: Investor står idag i 311 kr, Ratos i 39 kr. Dessutom har Investor råd att fortsätta dela ut pengar. Så nej, Ratos är inte bättre än investor.

      Sorry för efterklokheten men jag kunde inte hålla mig ;).

      Radera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...