Kommentar på Hemfosa preferens

Japp, idag kom besked om nyemission av Hemfosa Preferens och som flera andra blev jag lite förvånad över den höga värderingen. Jag trodde den skulle landa på 300 kr medan 325 kr som det faktiskt blev hade jag inte med på kartan.

Visst, jag var naturligtvis optimistisk när jag hoppades på kurser under 300 kr men såg det som sagt som troligt att det skulle bli just 300. Jag bloggade om det för en tid sedan: http://petrusko.blogspot.se/2014/10/hemfosa-preferens.html
Jag var nog väl pessimistisk kring riskbilden när jag drömde om 275 kr eller tom 250 kr =)
Dock tycker jag att 325 kr är väl optimistiskt.

Vi befinner oss nu i ett extremt gynnsamt läge att ge ut preferensaktier. Riskviljan är hög, jakten på yield är vild! Jag vågar påstå att vi är på absoluta toppen av vad man kan kräma ut i en emission av preferensaktier av den här typen.

Preffar värderas inte baserat på företagets vinster utan hänger mer ihop med ränteläget. Om det skakar på börsen kan även preffar pressas men de bör vara mer stadiga än stamaktier. Jag vill höja ett varningens finger för Hemfosa pref! Den här preffen noteras alltså kring toppnivåer. Detta i ett ränteläge som knappt kan bli lägre och en börs som kanske inte blir så värst högre den närmsta tiden.
Det låga ränteläget är inte evigt och högre räntor ger teoretiskt lägre aktiekurs på preferensaktier. Jag ser en risk att Hemfosa preferens kommer handlas under noteringskursen förr eller senare.

Lägsta inlösenkurs är 110% av noteringskursen (tio år efter notering) motsvarande 357,5 kr. För den som placerar med avsikten att behålla på lång sikt, till en eventuell inlösen så behöver man inte vara lika orolig utan kan förlita sig till att man får just 357,5 kr. Jag hör till denna kategorin och kommer teckna mig för Hemfosa preferens dock ett litet antal enbart för diversifiering då jag tycker den är dyr och ser andra mer intressanta alternativ.

7 kommentarer:

 1. Hej, vad syftar du på när du säger andra alternativ? Håller med om att diversifieringen är viktig, men inte till vilket pris som helst... speciellt när det finns alternativ. Skulle vara intressant om du kunde utveckla de tankarna.

  SvaraRadera
 2. Hej Johannes.
  När jag säger att jag ser andra alternativ menar jag att jag tex hellre köper Akelius än Hemfosa. Jag menar också eventuella nya innehav för min del som tex: PFF som jag bloggat om nyligen: http://petrusko.blogspot.se/2014/11/spff-ishares-us-preferred-stock.html

  Den har bättre direktavkastning och bjuder på relativt låg risk.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hej, jag kikar på Hemfosa Pref idag 2016-01-20 när den står i 139:-. Om jag förstår det hela så får jag 10:- i utdelning per aktie per år och December 2019 kan jag välja att få de inlösta för 211,25:-. Det är 50% mer än vad den är värd idag, visst det finns en risk men det känns som det är något mer jag missar?

  SvaraRadera
 4. Hej Peter,
  En mycket viktig sak: Du kan inte välja att få den inlöst! Hemfosa har en rättighet att lösa in den, inte en skyldighet. Likt många andra bolag tror jag att Hemfosas preferensaktie bara kommer löpa vidare. För fastighetsbolag specifikt är det väldigt gynnsamt att ha prefaktier då det räknas som eget kapital istället för skuld som ett banklån gör.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej,
  då är jag med på haken. Betyder att man kan bli sittande med dem länge om inte börskursen blir bra nog, dock tickar utdelningarna på.

  Finns det preffar med definitiva inlösendatum?

  Blue skies
  /Peter

  SvaraRadera
 6. Hej igen Peter,
  Ja nästan.

  Det du skall titta efter är sjunkande inlösenkurs och stigande utdelning. Vi tar Ratos pref som exempel. 2017 sänker de inlösenkursen till 1837,5 kronor samt höjer utdelningen med 20 kronor till totalt 120 kronor.

  Det här är ett tydligt tecken på att man har för avsikt att lösa in preffen då, 2017 alltså. De vill ju inte få ökqde kostnader på preffen (höjd utdelning) därför har man peggat det så inlösen är som billigast i samband med detta.

  Några andra som har liknande setup: SAS, Pioneer Property, Tobin Properties.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Hej igen,
  tack för ett bra svar. Som vanligt får man lära sig den hårda vägen. :-)

  Blue skies
  /Peter

  SvaraRadera

Dagligvaruhandeln ökade 6,7 procent i juli

  Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel släppte idag siffror för juli och visar på att försäljningen ökade med 6,7 porocent. Justera...