Sålt mina resterande Ratos

Jag har under en tid minskat mitt innehav i Ratos och idag rök de sista. Aktien har haft en sorglig utveckling under flera år men jag har ändå inte tappat tron på bolaget. De har gjort en del exits, vissa ok någon jättebra men förvärven lyser med sin frånvaro. Ratos kassa växer och det är dåligt för aktieägarna då kassan ger 0% avkastning.

Min förväntning på förvärv har varit avsevärt högre än utfallet. När de meddelade det nya avkastningsmålet i vintras tog jag för givet att vi skulle få se förvärv innan sommaren. Men icke.
Ju längre tid som går utan förvärv desto större och bättre affärer måste de göra för att prestera god avkastning. Även om Ratos nu kommer med ett förvärv eller några st under resten av året tror jag inte det räcker för att motivera högre kurs.

En mycket lång resa som aktieägare i Ratos är över för denna gången.

6 kommentarer:

 1. Jag är glad att de håller torrt krut i rådande klimat . Det kommer ge utdelning (bokstavligt) senare. Lider du inte av short-termitis nu ;-)

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  Det funkar inte så att ett Private Equitybolag som Ratos kan sitta och vänta i evigheter på att köpa bolag. De måste omsätta sitt kapital och generera avkastning.
  Att de inte ens kan hitta förvärv som ger 15% IRR är ett varningstecken tycker jag. Möjligheterna finns men de lyckas ej.

  Jag hoppas Ratos får fart på grejerna igen men till de bevisat att de fortsatt är duktiga på att göra affärer står jag vid sidan.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Grattis, det måste kännas skönt att bli av med ett blysänke som Ratos varit under denna högkonjunktur. Nästan vad som helst på largecap borde vara bättre att köpa än Ratos.

  SvaraRadera
 4. Jag sålde Ratos för något år sedan efter att ha varit aktiägare senan 2010. Avkastningen blev medioker, om än ett par procent plus.

  Huvudanledningen till att jag sålde var att jag helt enkelt slutade tro på affärsiden. Att sälja det som är bra (kassakor) och köpa det som är dåligt ("oslipade diamanter"??), så skulle en aktör som Buffet aldrig bete sig. Buffet skulle ha behållit guldhönorna och utökat sitt ägande istället.

  Nu kanske någon utbrister att det inte går att jämföra buffet med Ratos då de har helt olika strategier? Jag har full respekt för den åsikten, men personligen föredrar jag investmentbolag som är mer långsiktiga i sitt ägande.

  Hälsning /CC

  SvaraRadera
 5. Man kanske likaväl se det som klokt och försiktigt att inte förvärva till dyra börskurser

  SvaraRadera
 6. Jag köper i år igen kring 45 kr och säljer i vår för 65 kr...easy money

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...