onsdag, augusti 19, 2015

Atlas Copco b 200 kr

Boom, så vart man ägare till Atlas Copco, ett makalöst fint bolag. Jag har nyligen skrivit inlägg om de sura börsmånaderna augusti och september samt ett inlägg där jag spekulerade i att Atlas Copco b skulle handlas ner till 200 kr i spåren av den sämre börsen.

Jag lade in en order med några månaders giltighetstid och idag fick jag avslut. Denna gången har jag klippt in ett betydligt större antal direkt från start än när jag i våras påbörjade regelbundet köp i aktien. När jag i slutet maj gjorde ändringar i portföljen som följd av min negativa syn på börsen inför sommaren så sålde jag mitt lilla innehav i Atlas.

Nu är jag åter glad ägare i Atlas Copco och planerar äga den på mycket lång sikt.

Jag får ofta frågor kring A och B aktien där många undrar vad skillnaden är och de kommer här:

Det omsätts betydligt fler Atlas A per dag och det gör att alla större aktörer väljer den, institutionella aktörer som traders.

Atlas A är mer röststark och ger mer bestämmande över bolaget.

Jepp, det där är pretty much it. Så om man inte rör sig med tiotals miljoner per köp skall man köpa Atlas Copco b och åtnjuta cirka 10% lägre aktiekurs.

Läs inlägget jag skrev häromdagen om Atlas Copco med utdelning och vinstprognos bla: http://petrusko.blogspot.se/2015/08/jag-satter-pengarna-dar-munnen-ar-atlas.html

Jag sätter pengarna där munnen är och köper Atlas Copco.... =)

23 kommentarer:

 1. Skoj där, valde att fylla på med lite Atlas på 200 idag med. Med sikte på lång sikt! http://www.tradevenue.se/sparaforlivet

  SvaraRadera
 2. Tjena,
  vad kul, det tror jag blir kalasbra till din 10-års plan.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Ja det gäller att ta tillvara på tillfällena. Jag är dock skeptisk till en hållbar vinst på 12 kr per aktie utan tror snarare på 11 kr. Då är det inte så "billigt" längre sett till det historiskt höga P/E talet. Jag är svagt positiv och har inte vågat trycka på köpknappen ännu.

  //K

  SvaraRadera
 4. Hej K,
  All respekt till dina tankar och agerande. Vill bara lyfta fram att de hittills i år ligger väl över föregående års resultat och det ser ljust ut för dem att komma upp kring 12 kronor vinst per aktie för helåret..

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Jag la själv en köporder på 200 för nån vecka sedan, men blev girig och köpte in mig på 207 :) På sikt kanske jag kan sänka mitt gav, men hur som helst är det nog en bra investering på lång sikt.

  SvaraRadera
 6. Hej Leif,
  precis, på mycket lång sikt gör de där sju kronorna liten skillnad. Det blir bra det här.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Atlas faller och faller. Köpte några på 199,60. Svårt att se den som övervärderad på den här nivån.. Rimligt pris för ett fint bolag. Det blir trevligt med en liten tröst-utdelning i höstmörkret då kursen mycket väl kan fortsätta nedåt ett tag till. Säkert massa brus som påverkar. På lång sikt är det ett trevligt kärn-innehav i pengamaskinen!

  SvaraRadera
 8. Tack för tipset, Petrusko!
  Även jag köpte Atlas idag till kurs 200.
  Köpte även ABB som kan bli ett fint avknoppningscase och kursen har kommit ned sedan Cevians köp varpå nyckeltalen ser helt ok ut.

  SvaraRadera
 9. Det är också så att utdelningen på alla stamaktier är lika, oberoende av om det är A, B eller C aktier. Därför så brukar jag välja den billigaste ty då blir utdelningen störst i %. Det är inte alltid som de röstsvaga aktierna är billigast t.ex. Ericsson och SEB har billigare röststarka A aktier. Hos Avanza är det dessutom inte alltid som både A & B aktien är superlån grundade. Vill man belåna sina aktier och betala liten ränta så skall man välja de aktieslag som kan användas för superlånet. För Atlas är både A & B superlån grundande, men så är det inte för alla bolag.

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
 10. Hej Petrusko!
  Tack för en riktigt bra blogg! Jag missförstår säkert något nu, men hur kommer det sig att du skriver att direktavkastningen är 3,25% men att det står på Avanza att den ligger på drygt 5%?

  Hälsar och undrar
  Anders

  SvaraRadera
 11. Tjena Krusse,
  bra poäng, utnyttjar man superlånet så tar man naturligtvis hänsyn till det och väljer ev den som är med i superlånet. Jag är glad att Atlas b är med i superlånet, alltid bra att stärka upp låneutrymmet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Hej Anonym om ABB,
  Det blir nog en bra placering, jag gillar ABBs verksamhet och vad jag har för mig är en stark marknadsposition.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Hej Anders,
  Avanza uppger 2014 års utdelning som betalas ut under 2015 och i den räknar de in extrautdelningen. De räknar alltså på 6 + 6 kronor.

  Det där är ju old news och jag blickar framåt, jag räknar på utdelningen för 2015 och antar att den blir 6,5 kr vilket på 200 kr blir 3,25% direktavkastning.
  Avanzas uppgift om drygt 5% som du säger är irrelevant eftersom utdelningen redan är tagen och en bonusutdelning är inräknad i den.

  Skall man räkna på något är det ordinarie utdelning eller antagande om kommande utdelning. Jag har som sagt räknat på kommande utdelning.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Köpte även jag lite atlas idag, nu väntar jag på castellum för en ingång. Vi kan ju hoppas på det bästa.

  SvaraRadera
 15. Vad kul att vi är så många som köpt Atlas idag, det lär vi inte ångra om många år.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 16. En till här som köpte på sig några

  SvaraRadera
 17. Funderar på att lägga följande långordrar med min kredit på Avanza:

  Swedbank 180 kronor
  Axfood 120 kronor
  HM 320 kronor
  Atlas Copco 190 kronor
  NCC 230 kronor

  Har aldrig riktigt testa avancerad orderläggning mer än nån enstaka gång så det ska bli intressant att se om något utlöses.

  SvaraRadera
 18. Köpte på mig lite Atlas idag till kursen 198 kr. Kollade på deras utdelning, där står det Interimsutdelning och Distribution av värdepapper. Kan någon förklara vad detta betyder för mig?

  Tack för en bra blogg som jag följer dagligen.

  / David

  SvaraRadera
 19. Helt ny i kvarteret och har läst på under lite drygt ett år på diverse bloggar och liknande. Har nu utdelningar som prioriterad långsiktig strategi. Köpte Atlas idag efter ditt råd och fick köpa för 197,50 - mäkta nöjd! :) Tack för tipset!

  SvaraRadera
 20. Hej Leif,
  vi håller tummarna att några av de där ordrarna går igenom framöver. =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 21. Tjena David,
  Jag ökade också på 198 kronor idag.
  Atlas Copco har delat upp sin utdelning på två tillfällen. Första i maj och den andra som kallas interimsutdelning är i november.

  Distribution av värdepapper syftar till extrautdelningen de gjorde i våras, då delade de ut en inlösenaktie som automatiskt löstes in för 6 kronor utöver ordinarie utdelningen om 3 kr.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 22. Hej Niclas,
  kul, jag ökade idag också på 198 kronor. Det här blir riktigt bra på lång sikt, det tror jag.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 23. Gött! 200 Atlas för 197,10 - kommer att sitta som en smäck till pension om 15 år. Tror dock på ytterligare dippar och lägger en långorder på strax över 190:-. Spännande tider.

  SvaraRadera