måndag, juni 08, 2015

Real Holding preferens

Varning! Den här tycker jag man skall hålla sig ifrån. De äger en enda fastighet och har tecknat avtal om att köpa ett tjugotal ytterligare. Bolaget skall verka för att preffen skall handlas på lämplig handelsplats. Man säger inget rakt ut men man kan ana att den kommer handlas på Mangold.

Vad har vi här nu då?

Ett litet skruttigt fastighetsbolag som äger en enda fastighet.
Ett bolag som försöker locka investerare utan att ha en tydlig marknadsplats att handla aktien på.
En aktie som i bästa fall handlas på Mangold vilket inte är en bra handelsplats.

Allt detta ruttna till 8% direktavkastning?! Vad i hela friden? Det är så jag blir provocerad. Jag hade inte tecknat ens om erbjudandet var till 10% direktavkastning.

Teckningen pågår till 12:e juni och priset är 25 kr.

Uppdatering: Nu i efterhand har bolaget spikat handelsplatsen First North vilket är en bra handelsplats. Jag är dock kritisk till en ledning som agerar på detta viset, det är ej seriöst att hasta fram ett erbjudande utan en handelsplats.

Uppdatering II: Efter tips i kommentarsfältet om att VD är en rufflare googlade jag fram artikeln om farbrorn. Här är så artikeln om konkurser och ekobrottutredningar: http://www.realtid.se/ArticlePages/201506/05/20150605112507_Realtid946/20150605112507_Realtid946.dbp.asp

15 kommentarer:

 1. Om du kollar tillbaka ett år i tiden så gjordes en preff emission i amasten som precis köpt ett jättebestånd. Den listades till 8% och har gått väldigt bra.
  Går du tillbaka ett par år så hittar du Victoria Park som gjort samma sak.
  Skillnaden mot Real är att den underliggande räntan i samhället var mycket högre vilket gör real mer intressant än de övriga.
  Dessutom har real lägre risk i sina fastigheter än tex amasten. Jag tycker att du borde kolla lite mer på Real Holding, kan bli riktigt bra.

  SvaraRadera
 2. Förresten, har du missat att första handelsdatum på first north är spikat?

  SvaraRadera
 3. Tjena,
  Tack för dina kommentarer. Yes, jag hade inte snappat upp att de nu har spikat handelsplats. Jag har uppdaterat inlägget.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Förstår faktiskt inte heller din väldigt negativa syn?! Ett fastighetsbolag med mestadels bostäder i tillväxtområden (Stockholm, Göteborg o Linköping). 10-åriga räntan har kommit upp lite men ändå under 1%. Så fastigheter o preffar kommer avkasta gott några år till här på 8% direktavkastning.

  SvaraRadera
 5. Vd har ju ingen rolig historik precis. Personlig konkurs ,utredd för ekobrott mm. Allt enlig en artikel i realtid.se

  SvaraRadera
 6. Många som fick problem efter fastighetskrisen på 90-talet... Kallas erfarenhet!

  SvaraRadera
 7. till er som skriver att preffar kommer avkasta bra i många år till om direktavk är 8%: Om ni håller preffarna några år - vilket pris tror ni att ni kan sälja dem till? om räntorna går upp kommer priset på preffarna sjunka, så enkelt är det. tror ni att räntorna om 5 år är lägre eller högre än idag? bara kolla på Hemfosas pref, den är väl snart ner 20% sen toppen? Köpte man på toppen måsta man samla utdelningarna i flera år innan man ens är uppe på 0-resultat (och det förutsätter att priset på aktien inte sjunker ytterligare under den tiden).

  SvaraRadera
 8. Så länge tioårsräntan stiger med ca 5% varje handelsdag är det nog bäst och ligga lågt med nya preffar. Det sagt känns reaktionen kortsiktigt lite överdriven och vi har t.ex. inte sett några höjda bolåne- och inlåningsräntor men det kanske bara är en tidsfråga.

  SvaraRadera
 9. Jag är ny på börsmarknaden. Har lärt mig lite småsaker, mestadels från en gammal kollega samt din blogg.

  Varför ska man hålla sig borta från detta bolag? Jag förstår att deras VD har haft en del fuffens för sig tidigare och att bolaget kanske inte ser jättestabilt ut, men om avkastningen är på 8% så gör det väl inte allt för stor skada att slänga in en tusenlapp på dem? Är ju inte en allt för stor förlust i slutändan tänker jag.

  Har jag fel tankesätt när det kommer till investeringar? Bör jag istället tänka "om jag inte relativt säkert kan göra en vinnst så bör jag avstå"?

  Mvh,
  Marcus

  SvaraRadera
 10. Hej Marcus,
  Ditt resonemang hör hemma bland spel och dobbel, inte på aktiemarknaden. Aktier och bolag investerar man i, det är något man äger. Man vill äga bra bolag med bra verksamhet, sund ledning och potential till god avkastning.

  Att kasta in en tusenlapp här och var för att det det inte är mycket pengar att förlora är att likna vid att köpa trisslotter.

  Ett resonemang som inte kommer leda till god avkastning på börsen. Det är nästan garanterat dålig avkastning på sikt. Du gör dig själv och dina pengar en tjänst om du tänker om och istället investerar i sunda bra bolag med avsikt att äga och tjäna pengar på dessa.

  Exempel på sunda bra bolag värda att titta närmre på: Latour, H&M, Axfood, Industrivärden.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Håller helt med Petrusko, som jag följt i många många år sen Börsnack, Jag investerar inte som honom, men inställningen till aktier som är mer spel och dobbel-aktier är helt rätt. Det finns så många bra bolag med professionell inställning till vad de sysslar med så varför ens bemöda sig att se åt dessa förhoppningsbolag. Äger de bara en fastighet och har en VD som har ett trackrecord som inte är så vackert vet man ju att killen är ute efter revansch och då kommer det till slut att sluta med fuffens igen. Nä... satsa på säkra, bra och fungerande bolag som tjänar pengar.
  Bolag som tjänar pengar och som delar ut pengar, återinvesterar eller satsar på utveckling är guldgruvor.

  SvaraRadera
 12. Tackar för input. Kommer att tänka en extra gång innan jag lägger in en peng på ett bolag; se över så att det verkligen är en sund investering.

  Mvh,
  Marcus

  SvaraRadera
 13. Blev själv intresserad av Real Holdings erbjudande. Tog mig tid att kolla byggbolaget Tuve Bygg som om jag förstår är ägare i Real. Kände direkt igen två namn som jag vet väl inte är seriösa affärsmän. Här lägger jag inte ett öre av mina surt intjänade pengar.

  SvaraRadera
 14. Uppdaterad risk reward på 20% årlig avkastning, fortfarande inte värt en chanspost?

  SvaraRadera
 15. Jag håller med, seriösa bolag gäller för mig med. Till 90%. Ca 10% investerar jag i små bolag med en verksamhet som intresserar mig. Men just de 10% ser jag som en lott "istället för att spela på hästar" tänker jag där.

  Det kryddar lite tycker jag och håller uppe intresset.

  SvaraRadera