Köpa fonder bra avkastning

Historiskt har börsen gett en totalavkastning kring 10% och det är få förunnat att över tid prestera bättre än börsen. En nykter syn kring aktiesparande är således att placera i index.

Tidigare har jag varit helt ointresserad av fonder och bara tittat på aktier som placering. På senare år har jag "mognat" och insett värdet i andra placeringsalternativ, tex obligationer via ETF:er.
Detta gäller även fonder, jag har inga fonder i dagsläget men känner mig komfortabel att ha placeringar i en billig indexfond framledes.

Min favorit för stunden är Avanza Zero som är en fond helt utan avgifter som följer SIX30 Return Index.
Tankarna kring denna fonden och placering i just fonder för min del är att vänta in en större nedgång på börsen för att då ta in ett knippe till portföljen. Jag tänker alltså inte buy and hold kring en sådan här placering. Inte nu iaf men det kanske ändras om/när jag väl köpt in mig. Lite naivt så där tror jag nog att jag kan med måttlig framgång tajma in och ut i Avanza Zero.
Det är i alla fall inte aktuellt att ta in den i portföljen nu när börsen står på historiskt höga nivåer. Då köper jag hellre mer aktier i mina fina bolag som jag hoppas behålla för alltid. Castellum tex känner jag mig komfortabel med om den backar rejält då jag vet med stor sannolikhet att jag inte kommer behöva sälja vid ett "dåligt" tillfälle.

Ytterligare en anledning till att jag inte tänker "buy and hold" på Avanza Zero är det faktum att den ej betalar utdelning. Jag vill ha och behöver kassaflödet i portföljen i form av utdelningar.

En placering i Avanza Zero får man ändå säga att den ger en bra avkastning. Börsen ger ju bäst avkastning över tid och Avanza Zero går som börsen....

12 kommentarer:

 1. Att komplettera med en index-fond är nog ganska rationellt, men om det är mera för en lång trading-position kanske en ETF passar bättre då köp/sälj går smidigare utfall man får en kraftig korrigering.

  Vill man ha index i "buy-and-hold" så finns det ETF:er med utdelning

  SvaraRadera
 2. Tjena Stefan,
  Yes, det är ett mycket bra alternativ för långsiktig exponering mot index i en utdelningsportfölj.

  För svenska index finns Xact OMXSB UTD som har en förhållandevis hög avgift om 0,3% men kanske ok, har inte bestämt mig... =)

  För index i USA finns det fantastiska alternativ med under 0,1% avgift.

  Tack för en mycket bra input i ämnet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Jag tänker billiga indexfonder som bra uppstart i mitt sparande för barnen. När kapitalet blivit lite större kommer jag sälja av lite andelar och komplettera med stabila large cap bolag.

  Kör Avanza Zero och SPP Aktiefond USA (0,2% avgift) för att få bred exponering.

  ETF:er med utdelning låter intressant. Måste kolla upp.

  Mvh DF

  SvaraRadera
 4. Hej Didrik,
  Det låter som en mycket bra strategi. Jag sparar också till mina barn i bla Avanza Zero.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. För en buy and hold strategi med ETF sâ är det väl ännu bättre att välja en som inte delar ut eftersom det dâ direkt âterinvesteras.

  SvaraRadera
 6. Tjena Fredrik,
  Det är efter tycke och smak. Många uppskattar att själva få investera utdelningen och bestämma hur den skall investeras. Det är ju förvisso enkelt och smidigt att inte själv behöva återinvestera utdelningen. Ja, det finns några sidor på det där myntet.

  Skatter och avgifter är i princip oväsentligt då man kan undkomma skatt på utdelningar osv samt courtage kan man få ner kring 0,03% beroende på portföljstorlek mm.

  För min del är utdelningarna viktiga och jag placerar dem på det vis som passar bäst för stunden. Det som passar mig bäst för stunden.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Fonder är smidigt men Aktier roligare om man har tid. Dagens diskussion med barnen resulterade så här: Månadens aktie

  SvaraRadera
 8. Oja, aktier är mycket roligare! =)
  Jag twittrade precis om en billig ETF btw. Ticker VTI.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Fin blogg!Kan utdelnig i aktier, och återinvestering, likställas med det regelbundna sparandet i fonder? Fungerar återinvesteringar av utdelningar lika bra som "kuddar" i nedgångar som regelbundet sparande i indexfonder gör?
  Krävs det gedigen kunskap om
  aktier för "våga" sig på denna strategi för att ge sig på det?
  Eller funkar möjligen båda strategier samtidigt, 50/50 alltså? Hoppas förståelse för texten finns!:)
  tack på förhand!
  //S

  SvaraRadera
 10. Tjena S,
  PLacering i indexfonder är en väldigt bra sparform. Det går att göra till mycket låg eller ingen avgift alls och kräver varken tid eller kunskap, bara att fortsätta köpa mer och mer.

  Att istället äga aktier eller till viss del är lite klurigare men öppnar för andra möjligheter. Man kan ju tex göra som jag gjort och bygga en portfölj som regelbundet ger mig utdelningar. Man har även möjlighet att få en avkastning som överstiger index men även risken att den blir sämre.

  Många svenska aktier betalar utdelning kring mars-maj och en portfölj med sådana ger utdelningar under en väldigt koncentrerad period på året. Om man återinvesterar dessa utdelningar direkt när man får dem tappar man således effekten av regelbundna köp.

  Har du intresset och tiden tycker jag absolut att du skall spana på ett regelbundet sparande i sunda bra aktier.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Tackar för svar!!

  SvaraRadera
 12. Hej killar, tack för denna intressanta artikel.
  Om du vill läsa mer om fördelarna med Fonder Tips detta är rätt plats för dig!

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...