Skistar king of moat


Skistar är bolaget bakom alpinanläggningar som Sälen och Hemsedal. De har en urstark ställning i skandinavien med en marknadsandel om 43%. Det här är en verksamhet som är väldigt väl skyddad mot ny konkurrens. Det är inte gjort i en handvändning att skapa en ny anläggning. Marknadsföring och varumärkeskännedom är väldigt viktigt och ännu en faktor som gör det tungt för en ev ny aktör.
Det här kallas ibland för "moat", höga inträdesbarriärer/konkurrensskydd...

Med tanke på liten risk för konkurrens kan man känna sig hyggligt trygg i utdelningen i skistaraktien. Inte nödvändigtvis att den höjs eller bibehålls men att man åtminstone får en utdelning kan man nog känna sig hyggligt trygg i. Utdelningen betalas i december och var senast på 2,5 kr och oförändrat mot föregående år. På dagens stängningskurs om 84 kr ger det en direktavkastning om knappt 3%. Nuvarande utdelning om 2,5 kr är i det nedre spannet de senaste 5 åren där den toppade på 5,5 kr 2010. Vinsten för 2014 blev 4,4 kr och givet att den inte försämras innevarande år är det tänkbart att utdelningen höjs.

Ytterligare en "utdelning" från Skistar är aktieägarrabatten som ger 15% rabatt på liftkort och  skidhyra. Det blir en fin slant för en familj om 4 personer. 200 st Skistar behöver man äga för att få rabatten och för familjen som brukar åka till fjällen är det en solklar investering att köpa minst 200 st Skistar.

Utöver att jag gillar moaten hos Skistar så är jag väldigt attraherad av verksamheten. Det är en väldigt genuin verksamhet som man kan relatera till och känna starkt för. Den kommer efterfrågas under hela min livstid och därefter. Den är rolig den är cool. Man kan väl sammanfatta det med att jag tokgillar Skistar =)

Jag har i omgångar ägt Skistar de senaste 10-15 åren. Just nu har jag ingen investering i Skistar. Däremot gjorde jag idag en tänkt kortsiktig spek i mitt IPS-konto. Skistar har ett säsongsmönster där den är stark i januari/februari och jag tror att vi på kort sikt får se kurser på ett antal kronor över dagens 84 kr. På något års sikt tror jag  vi under resans gång får se lägre kurser igen och hoppas kunna göra en långsiktig placering i  Skistar med första köp kring 80 kr. Jag ser en plats i portföljen för Skistar med sin starka och uthålliga verksamhet. En attraktiv egenskap.


9 kommentarer:

 1. Kan tipsa om att kanadensiska Whistler är något att jämföra med. Högre direktavkastning, högre backar men lägre skuldsättning :-)

  SvaraRadera
 2. Hej Gustaf,
  Stort tack för din kommentar. Mycket intressant. Jag checkar den.

  http://www.whistlerblackcomb.com/holdings/home.aspx

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Whistler har 2,6% marknadsandel i Nord Amerika. Låter inte så imponerande men det är en stor marknad och inträdesbarriärerna är lika höga där som här.
  Whistler själva gör bedömningen att de inte inom en överskådlig framtid kommer få någon ny konkurrent. Jag tror det samma, det är för mycket som hindrar en ny aktör. Kostnader, miljöfrågor, tillgång till land/location mm.

  Enligt deras websida är Whistler/Blackcomb den enskilt törsta anläggningen i Nord Amerika.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Cineplex i Canada har 78% marknadsandel...

  SvaraRadera
 5. Håller med om Skistar. Om man jämför med t.ex. Fortum som jag tycker har stor moat så bör det även finnas tillväxt här

  SvaraRadera
 6. Hur bedömer man klimatrisken i ett bolag som Skistar? Är inte mycket till "klimathysteriker" själv - snarare dess motsats :) - men hur värderar man risken att det blir ett antal riktigt varma säsonger i rad där inga snökanoner hjälper?

  SvaraRadera
 7. Hej Conturbator,
  Jag är ej orolig för en klimatförändring som skulle förändra förutsättningarna för Skistars verksamhet. Jag har inte sett någon fakta som pekar på att man skall vara orolig för detta.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Romme Alpin är en skidanläggning som utökat ordentligt som jag tror kommer stjäla en hel del Sälenresenärer när allt fler upptäcker det. Ligger ca 3timmar närmare Stockholm och är extremt barnanpassat. Vem vill åka skidor i Borlänge kan man undra spontant men de har en sjukt påkostad konstsnöanläggning och har snögaranti. Något för skistar att förvärva kanske?

  SvaraRadera
 9. Skistar har ökat rejält i år, jag köpte i somras för 115 och den är nu uppe i 142.. får hoppas på en dipp i vanlig ordning inför kommande sommar.

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...