Xact har sänkt avgifterna

ETF:er* är jättepopulärt globalt och framförallt i USA där det växer rejält. Fenomenet kommer förr eller senare få  fäste även här hos oss även om det verkar ta sin tid. Xact är vakna och vill bevaka sin dominanta position på nordiska marknaden och sänker avgifterna på några av fonderna för att bättre stämma överens med rådande prisbild på världsmarknaden. Xact har över 90% marknadsandel på ETF:er i norden.

Nedan är ändringarna som görs:

Fond
Ny förvaltningsavgift
Tidigare förvaltningsavgift
XACT OMXS30
0,10%
0,30%
XACT OMXSB Utdelande
0,15%
0,30%
XACT Norden 30
0,15%
0,40%

Sänkningen gjordes 14:e april 2015, jag har varit sen med att snappa upp det bara.

Jag gillar Xact OMXSB Utdelande och jag har uppdaterat mitt inlägg om den så att avgiften är korrekt. Länk till inlägget här: http://petrusko.blogspot.se/2015/03/indexsparande-for-dig-som-gillar.html 

*En ETF är en börshandlad fond och den handlas på samma sätt som man köper och säljer aktier. ETF står för Exchange Traded Fund. Förvaltningsavgiften som nu sänkts tas ut löpande från fonden och är inget man märker av, det går inte att tajma tex. I övrigt betalar man courtage till sin mäklare när man säljer/köper ETF:er.

3 kommentarer:

 1. Vad finns det för argument till att köpa XACT OMXS30 istället för Avanza Zero eller motsvarande?

  Tack för en jättebra blogg!

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  XACT OMXS30 går att investera stora summor i medan Avanza Zero är för småspar och max 25.000 kr per köp. Xact OMXS30 går att sälja köpa på sekunden medan Avanza zero tar timmar/dag att få avslut.

  Det är upp till var och en att investera i det som passar bäst.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Djingis säger:

  Varför gillar du den utdelande bättre? Beroende på vilket belopp man har investerat och vilka transaktionskostnader man har bör den icke utdelande ETF:en vara ett bättre alternativ? Jag kan förstå att det är attraktivt med instrument som avkastar kuponger men i fallet med indexkonstruktioner som denna borde det vara intressantare och kika på kostnadseffektivitet? Håller med om den tydliga fördelen gentemot fonder vilka tar för längre tid att köpa och sälja.

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...